Pagini

vineri, 9 iunie 2017

Iohannis profită la maximum de întâlnirea cu Trump

Secvență din timpul întâlnirii Trump-Iohannis
Președintele Klaus Iohannis s-a prezentat decent la întâlnirea cu președintele Donald Trump și a părut că își dă seama de ce are loc evenimentul. În ciuda câte unui zâmbet ușor provincial, care i-a mai scăpat din când în când, Klaus Iohannis pare că a profitat din plin de cele aproape două ore petrecute la Casa Albă. A zis ce a avut de zis și a ținut spatele drept - mai ales la propriu (în paranteză fie spus, apreciez că s-a cam întrecut pe sine cu gâdilatul lui Trump).


Principalele mesaje transmise cu ocazia părții publice a acestei întâlniri au fost și vor fi îndelung dezbătute. Notez și eu faptul că în special Klaus Iohannis a pronunțat de foarte multe ori cuvântul partnership și ai lui 20 de ani, care au făcut din România ceea ce este astăzi (economie solidă, democrație consolidată), a avut grijă să spună că România a fost prima țară din timpul mandatului Trump care a ridicat bugetul Apărării la 2% din PIB, a arătat că NATO e o necesitate, la fel ca nevoia colaborării UE-SUA, că Rusia trebuie tratată cu dialog dar și cu fermitate.

La rândul lui, Donald Trump și-a recitat poezia despre succesul turneului în Orientul Apropiat și Europa, a tunat împotriva țărilor care finanțează terorismul (și a dat rău de tot în Qatar, deși Tillerson tocmai făcuse apel la calm și detensionare) și a citit de pe foile pe care era tipărit discursul că mulțumește României pentru lupta împotriva terorismului, a adus un omagiu celor 23 soldați români care au murit în Afganistan, a dat exemplu România pentru chestia cu 2%, a spus că sprijină lupta anticorupție purtată de liderul român, care a făcut o treabă minunată și va reuși să o ducă cu bine la capăt, firește și cu sprijinul SUA.

A fost fain că, provocat de partea română a jurnaliștilor, Donald Trump a făcut referire, cu subiect și predicat, la respectarea Articolului 5 (lucru pe care păruse că îl evită la Bruxelles), dar a evitat să pronunțe „Rusia”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters