Public mai jos un text pe care l-am scris în anul 2004 (editorial publicat în Ziarul financiar în data de 14 decembrie 2004, după ce s-a anuntat victoria lui Traian Băsescu la prezidentialele celea). L-am descoperit nu stiu cum, l-am citit si am zis să-l păstrez. Dacă n-aveti chef de aduceri aminte, treceti mai departe.
Teorema Basescu
14 dec 2004
O prima observatie: Traian Basescu a castigat. Este vorba, in primul rand, de o revansa. A celor care s-au vaccinat impotriva a cel putin doua boli grave. Nume de cod "girofarul", respectiv "propaganda". Este vorba, apoi, de forta interioara a celui care are toate sansele sa-l detroneze pe Ion Iliescu de pe soclul de "om politic posdecembrist". Modelul Basescu: limbajul direct, intr-o romaneasca fara cusur si actiunea. Este un om care nu se plictiseste. Cu siguranta, in urmatorii cinci ani, nici Romania nu se va plictisi.
Victoria lui Traian Basescu, prin efectele pe care le va avea, este mult mai categorica decat o arata cifrele furnizate de BEC. Pentru ca schimba toate datele problemei. Daca dupa alegerile parlamentare parea ca PSD nu va avea probleme in alcatuirea unei majoritati (e drept, fragile), varianta unui guvern al Aliantei PNL-PD pare deja o certitudine.
Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei are dreptul si obligatia sa se consulte cu partidele parlamentare, dupa care numeste un premier insarcinat cu alcatuirea guvernului. Teorema Basescu: primul nume pe lista este cel al liderului PNL Calin Popescu Tariceanu. Teoretic, Tariceanu ar putea propune un Cabinet alcatuit exclusiv din reprezentanti ai democratilor si ai liberarilor, practic fara sustinere parlamentara. Paradoxal, un asemenea Cabinet ar putea primi votul Parlamentului. In caz contrar, daca senatorii si deputatii ar refuza de de doua ori validarea guvernului, ar urma alegeri anticipate. Or, in acest moment, nimeni nu-si doreste asa ceva. Alegeri anticipate prea curand ar fi un lux pentru toata lumea. Toate fortele politice importante si-au cheltuit cam toate resursele in recent incheiata campanie electorala.
Pentru principala forta din Parlament, PSD, urmeaza o perioada de framantari. Revenirea la varful partidului a echipei lui Ion Iliescu era oricum o perturbare. Esecul lui Adrian Nastase, la prima lui confruntare electorala, poate aduce partidul in preajma unei crize. Prin urmare, perioada de reasezari din PSD ar putea avea un efect devastator asupra partidului, daca s-ar suprapune si peste o noua campanie electorala. Asa ca un guvern minoritar al Aliantei PNL-PD ar fi varianta convenabila inclusiv partidului lui Ion Iliescu. PSD ar avea ragaz sa se refaca si ar avea sansa de a sta la panda, amendand toate greselile guvernului si suprasolicitand toate greutatile prin care urmeaza sa treaca romanii in perioada de preaderare si in primii ani de dupa intrarea in UE.
Alianta ar avea sansa sa propuna reforme adevarate, sa incerce sa respecte mare parte din promisiunile electorale si, in orice caz, sa guverneze transparent si drept. Adevarul, chiar dureros, e preferabil minciunii, pentru ca pornind de la el se poate construi.
Exista insa o probabilitate suficient de mare ca un guvern Tariceanu sa primeasca sprijin inclusiv din partea aliatilor celor mai apropiati ai PSD, cata vreme acest partid era in fruntea bucatelor. PUR-ul lui Dan Voiculescu e gata sa mai schimbe macazul o data, daca tara o cere, nu-i asa? Iar liderii UDMR aveau oricum probleme in Uniune mergand alaturi de PSD (daca ar fi putut participa in alegeri, Uniunea Civica Maghiara, ar fi putut pune in pericol intrarea UDMR-ului pro-PSD in Parlament). Asadar, aritmetica parlamentara tinde, cel mai probabil, la o majoritate alcatuita din PNL-PD, UMDR, PUR si minoritati nationale.
In oricare dintre cazuri (guvern minoritar sau guvern de coalitie), secretul ar trebui sa fie orientarea pragmatica catre legile pro-integrare, transparenta actului guvernamental si lupta adevarata anticoruptie. O buna sansa are in acest moment si mass-media din Romania, care trebuie sa lase in urma, cat mai rapid, derapajele regretabile din ultima vreme.
Mai e ceva important de spus. Victoria noului "escu" de la varful puterii politice din Romania nu ar fi fost posibila fara entuziasmul alegatorilor. Cozile enorme de la sectiile de votare, de trei-patru ore, demonstreaza ca oamenii au vrut, intr-adevar sa se intample ceva. Au vrut o schimbare. Si, atentie, una importanta! Exista o asteptare enorma, de care trebuie sa tina cont politicianul postdecembrist numarul 1 al Romaniei si toti oamenii lui.
Pentru cei mai multi romani, urmeaza sarbatori fericite. Cei mai multi considera ca au participat, cu o stampila in mana, la o (r)evolutie de catifea. Obligatia lui Basecu: romanii se asteapta sa traiasca bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu