Pagini

joi, 10 februarie 2011

Vama - spagă veche

Mă deranjează heirup-ul de acum, descinderile teve din vămi (si descinderile la adrese gresite, da!), faptul că Băsescu stia, încă de astă-vară, de la prietenii lui din servicii (ce naspa o să-i fie când l-or trăda). Pe scurt, mă enervează gesturile făcute de paradă. Fiindcă, după toată această tevatură nu vom rămâne decât, cel mult, cu o senzatie. Iar coruptia va dăinui mai viguroasă, eventual mai sofisticată. Dar de micile spăgi tot nu vom scăpa, fiti pe pace.

Mai jos e mica mea contributie tabletiană la eforturile pe care regimul Băsescu le face pentru a combate coruptia din vămi.

Anticorupţie la mişto
Au revenit vremurile descinderilor spectaculoase transmise live. Faină captură: 140 de suspecţi au fost duşi la audieri! Unii, cu elicopterele.
Ar fi o veste bună dacă asta ar însemna că, în fine, puterea cea corectă şi neprihănită se ia de piept cu corupţii mari şi mijlocii.
Crede însă cineva că se va merge până la capăt, în condiţile în care niciun lucrător din vreo vamă n-a ajuns vreodată la închisoare (deşi un job la vamă a ajuns să coste, incredibil!, peste 100.000 de euro)?
Prea s-a făcut toată acţiunea la comandă, după episodul "Schengen - deocamdată, nu". Şi prea se pune parlamentul (cu majoritate pro-Băsescu) pavăză între deputaţi justiţiabili şi ju stiţie (ieri, cazul Păsat).
Asta dacă vă întrebaţi de ce România are faima de ţară coruptă.

Puţini sunt, probabil, aceia care n-au lăsat la vamă măcar 5 DM (pe vechi) sau 5 euro (pe nou).
Mărunţişul "de la om la om", completat copios cu taxa neoficială percepută pe sacoşa, tirul sau vaporul cu ţigări de contrabandă au alcătuit averi care te lasă mut.
"Pârliţii" cu doar 2-3 case şi tot atâtea maşini privesc cu respect averile unor Ştefan Milan Gubic (trei case, două apartamente, un restaurant, o companie de transport cu peste 200 de maşini şi un lanţ de case de schimb valutar!). Asta e partea care se vede (dacă vrei să te uiţi!) din aisbergul corupţiei.
Cum nimic nu e posibil fără proptele politice, e clar că firele duc la cei aflaţi (ieri, azi) la putere. Dar de "Regina" corupţiei din vămi (aşa i-a zis Traian Băsescu marţi, la TVR) cred că nu se va atinge nimeni. Părerea mea.

7 comentarii:

  1. Despre spaga de la vama se stie de atata timp. Toata lumea stia, dar acum a venit momentul sa se faca putin caz pentru ca vin alegerile. Nu e ceva care au descoperit de curand ca se ia spaga la vama, insa este momentul cel mai potrivit pentru a actiona.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca un factor care sapa credibilitatea actiunii e anuntul in avanpremiera facut de presedintele (!) Romaniei in PE.
    Ca un scolar care se lauda cu prima lui tema facuta, dupa ce a tras mata de coada pana atunci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deranjez in legatura cu un parteneriat cu site-urile :

    Filme Noi http://www.axyy-filme.com [ 8000 vizite ] – Pr 3
    Filme Online http://www.onlinemoca.com [ 3000 vizite ] – Pr 3
    Jocuri Online http://www.jocurie.com [ 2000 vizite ]


    Daca esti interesat pot fi gasit la adresa de email .

    RăspundețiȘtergere
  4. sa inteleg ca io sunt anormal daca, desi calatoresc in cel mai rau caz din 3 in 3 luni, nu dau spaga niciodata? nici macar aia 5 euro?

    Dracu

    RăspundețiȘtergere
  5. Dracule, esti normal, stii bine asta. Dar cei mai multi nu-s.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters