Pagini

duminică, 13 noiembrie 2016

Tăvălugul basarabeanMaia Sandu. O femeie care s-a luat la trântă cu ursul
Ceea ce s-a întâmplat astăzi și în ultimele zile este impresionant. Mobilizați extraordinar de ceea ce au aflat în aceste zile despre ei, mii de basarabeni au străbătut sute și mii de kilometri ca să poată vota. Dacă s-ar pune cap la cap aceste distanțe s-ar înconjura Pământul. De ce ai face una ca asta? Pentru că îți pasă.

În mod normal, deși părea că Igor Dodon are un avans considerabil și întreg aparatul rusofil, bine organizat, la îndemână, plus fonduri impresionante (a se vedea fie și numai cheltuielile la vedere cu publicitatea), candidata noii lumi, Maia Sandu, are șanse reale să fie declarată câștigătoare la finalul scrutinului, în ciuda piedicilor dintre cele mai oribile.

Mafia moldovenească și manevrele rusofililor cu sau fără stele pe umeri


Mafia moldovenească, combinată cu rusofilii cu și fără stele pe umeri, a desfășurat tot arsenalul de propagandă, manipulare, minciuni, atacuri mizerabile - au pus umărul și reprezentanți ai unei biserici ortodoxe plină de acoepriți. În plus, oamenii din spatele lui Dodon mai aplică două principii cu care comuniștii au câștigat serii întregi de alegeri peste tot pe unde au ajuns:

1) Nu contează cine e votat, contează cine numără
2) Nu contează câți veniți la vot, contează câte buletine de vot tipărim noi

Și totuși...

Basarabenii s-au mobilizat extraordinar. Au terminat buletinele de vot din capitale precum Londra, Paris, Dublin, București. Miile de oameni care au bătut sute și sute kilometri ca să voteze au rămas cu ochii în soare. Hidoșii lui Dodon râd în barbă. Dar furia celor înșelați rămâne. Tot așa cum rămâne și bucuria lor și forța pe care au descoperit-o azi. Un adevărat tăvălug, care are darul să impresioneze o lume.

Semne care dau speranțeȘi mai rămâne ceva: șansa reală ca Maia Sandu să devină președinte și oficial, după numărarea voturilor, în ciuda tuturor piedicilor de sorginte kremlinească. Cifrele privind prezența la vot mă îndreptățesc să cred asta.

Privesc acum la graficele prezenței la vot de la ora 17:40 (mulțumesc, iData). Prezența la vot e cu 11,6% mai mare decât în primul tur. Diferența dintre cei doi candidați a fost de zece procente. Șansa e ca această diferență în plus, ca prezență la vot, să se contabilizeze într-o foarte mare măsură, în dreptul candidatei pro-europene.

E plauzibil? Da! Priviți: grupele de vârstă pe care mizează Maia Sandu - în special 18-40 -, au venit la vot în număr mult mai mare, în timp ce alegătorii din categoria 71+ au o participare cu doar 1,7% mai mare decât în primul tur.

Diferența în plus a participării la vot vine, de asemenea, din diaspora, unde totul e mult mai vizibil, dar și din Chișinău. Nu mă îmbăt cu apă rece, am auzit de autobuzele din Transnistria. Dar se vede cu ochiul liber un trend, o furie, o preferință clară a basarabenilor pentru Uniunea Europeană, pentru democrație și fuga de Rusia ca de dracu'.

Nu vom dormi la noapte, așteptând numărătoarea voturilor, iar atunci când o vom face sper să fie cu zâmbetul pe buze. Azi s-a scris istorie.

P.S. Sper ca autoritățile din România să fie în stare să transmită datele privind prezența la vot în timp real, ca la Chișinău, și nu prin conferințe de presă de trei ori pe zi. E mai de secol XXI.

5 comentarii:

  1. Din pacate nu a iesit pe primul loc. Situatia politica internationala pe mine ma cam sperie un pic. Suntem in secolul XXI si in loc sa ne preocupe cu totul alte probleme si sa progresam pe toate planurile posibile, noi toti, la nivel mondial, ramanem rigizi si inclestati, in propriile noastre miicimi si egoisme de evul mediu. Moralul meu e cam sub limita acum...

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie să ne regrupăm, să ne găsim resurse de ridicare a moralului. Altfel suntem mai ușor de biruit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar fi fost prea frumos ca să fie adevărat și să câștige această femeie curajoasă în alegeri. Au avut grijă să iasă altfel rezultatele, cei care încă mai oftează după măreața CCCP. Așa este, trebuie ca cei care acum au suferit pentru...„nevictorie”, să se regrupeze și să nu se lase biruiți!

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters