Pagini

duminică, 13 decembrie 2009

Dl. Lică şi votul luat la mişto

Mie mi se pare aiurea că peste 2.000 de voturi au fost anulate, desi n-ar fi trebuit să se întâmple asta. De acord, la o sumă de zece milioane de voturi, 2.000 e fix-pix. Îndărătul celor 2.000 de voturi se află însă 2.000 de oameni (până când voi vedea dovezi ale votului multiplu, merg pe ideea un om-un vot). Care s-au dus la vot cu bună credintă, care au votat asa cum scrie la carte, dar a căror optiune a fost luată la misto.
S-a spus că oamenii care numărau voturile era obositi si că a gresi, atât de putin, e omenesc. Statistic, poti lua în considerare că n-au cum să nu existe interventii chirurgicale nereusite, de exemplu. Asta e, probabil că nu există chirurg căruia să nu-i fi murit oameni pe masa de operatie, din vina lui. Statistic, un om dintr-o sută de mii sau dintr-un milion moare după ce e vaccinat împotriva A/H1N1. Care-i problema?
Păi, familia mortului are o problemă. Cel care a votat, iar votul i-a fost anulat aiurea, are o frustrare. Cum ar fi ca oameni din sectiile cu voturi anulate ar da în judecată comisia care a interpretat, gresit, votul lor? (Ideea mi-a dat-o Mădălina).
Pornind de aici, am scris un comentariu mai bizar, în Evz.

Votul regăsit al domnului Lică
Domnul Lică a urmărit evenimentele din campania electorală cu sufletul la gură, convins că soarta ţării depinde şi de părerea pe care şi-o va forma el în legătură cu prestaţia candidaţilor. Pentru că, n-am apucat să vă zic, domnul Lică este un cetăţean responsabil, e unul dintre românii care au luat întotdeauna în serios sloganurile de genul „Votul tău conteaza” sau „Un vot schimbă tot”.
După ce şi-a făcut datoria cetăţeneasca (aşa crede, că e o datorie să votezi, mai ales când se fac 20 de ani de democraţie, măcar formală), dl. Lică a aşteptat cu sufletul la gură exit poll-urile, apoi a stat treaz toată noaptea, cu ochii la numărătoarea paralelă de parcă ar fi urmărit un film de aventuri. N-a adormit decât după ce a aflat ce zice BEC. A visat ceva bizar: se făcea că diferenţa reală e de un vot şi că acela e fix de votul lui. Şi-i era ciudă - se hotărâse în ultima clipă pe cine să voteze, dar pur şi simplu nu mai ştia pe cine pusese ştampila. Dacă-i ştampilase pe amândoi?
Apoi a aflat că vreo 2.000 de voturi iniţial nule, au devenit valabile şi s-a liniştit. Dar nu-i poate ierta pe ăia care-i anulaseră votul, la prima strigare.

6 comentarii:

  1. Si eu eram suparata din acelasi motiv, al oamenilor care au votat fara ca voturile lor sa fie luate in considerare. Dar se pare ca la comisii s-a interpretat strict legea, iar acum, la renumararea lor, criteriile sunt mai largi (pe alt blog am gasit ceva de genul "voturi care arata clar intentia de vot pt un anumit candidat")

    Uite aici explicatia
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6719874-bec-reluat-duminica-renumararea-voturilor-nule.htm

    Fiecare buletin de vot a fost reexaminat de un judecator, alaturi de cate un reprezentat din partidele care ii sustin pe cei doi candidati.

    Majoritatea buletinelor declarate valide dupa reexaminare aveau o stampila in casuta unuia dintre candidati si o alta in exterior, au explicat reprezentanti ai partidelor politice in BEC. De asemenea, unele stampile atingeau marginea casutei cu numele unuia dintre candidati.

    RăspundețiȘtergere
  2. @deaceea: Astept să aflu explicaţia oficială. Dacă pe majoritatea revalidatelor erau două ştampile, nu-mi place - una putea fi adăugată...

    RăspundețiȘtergere
  3. Lăsând la o parte că ştim cine-a fraudat mai cu spor, ar fi de dorit să nici nu se mai fure şi nici să nu se facă socoteala la mişto. Deşi, cam greu în România...
    În Timişoara, însă, am asistat doar la alegeri corecte, căci din 1990 am fost de cele mai multe ori în câte-o secţie. Semn că n-ar fi chiar imposibil...

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord, ar fi binevenit un comunicat oficial pe tema asta...

    Pe de alta parte, nu prea inteleg cum ar fi putut fi stampilate voturile in timpul numaratorii... Inteleg ca nu sta nimeni singur cu voturile, ca stampilele sunt toate sigilate imediat dupa ora 21 si ca oricine poate depune plangere, contestatie etc daca se observa ca a ramas o stampila in sectie.

    RăspundețiȘtergere
  5. @deaceea: Nu stiu cum. Dar asa am auzit eu ca se mai face.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters