Postări pe Twitter după întâlnirea Trump-Iohannis |
Mica mea cercetare, care a acoperit aproximativ 100 de minute, a ajuns la concluzia că cele câteva zeci de twitter-uri în care s-a pomenit numele lui Klaus Iohannis și/sau al României reprezintă cam 6% din numărul total. Adevărul e că interesul pentru evenimentul nostru a fost uriaș, dar acest lucru s-a datorat mărturiei proaspete a fostului director FBI James Comey și, eventual, faptului că trecuseră 22 de zile de la ultima conferință de presă a președintelui american.
Fox News despre întâlnirea Trump-Iohannis |
Dar au fost destule reacții notabile cu referire la România, așa cum am zis mai sus. PR-ul președintelui României ar trebui să facă o analiză serioasă, pentru că sunt aici câteva lucruri foarte interesante, cu învățăminte.
Fotografia mea preferată, dintre cele culese de pe Twitter: Donald Trump și Klaus Iohannis la Casa Albă |
Engleza lui Iohannis, mai bună ca a lui Trump
Klaus Iohannis a punctat desigur la capitolul prestanță, și asta în special atunci când vorbim de engleza lui mai mult decât OK.
„Pe voi nu vă îngrijorează că președintele României vorbește engleza în propoziții complete, cu noimă, în vreme ce al nostru nu reușește asta?”
Mesaj pe Twitter |
Dar nu a fost doar despre engleza lui Iohannis. Comentatorii americani de pe Twitter au făcut în permanență comparații între cei doi președinți. De fiecare dată, în dezavantajul lui Trump, caricaturizat. În general măgulitoare, aceste comparații pot fi privite și din altă perspectivă, dacă ținem morțiș: „până și președintele României leagă mai bine propozițiile în engleză decât Trump”.
Mesaj pe Twitter |
„Să-l întrebe cineva pe Trump unde e România pe hartă”
Au existat, desigur, și poziții care au luat cumva în derâdere faptul că România este, totuși, o țară mică, dar și asta au pus-o în cheia „Să-l întrebe cineva pe Trump unde e România pe hartă”.
Iohannis a punctat la consistența mesajului, mizând pe valorile NATO și forța parteneriatului americano-european
Dar cel mai important e faptul că Iohannis a punctat la consistența mesajului; discursul lui, dar și răspunsurile la întrebări, au conținut mesaje bine articulate, au transmis. Inclusiv mesajul că România, deși are un parteneriat puternic cu SUA, este totuși membru UE și cheia e relația puternică americano-europeană. A vorbit, deci, ca la carte.
„Președintele României a vorbit despre valorile NATO și parteneriatul cu Europa, în vreme ce Trump arăta ca o lumânare topită”.
„Președintele României a înțeles că Rusia e o problemă, Trump a evitat să răspundă”
Mesaj pe Twitter |
„Președintele României susține NATO mai bine decât Trump”
Mesaje pe Twitter |
Iohannis îl contrazice pe Trump
Pentru americanii care postează pe Twitter, este un lucru comun că Donald Trump minte. E un fel de glumă internă, de axiomă. De aceea, au fost foarte mulți cei care au taxat răspunsul la întrebarea dacă s-a discutat despre subiectul vizelor pentru români. „Nici vorbă, n-am apucat”, a spus Trump, care a fost corectat apoi de Iohannis, care a zis că a abordat subiectul atât în alte întâlniri de la Washington (în special în Congres, unde contează, n. mea), cât și la întâlnirea cu Trump.
Postare pe Twitter |
Știrea provocată de un jurnalist român
Twitteriștii au văzut, desigur, și știrea, provocată de jurnaliștii români: afirmarea cu subiect și predicat, de către președintele Trump a angajamentelor Articolului 5 (lucru pe care evitase să-l facă la Bruxelles).
O fi de la traducere
A fost și cel puțin un moment în care Klaus Iohannis a dat-o în bară, din prea mult exces de zel întrucâtva provincial - atunci când a spus că datorită lidershipului lui Trump „NATO a decis să lupte contra terorismului”. O fi de la traducere.
Mesaj pe Twitter |
O mare oportunitate pentru Romania ....să-i mulțumim hazardului !
RăspundețiȘtergereE adevărat, a fost și un dram de hazard.
RăspundețiȘtergereCa Iohannis sa se tina de cuvant privind promisiunile facute, SUA trebuie cu adevarat sa ne ajute sa scapam de coruptii prorusi si prounguri (Ponta, Dragnea, Tariceanu et comp)
RăspundețiȘtergere... care însă au fost votați.
RăspundețiȘtergereNu mai bine nu îi mai creăm noi?