Pagini

luni, 17 decembrie 2012

Traian Băsescu n-a putut rosti numele lui Ponta. L-a scris

Imagine de arhivă. Traian Băsescu şi Victor Ponta nu şi-au mai dat mâna de această dată. A doua desemnare a lui Ponta s-a făcut printr-un comunicat de presă.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta pentru a alcătui un nou guvern (comunicatul aici), "ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României" care au participat la consultări.

Felul în care a avut loc desemnarea ne poate da indicii în legătură cu felul în care va decurge coabitarea. Să vedem ce s-a întâmplat: Traian Băsescu  n-a mai putut fi preşedinte-jucător, aşa că a "jucat" numai atât şi atât cât şi-a mai putut permite: a fixat consultări "la grămadă", ca să fie, şi a anunţat pe cine desemnează printr-un comunicat de presă sec, în care pune decizia pe seama faptului că "a existat o singură propunere".

Ce înseamnă asta? Nimic special. Traian Băsescu a ieşit dintr-o situaţie, în care a intrat oarecum singur. Pentru că n-a mai avut spaţiu de manevră, n-a mai fost cazul nici să spună "Ghici ghicitoarea mea", nici să facă vreun portret-robot de premier sau alte jocuri (pe care le va fi încercat sau nu după alegeri; asta nu ştiu, nici nu mai contează atât de mult). Mă aştept ca Traian Băsescu să nu lase lucrurile aşa, dar nu va mai ataca decisiv prea curând. De urmări B1TV pentru un eventual interviu.

Traian Băsescu are nevoie să lungească o coabitare înţeleaptă şi să încerce să încurajeze, subtil, frecuşurile din USL. Din păcate pentru el, partidul lui Traian Băsescu e aproape mort. Prin urmare, e nevoie de pus umărul, puternic, aici. În plus, Traian Băsescu e nevoit să găsească un lider pentru acest partid, care să fie totodată candidatul la prezidenţiale. Eu nu-l văd. Poate că el îl vede, că îl caută de multicel.

Atacurile dintre Palate vor fi iniţiate, mă aştept, tot dinspre Cotroceni, fără ca asta să însemne neapărat că va ieşi la rampă însuţi preşedintele. Mă aştept din partea acestuia la comunicate, formalităţi şi accentuarea prezenţei externe - în măsura în care i se va ivi ocazia (bănuiesc că dl Cristian Diaconescu are de muncă zilele astea). USL e în postura în care n-are voie să facă nici cea mai mică greşeală, fiindcă aceasta va fi taxată puternic. E situaţia normală. Din păcate, singura voce totuşi credibilă care poate taxa este cea a preşedintelui. Această situaţie e anormală, pentru că ar fi nevoie de opoziţie; dar nu avem aşa ceva - Dan Diaconescu nu e opoziţie, e cel mult latura naşpa a ei. Preşedintele trebuie să intervină doar în momente cu adevărat critice.

Mai jos, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea
candidatului la funcţia de prim-ministru

În temeiul prevederilor Art. 85 alin. (1), ale Art. 94 lit. c), ale Art. 100 alin. (1) şi ale Art. 103 alin.(1) din Constituţia României, republicată,

Preşedintele României
d e c r e t e a z ă :



Articol unic. – Se desemnează domnul Victor-Viorel Ponta în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

TRAIAN BĂSESC

4 comentarii:

  1. Nu ma ingrijoreaza lipsa opozitiei la USL. Din ce vad in ultimele zile, aceasta exista chiar in interiorul USL. Ponta va avea de furca cu PC si PNL, poate chiar cu o parte din PSD. Basescu poate incuraja frictiunile din USL stand cat mai departe de guvernare.
    Va fi interesantde vazut cum se va raporta USL la justitie avand in vedere cati puscariabili are in randurile sale si ca MCV-ul e cu ochii pe Romania.
    PDL nu isi va reveni pana nu se va sti clar cine anume conduce acest partid. Baltirea in care se complace si dupa dezastrul din 9 decembrie nu e de bun augur. Sa vedem cum vor gestiona dezertarile masive din partid. Pe termen scurt, singura lor sansa e o guvernare USL catastrofala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any tips?
    my website :: hcg diet for men results

    RăspundețiȘtergere
  3. [url=http://www.freewebs.com/trazodone-buy]where can i buy trazodone online
    [/url]

    RăspundețiȘtergere
  4. un presedinte jucator nu are ce cauta pe scaunul presidential. un presedinte pentru care primeaza interesul personal si al grupului sau de interese nu este preseditele tarii, ci este doar presedintele "lor" . un presedinte pentru care sa votat 90% inpotriva sa , nu este un presedinte legitim.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters