Pagini

marți, 9 februarie 2016

Linkevicius: UE să ajute Moldova, dar pro-europenii moldoveni să facă reforme

Linas Linkevicius despre Rep. Moldova, postare pe Twitter 
Uniunea Europeană trebuie să ajute Rep. Moldova, dar e nevoie ca moldovenii să facă reforme. Acesta este răspunsul pe care îl dă întrebării Cum rezolvăm problema moldovenească?, pe care tot el o pune, ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, într-un comentariu publicat în EuObserver.


Bun cunoscător al mediului politic est-european și ex-sovietic, oficialul lituanian trece în revistă situația la zi, după instalarea la guvern al noului premier Pavel Filip, face îndemnul ca Europa să susțină constant forțele autoproclamate pro-europene din Republica Moldova, dar numai în măsura în care acestea vor dovedi că acționează într-adevăr în acest sens (reformist, pro-european).

Moldova are nevoie urgentă de stabilitate și consens privind prioritățile reformei, care să ducă în final la rezultate concrete, cât și de un sprijin concret de la UE, dar condiționat de aplicarea reformelor, arată el, în condițiile în care forțele pro-europene și chiar ideea europeană în sine au fost compromise de acuzațiile de corupție generalizată.

Principala problemă pe care o vede Linkevicius este însă Rusia, căreia îi convine cel mai mult această stare de neîncredere și nesiguranță politică și economică, și mișcările pro-alegeri anticipate, care încurajează subtil forțele așa numite pro-moldovenești, care Rusie a ocupat un teritoriu din Ucraina vecină (Peninsula Crimeea) și care are trupe în Transnistria.

Puteți citi opinia lui Linas Linkevicius în EuObserver dar și în mai toate luările lui de poziție, în majoritate extrem de critice la adresa Rusiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters