Pagini

sâmbătă, 20 iunie 2020

Din Arhivă. Cazul Traian Remeș

“M-a impresionat fața lui Remes, cea de la ieșirea din cafeneaua spăgii: o roșeață în care se amestecau ciudat trăsături de țăran cu preocuparea de parvenit care și-a mai vândut un pic din suflet, din onoare.” Îmi aduc aminte în continuare de Editoriale scrise în Evenimentul zilei.



Cazul Traian

Afacerea Remes poate fi privita din doua unghiuri. De aceea, am sa-i spun Cazul Traian.
Unu. Avem de-a face cu un ministru spagar, Decebal-Traian Remes; mi-e greu sa cred ca inregistrarile au fost masluite. Ca, doar, totul e vizibil, e mura-n gura.
M-a impresionat fata lui Remes, cea de la iesirea din cafeneaua spagii: o roseata in care se amestecau ciudat trasaturi de taran cu preocuparea de parvenit care si-a mai vandut un pic din suflet, din onoare.
Recunosc, eram curios sa vad mutra coruptului in momentul in care se manjeste, sa-l citesc, sa inteleg, ceea ce mi se pare, naiv, ca e de neinteles. Prostul de mine, am fost convins ca in acele haine ii voi vedea pe cavalerii coruptiei DIP, Nastase&Co.; i-am vazut pe tristii Muresan si Remes.
Doi. Dupa cum se exprima foarte succint un amic oengist, pentru cei care au pus la cale executia publica a prezumtiv nevinovatului ministru (pana la pronuntarea unei sentinte) conteaza prea putin ca justitia sa rezolve un caz. Ar dura prea mult si, pana la urma, tot scapa nenorocitul! Mai importanta e maciuca politica trimisa in capul adversarului.
Cine e in umbra? Habar n-am (sic!). Celalalt Traian politic, Basescu, zicea ieri ca el e doar „suspectul de serviciu”, asa ca nu stiu ce sa zic. Dar in afara de capul lui Remes mai trebuie sa cada cel putin unul: de la DNA, de la SRI sau de la Cotroceni, adica de acolo de unde o proba din dosar a ajuns pe sticla, in direct si la o ora de varf. Excelenta lovitura jurnalistica, jalnic autogol al unor institutii de stat in care ar trebui sa avem incredere.
Concluzie. Procesele cu un milion de jurati si executiile publice nu-mi plac si ma sperie. Au tot atata legatura cu democratia cata legatura au licitatiile masluite cu liberalismul. N-as vrea sa fiu in pielea lui Tariceanu, dar nici in a unora precum Geoana, Boc sau Stolojan, care tuna spart, fulgera fals si rad prosteste de parca anatema n-ar fi aruncata inclusiv asupra lor, reprezentanti ai unei clase politice de care eu, unul, nu ma simt reprezentat si de care mi-e scarba.

Ursulețul comunist de la Chișinău mârâie rău

Calin Hera: "Sa nu fim naivi: in spatele vorbelor bolovanoase ale liderului de la Chisinau se simte puternic crivatul rusesc."
Ursuletul comunist de la Chisinau a mai gasit un prilej ca sa scoata limba inspre Romania. Intr-o declaratie de weekend ce poate fi catalogata, cu usurinta, drept sfidatoare, el a acuzat autoritatile romane ca ar da dovada de intoleranta etnica fata de asa-zisa minoritate a moldovenilor din Romania.
In Basarabia, spune el, s-a invatat pana deunazi istoria romanilor si exista scoli si licee in limba romana (liderul de la Chisinau nu vorbeste despre eroismul de care dau dovada dascalii si elevii care nu recunosc sintagma-surogat „limba moldoveneasca”). In Romania, adauga Voronin, sfidator, zece milioane de moldoveni nu beneficiaza de un tratament asemanator, nu se bucura de drepturile cuvenite minoritatilor. Nu-i nimic, spune batranul comunist, Chisinaul e gata sa le acorde cetatenie moldoveneasca, cu prioritate, celor zece milioane de moldoveni din Romania.
Fireste, Moldova dodoloata la care se gandeste Vorodin (si moldovenii aferenti) nu privesc Bucovina de Nord, Tinutul Hertei ori Bugeacul. Demersul liderului comunist a fost servit de o obscura asociatie, Comunitatea Moldovenilor din Romania, facuta parca anume
sa ridice mingea la fileul lui Vladimir. Cine sunt cei trei initiatori primiti la Chisinau cu toate onorurile de conducerea comunista a tarii? Un sef al asa-zisei Uniuni a Tineretului Socialist, cu experienta in partidul lui Ilie Verdet, un afacerist din Husi, consilier local PNL, si un jurnalist vasluian trimis in judecata pentru santaj.
Si totusi, de ce trebuie bagata in seama toata aceasta aberatie? In primul rand, sa nu fim naivi: in spatele vorbelor bolovanoase ale liderului de la Chisinau se simte puternic crivatul rusesc. In al doilea rand: e vorba totusi de o declaratie ostila la adresa Romaniei, o ofensa din cele mai grave, care pune  in discutie Unirea si articolul 1 din Constitutie („Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”). Altfel, cu sau fara voia lui Voronin, destinul romanilor de pe malurile Prutului e comun si tine de Europa, nu de estul infrigurat.
Ce spun ei? Ca graiul moldovenesc, cu regionalismele lui cunoscute si savurate de toata lumea, inseamna o alta limba, diferita de limba romana. Argumentul suprem? Unul dintre cei trei ar fi comandat parjoale intr-un restaurant bucurestean si chelnerul l-a corectat, aducandu-i chiftelute. Presupun insa ca serviciile speciale din Romania au informatiile lor.


