Pagini

joi, 26 iulie 2018

Greșeli neforțate la nivel înalt (eufemism)

Doi membri ai Cabinetului Caricatură, autori ai unor greșeli neforțate

Ziua de 25 iulie a fost o dovadă în plus, una tristă, a faptului că la Palatul Victoria s-a aciuat un Cabinet Caricatură. Nu îmi face nicio plăcere să scriu despre asta. Nu e de râs. S-ar putea să mă înșel, dar este posibil să ne aflăm în fața unei prostii temeinice, a unei incompentenței jenante și a unei inculturi crase. Plus o îndelungată pauză de bun simț; cum altfel s-ar fi încumetat cineva vreodată măcar a gândi că i s-ar cuveni așa niște pălării!? 



În tenis există noțiunea de greșeală/eroare neforțată. Apare și în statistici. Este atunci când un jucător sau o jucătoare dă aiurea într-o minge și o pierde. Li se întâmplă și marilor campioni, de câteva ori într-un meci. De obicei, erorile neforțate din tenis apar atunci când jucătorul sau jucătoarea încearcă vreo lovitură măiastră, de mare finețe, care e ratată la milimetru. Erorile neforțate arată, printre altele, și că marii campioni sunt și ei oameni și că perfecțiunea acceptabilă implică o oarecare doză de marjă de eroare.

Există din păcate și greșeli neforțate care vin din incultură, incompetență sau pur și simplu din prostie crasă. Atunci când sunt inofensive, provoacă doar surâs, râs sau, după caz, hohote de râs. Atunci când aparțin unor personaje cu capete prea mici, care se bălăngănesc în pălării prea mari, greșelile neforțate pot să-i afecteze și pe ceilalți, nu doar pe nefericiții care le comit.

Ziua de marți, 25 iulie 2018, a consemnat două greșeli neforțate imense, stânjenitoare, grave și, într-o societate normală, degrabă provocatoare de demisii.

Exact ca în vorba despre prostul care aruncă o piatră în apă și cei zece înțelepți care se chinuie să o scoată, este dificil să spui care prostie e mai mare: declarația plină de candoare transpirată a premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că se află la Priștina, în compania omologului ei din Muntenegru, sau afirmația ministrului Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină cu exterminarea evreilor la Auschwitz?!

Ambele sunt grave, inadmisibile, revoltătoare, ambele ne amintesc de vremea comuniștilor, caracterizată printre altele prin promovarea prostiei, inculturii și incompetenței până la rang de șef de țară și academician. 

În mod normal, premierul ar trebui să demisioneze, oricum s-a și ne-a făcut de râs în cel mai penibil mod cu putință, iar Cabinetul Caricatură ar trebui să treacă rapid în uitare. Iar atunci când se va povesti despre asta, lumea să nu creadă că așa ceva chiar s-a întâmplat. Serios, foarte serios întreb: cum naiba pot exista asemenea personaje și cum naiba pot ele să ajungă atât de sus? Cine le urăște într-atât încât le expune, în loc să le lase plată Domnului?

Oricât s-a oțărât Liviu Dragnea în urmă cu câțiva ani, atunci când lumea punea semnul egal între PSD și PCR, prin oamenii pe care i-a promovat, oamenii lui de încredere, aduce cea mai ușor de înțeles dovadă că acel semn egal se află la locul lui - între PSD și PCR.

UPDATE. Sunt tras de mânecă: am omis o altă prost  eroare neforțată, comisă de alt om de nădejde al lui Liviu Dragnea. Este vorba despre Carmen Dan, ministru de Interne, care s-a găsit să spună, referindu-se la tragedia din Grecia, că „Orice om are destinul lui, pe care nu-l poate evita...”.

Rămâne întrebarea: Cine-i urăște așa mult pe oamenii ăștia, de le expune așa mult chinurile intelectuale?

NOTĂ. Mai jos sunt cele două trei declarații.




Postarea de pe pagina de Facebook a ministresei Carmen Dan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters