Pagini

vineri, 9 septembrie 2016

Parsifal la Ateneu. Conferință de presă

Se apropie cel mai important eveniment cultural-muzical al anului în România: Parsifal de Richard Wagner la Ateneul Român.



Vor veni cei mai importanţi solişti wagnerieni ai momentului (Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang și Bela Perencz). Un fel de Messi, C. Ronlado, Ibrahimovic și Neymar la un loc. Cu toții au cântat recent la Bayreuth, care este templul muzicii wagneriene.

Sunt aduși la București de Christian Badea, care locuiește la New York și dirijează frecvent pe scene celebre precum Metropolitan Opera din New York, Sidney Opera House, Opera din Viena etc. 

Badea și Halfvarson, Premiul Grammy pentru Anthony and Cleopatra


Printre soliști se află Eric Halfvarson - peste 40 de ani de carieră, 136 de roluri diferite, a cântat pe toate scenele mari ale lumii, cu cele mai bune orcheste și cei mai buni dirijori. Împreună cu Christian Badea a luat Premiul Grammy pentru înregistrarea live cu Anthony and Cleopatra.

Parsifal la Ateneu este un proiect uriaș, foarte complex și foarte costisitor. Rezultatul e spectaculos. Cum s-ar zice, merită toți banii.


De știut. Parsifal este ultima opera a lui Richard Wagner, cea mai misterioasă și probabil cea mai complexă – Richard Wagner nici nu i-a spus operă, ci „piesă de festival pentru sfințirea scenei”. A fost scrisă special pentru Opera din Bayreuth (făcută de Wagner), cu interdicție de a fi jucată altundeva timp de 30 de ani după moartea lui Wagner. În România, Parsifal actul III a fost pus în scenă de George Enescu 32 de ani mai târziu. Au urmat, în 100 de ani, doar trei puneri în scenă. Anul trecut, Christian Badea a pus la Ateneu actul III  din Parsifal. Anul acesta va fi actul I, iar peste doi ani întreaga operă, care durează 6 ore!

Conferința de presă luni, de la 13:00


E un text scris cam piaristic? Vă dau dreptate. Însă doar parțial. Cei care mă cunoașteți, știți că nu fac exces de superlative. De dat asta nu mă pot abține. Pentru că am mare încredere în ceea ce face Christian Badea. Acest text este și o invitație pentru aceia dintre voi, bloggeri și jurnaliști, care nu ați aflat încă despre Conferința de presă de luni, 12 septembrie, ora 13:00, la Hilton Athenee Palace, sala Diplomat






Deocamdată, actul I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters