Pagini

duminică, 16 noiembrie 2014

Algoritmul lui Octavian

Foarte pe scurt, fac public un pronostic, dat de Octavian pe Facebook, pe baza unui algortim la care lucrează de ceva vreme.

Astfel, dacă pronosticul e corect şi a luat în calcul toate variabilele importante, alegerile vor fi câştigate de Klaus Iohannis cu 51,1% din voturi (lui Victor Ponta revenindu-i 48,9%). 


Octavian nu a dezvăluit toate datele de care a ţinut cont, dar din câte ştiu a luat în calcul ate demografice pe judeţe, comportamentul electoral înregistrat până acum, evenimente şi mesaj din campania electorală, profiluri de alegători, îndemnurile candidaţilor care au pierdut în primul tur (a calculat ponderi din numărul alegătorilor respectivilor care vor asculta de aceste indicaţii), dar şi alt fel de informaţii şi date statistice.

Am încrederea că prognoza lui Octavian se poate adeveri, mai ales că în primul tur de scrutin a nimerit-o mult mai bine decât sondajele de opinie preeleectorale.

- Prezenta la vot: 53,3%
- Ponta: 42,4% (oficial 40,44%)
- Iohannis: 33,0% (oficial 30,37%)
- Udrea: 6,4% (oficial 5,20%)
- Tariceanu: 5,6% (oficial 5,36%)
- Kelemen: 4,9% (oficial 3,47%)
- Macovei: 2,8% (oficial 4,44%)
- Diaconescu: 1,9% (oficial 4,03%)
- altii: 2,9% (oficial 6,63%)

„La prezenta la vot am fost destul de exact, iar la candidati am avut o precizie de +/- 2%. un pic mai bine decat sondajele, zic eu. Oricum, jos palaria pentru sustinatorii Monicai Macovei, nu am crezut ca sunt asa de multi”, a comentat Octavian după ce s-au anunţat rezultatele oficiale.

Practic, la primul tur, Octavian a estimat eronat ponderea voturilor luate de „alţii”, în special voturile din zona naţionalistă (Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu). A crezut-o mai tare pe Elena Udrea. 

La Ponta şi Iohannis i-a ieşit mai mult, dar în marjă, pentru că a estimat prea puţin la Meleşcanu şi la naţionalişti (care au „luat” de la Ponta), respectiv la Macovei (care a „luat” de la Iohannis). 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters