Pagini

luni, 7 iunie 2010

Spitalul Bisericii Ortodoxe

O tabletă TV* scrisă săptămâna trecută observ că a făcut oaresce vâlvă. Era vorba despre îmăprumutul pe care vrea să-l facă BOR (200 de milioane de euro) ca să facă „la rosu” măreata catedrală.

Nu-mi plac exercitiile gen „ce a vrut să spună autorul?”, asa că nu e cazul să explic mai mult aici. Totusi, vreau să precizez:
- ortodocsii pot afla clădiri-simbol: în Bucovina, de exemplu. În Bucuresti avem Mitropolia. Nu văd de ce e necesar să facem o megaconstructie.
- BOR cred că si-ar servi mult mai bine interesele dacă s-ar implica in proiecte sociale de mare impact - de ex., să facă,de la zero, cel mai important spital din România. Nu vorbesc despre cabinete de pe lângă biserici de cartier. Vorbesc despre BOR acum, nu despre preotul de la biserica de lângă blocul meu, în fata căruia îmi scot pălăria.

PS Nu mă pricep să comentez propunerea lui Florian Bichir care zice să-i spunem Sanctitatea Sa Preafericititului.



*Spitalul ortodox

Am văzut la Ştiri că Patriarhia Română va împrumuta 200 de milioane de euro ca să ridice, la roşu, Catedrala Neamului.

Tablourile, tencuielile, dotările şi celelate vor costa încă 200 de milioane de euro.

Dacă planul iese, în Bucureşti va trona peste patru ani o clădire cu suprafaţa mai mare decât un teren de fotbal şi înaltă aproape cât două hoteluri Intercontinental puse unul deasupra celuilalt!

Banii, pentru că vorbim de o sumă uriaşă, vor veni (cel puţin pentru returnarea creditului), din donaţiile făcute de credincioşi. Sincer, nu mă aştept la o frenezie a do naţiior. Şi nu din cauza crizei. Chiar dacă nu se vor aduna astfel suficiente sute de milioane de euro, se vor mai găsi, cred, nişte bani pe la bugetul de stat.

Mi-ar fi plăcut ca Biserica Ortodoxă Română, cu forţa de convingere pe care o are, să depună eforturi comparabile pentru construirea unui spital ultramodern, de pildă, în care medicii să fie plătiţi corect, iar pacienţii, credincioşi donatori, să nu dea şpagă pentru a fi trataţi bine.

9 comentarii:

  1. Pai ce sa te astepti de la un preafericit care umbla cu televiziunea dupa el si da cadouri cruci de aur la intalnirea de 40 de ani de la terminarea liceului ?

    Pana una alta daca comunistii au facut o casa a poporului, si ortodocsii trebuie sa faca o casa a credinciosilor ortodocsi... logic, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. *ca sa fie clar: ambele case sunt facute sub atenta indrumare a unui conducator!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lucian Ancu: La comparatia asta m-am gândit si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. ok gata v-am adăugat şi eu cu titlul Naiv prin Romania

    dacă doriţi alt nume să-mi trimiteţi un mesaj :) în rest toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe sufletul meu această idee. Eu am zis/scris de multe ori că biserica noastră şi-a pierdut funcţia socială. Aş vrea să mai văd, cum am citit că era altădată, măicuţe pe post de surori în spitale, aş vrea să văd că vine la uşa mea un preot, sau călugăr, să ceară bani, nu pentru o biserică, ci pentru un spital, azil sau casă de copii. Atunci aş da, din toată sărăcia mea. Altfel,niciodată!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adrian Teacă: Deci, suntem mai multi.

    RăspundețiȘtergere
  7. La mine a venit preotul la usa; sa ceara bani; nu voia sa faca nimic, voia doar banii, ca un fel de taxa de protectie; il chema Bulibasa; preotul Bulibasa. I-am zis sa ne sprijine, sa semneze si el petitita, sa nu se faca tripou la parterul blocului; el a zis ca "Biserica nu se ocupa de asa ceva".

    RăspundețiȘtergere
  8. @Gabriel Preda: Preotul Bulibasa? Ăsta e nume de erou de nuvelă!

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters