Vedere din București. Stația de metrou Timpuri Noi, personul pe partea dreaptă. Foto: Călin Hera |
Vocea diafană care anunța că se închid ușile, urmează stația, peronul pe partea dreaptă, m-a surprins pronunțând numele unei stații necunoscute mie. "Când naiba au schimbat?!", m-am întrebat.
Una peste alta, am coborât la un moment dat, convins că am greșit metroul, sensul, orașul, și trebuie să schimb. Nu am gândit, nu am privit în jur, am fost robot.
Pe peron am privit prima dată dincolo de mine. Eram pe traseul bun, fusesem în metroul potrivit. Nepotrivită a fost derularea benzii* cu înregistrarea vocii diafane care anunță că se închid ușile, urmează stația, peronul pe partea dreaptă. S-a ajuns astfel la un decalaj care i-a bulversat pe unii.
*Știu că nu mai există înregistrare pe bandă, s-au schimbat vremurile. Dar, pe vremea aceea, oamenii erau mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, în imediata proximitate.
Sunt surprins ca a ramas denumirea "Timpuri noi'. Prin 1975-77 ca inginer stagiar si proapăt bucurestean, solicitam sa fiu trimis in delegatii pentru a cunoaste orasul si colaboratorii. Am fost de vreo doua ori si la fabrica mentionata. Desigur, se numea Timpuri noi, dar bucurestenii ii spuneau "Lemaitre" Azi am cautat istoricul z onei:
RăspundețiȘtergere< Fabricile Lemaitre au fost construite la sfarsitul sec XIX - inceputul sec. XX si produceau instalatii industriale pentru fabricile din Bucuresti. Tot aici au fost produse capace de canalizare din fier masiv, care mai pot fi vazute si astazi pe unele strazi din Bucuresti.>
Stația de metrou se numește tot așa.
Ștergere