În apărarea lui Ciomu
S-ar putea spune ca doctorul Ciomu a platit deja. O greseala stupida i-a stopat cariera. Nu stiu daca pana la momentul Jiga a fost un medic bun, mediocru sau de-a dreptul slab. Am incredere in faptul ca a lucrat la Panduri, deci trebuie ori sa fi fost priceput, ori sa fi avut ceva pile la momentul repartitiei. Oricum, omul mai avea in fata multi ani de cariera, asta e clar.
Mai mult decat atat, doctorul Ciomu a platit prin faptul ca numele lui a devenit aproape un substantiv comun. Cand il aud, barbatii icnesc usor, macar in gand. Pentru un om sensibil, ar putea fi cel putin neplacut sa se prezinte: "Eu sunt Ciomu".
Daca discutia ajunge insa la plata propriu-zisa, penala, la daunele pe care trebuie sa le achite victimei sale, atunci e mai greu de spus daca Ciomu si Jiga sunt chit. Pentru Jiga, pretul corect al barbatiei retezate este 800.000 de euro.
Atat a cerut avocatul lui. Justitia din Romania a facut alta socoteala: 125.000 de euro. Un record romanesc la capitolul malpraxis. Prea putin pentru cat a cerut victima Jiga, prea mult pentru cat a socotit chirurgul Ciomu.
Da, atunci cand vine vorba de bani, lucrurile incep sa se precipite. Aritmetica devine o poveste cu accente grotesti. Doctorul Ciomu, acum doar (?) conferentiar universitar la Catedra de anatomie de la Facultatea de Medicina, a facut un calcul simplu: Jiga-oropsitul e 90a perfect!
De aici incolo, totul o ia razna. O data, ca perfectiunea inseamna suta la suta; daca lipseste ceva de acolo, nici ceea ce lipseste, nici ceea ce ramane nu mai e perfect. Apoi, cred ca ar trebui facut un calcul teribil de complicat ca sa ajungi la concluzia ca membrul lipsa al lui Jiga reprezinta fix 10%. OK, Ciomu are timp de calcule din astea; OK, Ciomu a incercat o figura de stil.
Ceea ce ma impiedica definitiv sa devin vreun avocat nesperat al lui Ciomu este cinismul acestuia. I-am citit declaratiile, privesc fotografii de-ale lui si imi spun ca Jiga ar merita sa fie nominalizat la titlul de cel mai imprudent roman in viata.
Stiti ce spune astazi distinsul chirurg Ciomu despre oropsitul Jiga? "asta are doua picioare, poate sa munceasca", apoi anunta rezultatul socotelii: e 90% perfect. Stiti ce mai spune? "Daca unei femei i se scoate uterul, barbatul o sa-i spuna complimente, pentru ca nu mai face copii." Ma opresc aici.
E limpede ca Ciomu nu are remuscari; e strabatut doar de un infricosator cinism. Aplica strategia lui Vadim si a altora de aceeasi teapa: isi minimalizeaza bubele si iese la atac cu teza "Sunt altii chiar mai odiosi ca mine!".
Aruncand in fata o jumatate de adevar (au fost atatea cazuri musamalizate de pacienti omorati de-a dreptul de medici, cu ce e mai grava extirparea din greseala a unui singur membru?), Ciomu trece din tabara calaului-victima in cea a calaului-filosof.
E ca si cum ar vrea sa justifice ceea ce a facut, ca si cum s-ar ratoi la cel pe care l-a nenorocit, ca si cum ar vrea sa se martirizeze. In clipa in care scriu acest lucru vad la televizor imagini cu Miron Cozma, un alt martir fals. Ale naibii coincidente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters