Pagini

duminică, 7 octombrie 2018

Referendumul s-a prăbușit răsunător. Cine a câștigat, cine a pierdut

Vedere din București. Flyer neasumat de nimeni, care le cere românilor să aleagă între a fi români sau homosexuali. Foto: Călin Hera
Referendumul lui Dragnea, a bizarei Coaliții pentru Familie și al Bisericii Ortodoxe Române s-a prăbușit răsunător, din cauza neîntrunirii numărului minim de participanți, în ciuda incredibilei forțări a regulilor în timpul jocului. A fost un moment teribil, cu efecte pe termen mediu și lung. Avem un partid, PSD, pe care îl pasc lupte interne care vor face din Puciul lui Firea o joacă de copii, un alt partid, PNL, care pare să se stingă încet, dar sigur, un partid care s-a năascut, USR, și altul pe cale să se nască, CpF. Aceasta este cea mai proastă veste: Coaliția pentru Familie ar putea să devină mișcare politică asumată și puternic legată de Moscova. Cea mai bună veste este aceea că românii dau semne clare de maturizare politică.





Haideți așadar să vedem cine a câștigat, cine a pierdut.

Cine a câștigat?


ROMÂNIA. Cred că România a câștigat pentru că ar fi avut enorm de pierdut dacă acest referendum ar fi fost un succes. Prin ignorarea referendumului, prin faptul că nu s-au lăsat prostiți în jocul absurd al lui Dragnea, românii au dat dovadă de maturitate politică. La Bruxelles se va face o diferență clară între guvernul PSD-ALDE și români. În mod normal, această decuplare se va manifesta din ce în ce mai mult și acasă.

USR. Partidul lui Dan Barna, care a trecut prin momente delicate, ce au culminat cu eliminarea fondatorului Nicușor Dan, a punctat enorm. A avut un punct de vedere, pe care l-a exprimat cu hotărâre, a dovedit capacitatea de organizare. USR a devenit partid.

DUȘMANII ROMÂNIEI. Acțiunea „Referendumul” a reușit să dezbine. Oameni care se respectau s-au certat din cauza acestui referendum. Unii n-au înțeles despre ce e vorba și i-au văzut pe ceilalți ca pe niște dușmani. S-au rupt prietenii ca pe vremea lui Ion Iliescu. O țară dezbinată e mai ușor de înfrânt. S-au produs falii și în rândul protestatarilor din Piața Victoriei. Efecte pe termen mediu potențial îngrijorătoare.

Cine a pierdut?

BOR. Biserica Ortodoxă Română a mizat totul pe acest referendum, iar nevalidarea lui reprezintă un eșec răsunător și o cumpănă uriașă. Ce va face BOR de luni? Se va închide și mai mult și va intra pe față în linia Rusiei sau va urma o scuturare, o mișcare înspre deschidere?
Reprezentanții BOR, până la ultimul preot de țară, au trecut toate barierele posibile, imagindându-și că acest referendum este capital pentru validarea ca instituție puternică a României. Ani în șir în fruntea încrederii în sondajele de opinie, BOR pare să fi fost împinsă într-un joc periculos, pe care l-a pierdut.
Agresivitatea manifestată de preoții ortodocși în aceste zile a depășit orice limite. Predicile au lăsat locul exagerărilor și amenințărilor. Preoți ce păreau cumsecade au amenințat credincioșii că dacă nu vor merge la vot și nu vor vota DA, vor comite un păcat pe care nicio spovedanie nu-l va mai spăla; în schimb, cei care vor veni la spovedanie și vor arăta că au votat DA, vor fi iertați de toate păcatele. Au fost blestemați cei care s-au gândit să voteze NU, să boicoteze sau să-i îndemne pe ceilalți la boicot. Va fi greu ca duminica viitoare, la slujbă, oamenii cumsecade să îi mai asculte pe preoți, să-i mai respecte. 

LIVIU DRAGNEA. Cu siguranță, marele perdant este Liviu Dragnea. O miză la vedere a fost tocmai aceea de a arăta că liderul PSD este încă puternic, cel mai puternic, că el controlează tot - în primul rând partidul, incluzând aici baronii locali mai mari sau mai mici, care mobililzează oamenii când vine vorba de vot.
Or, Liviu Dragnea are parte de tot mai multe vești proaste: marele miting PSD a fost un fiasco  (organizarea milităroasă nu a fost suficientă ca oprească golirea Pieței Victoriei fix la momentul discursului lui Dragnea); reprimarea violentă a mitingului din 10 august le-a explodat în față, lui și ministresei de Interne; puciul din PSD pornit de Gabriela Firea i-a mai consumat o viață, iar victoria de moment împotriva puciștilor a fost doar atât, o victorie de moment; cartonașele galben-roșii dinspre familila socialistă europeană sunt semnale teribile; se strânge lațul condamnării la ÎCCJ; referendumul i-a arătat slăbiciunile, l-a expus și i-a expus partidul. Toate acestea vorbesc despre sfârșitul lui politic iminent.

PSD. Partidul încălecat de Liviu Dragnea și acoliții va trage ponoasele fiindcă va urma o perioadă de lupte interne la baionetă, iar faliile dintre diferitele curente (baroni, pro-ruși, socialiști europeni etc.) se vor adânci, cu efecte greu de controlat.

CpF. Coaliția pentru Familie își asumă eșecul, tună și fulgeră împotriva lui Liviu Dragnea și PSD și își simte năruite năzuințele. Victoria la referendum părea aproape de neratat. Dezamăgirea e uriașă. Dar aici e ceva periculos. Pentru că CpF nu se va risipi. S-a adunat o energie cu care nu se știe ce se va întâmpla. Dar există un pericol.

PNL. Partidul Național Liberal s-a băgat în această poveste pentru a nu lăsa PSD-ul singur, calculând eronat că referendumul va fi un triumf. Dar mișcarea a fost greștită, iar PNL pierde încet dar sigur. Pare neadaptat. Și cedează electorat în favoarea USR și partidului lui Dacian Cioloș.

Later edit.
SUPERMARKET-urile, BUTICURILE DE BLOC. Să nu uităm pierderile celor care timp de două zile nu au avut voie să vândă băuturi alcoolice. Nu e o glumă, oamenii aceia, și sunt mulți, au avut afacerile afectate de aventura hazardată a lui Liviu Dragnea & CpF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters