Pagini

luni, 7 decembrie 2009

Provincia România, strunită de diaspora

Le scrisesem pe un colt de hârtie cu câteva ore în urmă, apoi am uitat de ele. Le pun aici, acum, să fie. Asadar:

- Traian Băsescu 50,33% (5.275.808 voturi)
- Mircea Geoană 49,66% (5.197.750 voturi)

Diferenta de 0,01% de la procente e din rotunjiri, bănuiesc.
Participarea a fost de 58,02%.

Diferenta dintre cei doi e, înainte de eventuale contestatii, de 70.048, în favoarea lui Băsescu.

Partea cea mai interesantă e Băsescu rămâne presedinte gratie votului diasporei
- TB = 115.831, fată de
- MG = 31.045.
Diferenta dintre cei doi: 84.786 în favoarea lui TB.

Comparând diferentele de voturi, se observă că, dacă nu s-ar fi votat în străinătate, Mircea Geoană ar fi câstigat alegerile, pentru că în interiorul spatiului carpato-danubiano-pontic a avut cu 14.738 de voturi mai multe decât Traian Băsescu.

E stupid să înjuri diaspora acum si pun în discutie dreptul românilor din străinătate de a vota. Cu sigurantă, ei ne vor binele, nouă, celor de aici. Că ei văd binele cu Băsescu, e o întreagă discutie. Dar au dreptul ăsta, fix la fel cum îl avem si noi.

13 comentarii:

  1. Fiecare are dreptul la vot şi dacă cei din străinantate văd cu alţi ochi situaţia din ţară nu sunt de condamnat.

    RăspundețiȘtergere
  2. @GMX: Exact. De multe ori, din afară se vede mai bine. Nu stiu dacă si de data asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, ei au fugit de atat bine si ne hotarasc noua cum e mai bine, interesant. Sa vina ei "acasa" si sa ne lase pe noi astia care nu suntem de acord ca asa e bine, crezi ca vor?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adrian Barbat: Eu nu consider că „au fugit”. Poate că au avut, doar, mai multă îndrăzneală. Iar faptul că privesc mai de departe le poate oferi o perspectivă mai bună, de multe ori. Personal, nu sunt bucuros cu acest vot, dar stiu că aceasta e optiunea majoritară în diaspora.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ipotetic vorbind, eu as fi bucurestean, locuiesc de 4-5 sau mai multi ani in Ardeal, dar am buletin de bucuresti. La alegerile de primar imi trmite un buletin ca sa votez pe cine cred eu ca va face mai mult bine pentru Bucuresti, dar eu vin poate o data pe an pe acolo sau mai rar. Ce spui, e corect? Pot eu sa vad de la distanta daca acel primar isi face treaba?
    Au votat toti manelistii pentru ca a prins piesa de campanie. Doar sti bine ca la diaspora astea prind.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adriane, eu ca basarabean l-am votat pe Antonescu, apoi pe Băsescu. Te rog să nu mă faci pe mine manelist, nici pe ceilalți români din afara hotarelor. Basarabenii spre exemplu l-au votat pe Băse pentru că s-au săturat de comuniști și ruși. Nu știu dacă Geoană e comunist, dar mulți din jurul său cu siguranță sunt. Cât despre ruși, el a fost omul susținut de Moscova, iar noi ne-am săturat de rușii de la noi, nu mai vrem ca și peste Prut să-și întindă labele lor roșii. Uite-așa se justifică cele 12 mii de voturi pentru Băse venite de la noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alexandru Cozer
    Eu ii fac manelisti pe privitorii de OTV si TarafTV. Iar daca voua basarabenilor va acord circumstante atenuante pentru votul acordat, desi va puneti si voi intrebari daca intradevar Geoana e comunist, nu pot sa accept ce spune asa zisa "diaspora" care a votat cu Basescu pentru ca ei vad mai bine de afara cum e bine pentru Romania.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atunci când ai 50-50 în țară și 78-22 în "diasporă" nu mai ziceți la nimeni ca poate de afară se vede mai bine. Cei din străinătate nu au avut "șansa" să-l aibă pe Boc prim ministru și pe Pogea la finanțe, așa că e mai greu să înțeleagă ce s-a mai întâmplat prin România.

    Nimeni nu poate fi condamnat pentru o opțiune, dar 78% e un pic prea aproape de unanimitate, iar unanimitatea nu e specifică democrației

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta-i răzbunarea "salamului cu soia".
    Trist!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Adrian Barbat: Este dreptul fiecarui cetatean român să voteze. Teoretic, presedintele României e, în acelasi timp, si presedinte al romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alexandru Cozer: În esenta, asa se justifica. Răspunsul tău m-a convins că trebuie să scriu de ce cred eu ca a fost votat Băsescu de diaspora.

    RăspundețiȘtergere
  12. @hash: E un punct de vedere care se apropie de ceea ce cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Liviu: Soia e la modă, nu? Eu am cumpărat azi seminte de soia încoltite.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters