Pagini

joi, 30 aprilie 2020

Aproape totul despre arzavar



Din capul locului o spun: arzavar este un cuvânt care încă nu există. I se arată însă un viitor frumos. De aceea, pledez pentru introducerea lui în DEX, peste rând. Poate ajunge cuvântul anului în România. Pentru că are poveste. 


Arzavar ar putea fi cel mai scurt poem. Cea mai densă proză arhiscurtă. S-ar putea face pictograme arzavar, filme. S-ar putea studia la facultate. S-ar putea face concerte. Da, arzavar are muzicalitate. Rezonanțe latino. 

Pandemia cu efect de turnesol

În ultimele săptămâni a crescut foarte mult nervozitatea dintre oameni. La începutul stării de urgență, credeam că distanțarea socială ne va apropia. Că, stând săptămâni întregi între aceeași patru pereți, vom aprecia mai mult ceea ce aveam înainte. Vom realiza că suntem ființe sociale, că ne simțim bine să interacționăm unii cu ceilalți. Am crezut că această izolare va fi un prilej de introspecție. Că va netezi asperități inerente coexistenței de zi cu zi: de la birou, din intersecții, de la semafoare. 

În fine, mi-am imaginat că, odată ce ne vom revedea cu toții pe stradă, la terasă, în mall-uri, ne vom saluta amical, cum se face pe munte, ne vom îmbrățișa și ne vom bucura. Vom deveni, după confruntarea cu virusul care provoacă „boala cu o mie de fețe”, mai buni unii cu ceilalți. Vom fi cumsecade.

În realitate, pare să se întâmple mai degrabă pe dos. Pandemia are efect de turnesol. Îi arată pe oameni așa cum sunt. Chiar un pic mai rău decât atât. Atunci când sunt prea mult închiși în casă, chiar dacă e propria lor casă, oamenii lasă să iasă la iveală mai degrabă lucrurile rele decât cele bune din ei. Poate fiindcă văd prea multe filme. Poate fiindcă viața virtuală nu a dispărut. Dimpotrivă, s-a amplificat, din moment ce oamenii au petrecut mai multe ore pe Netflix și pe Facebook.

Pe Facebook, oamenii au împrumutat limbajul trolilor

Pe Facebook, violența a crescut. Oamenii par să dea mai mult frâu liber urii, frustrării, limbajului violent. Articole sau postări altădată privite cu mai multă îngăduință, sunt disecate acum mai abitir. Se folosesc filtre de apreciere ascuțite, de unde reies cuvinte tari, propoziții tăioase, fraze-bubuială. La rândul lor, editorii de site-uri au de a face cu un volum mult mai mare de comentarii fără perdea, nervoase din principiu, instigatoare. 

Și asta nu înseamnă neapărat că a crescut numărul de troli. Nu, oameni distanțați social au împrumutat limbaj trolic.


Violența coboară în stradă

Câtă vreme violența rămâne pe ecranul laptop-ului sau al smartphone-ului, e încă bine. Dar nu este nici măcar așa. 

De Paște, am înregistrat incredibile violențe pe străzi și ulițe din Hunedoara, Săcele, Ploiești, Brașov și București. Forțele de ordine au fost atacate cu pietre, furci, lopeți, ca la răscoală. Cunoaștem și un fel de răspuns, când polițiștii din Bolintin Vale au culcat la pământ câteva persoane care făceau grătare în fundul curții și le-au lovit. O serie neașteptată de evenimente nefericite. Să vedem dacă și ce se va întâmpla în weekend-ul care urmează, cel care „înglobează” ziua de 1 Mai.

Arzavar la nivel înalt

Este de pus sub semnul lui arzavar reacția care a urmat Înțelegerii și DezÎnțelegerii MAI - BOR, precum și ieșirea bizară a președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că luptă să dea Ardealul ungurilor. Declarația de la prânz, urmată de mici violențe în interiorul PSD (vezi Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici sau Codrin Ștefănescu), a aprins feisbucu (de parcă ar mai fi fost nevoie). 

Și a fost urmată, desigur, de mici violențe diplomatice (vezi reacția MAE din Ungaria și răspunsul ministrului de externe Bogdan Aurescu).

Scurtă istorie a cuvântului „arzavar”

În final, o scurtă istorie a cuvântului arzavar. L-am întâlnit într-un comentariu făcut pe pagina de Facebook a unei firme de curierat. Un client era nemulțumit că nu a primit la timp coletul. Probabil că era îndreptățit. Dacă i s-a spus că va primi coletul în ziua de, la ora cutare, omul se aștepta să se întâmple întocmai. Nu contează că e pandemie, că pentru companiile de curierat e Black Friday în fiecare zi. 

Contează însă cum te raportezi față de un serviciu de care nu ești mulțumit. Contează gradul tău de cumsecădenie. Care, am văzut, e mult mai scăzut după o lună și jumătate de petrecut timpul acasă, în familie.

„Arzavar focu”, a spus omul, cu năduf. 

„...arzavar focu” (dintr-un comentariu pe pagina de Facebook a unei companii de curierat)

Nu am căutat informații despre gravitatea faptei (pentru a-mi da seama dacă e vorba de o reacție totuși disproporționată), nu știu dacă între timp a primit sau nu coletul și nici dacă blestemul omului s-a împlinit (cred că nu, poate că totuși n-a vorbit din suflet).

Dar înțelesul acestei vorbe rămâne și cuvântul arzavar ar trebui introdus în DEX în procedură de urgență. Are parfum, are muzicalitate, e greu de intuit etimologia. E o poezie de cuvânt. Nu știi de unde să-l iei, e enigmatic, misterios. Ar putea fi cuvântul-simbol al acestei perioade. Insist.

P.S. Desigur, are dreptate și Barbu Mateescu: se conturează o falsă înțelepciune a pandemiei. Dar cuvântul arzavar e deasupra. 

Un comentariu:

  1. Bine ai venit in club. :)
    Cred ca ti-a luat cam mult timp sa intelegi cum e cu oamenii, in general. Sau, poate ca n-ai vrut sa crezi, desi instinctul (si nu numai) ti-o spunea. :)

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters