Pagini

vineri, 11 decembrie 2009

Cine se trezeste prostănac si se culcă presedinte?

N-am putut să-mi opresc gluma.

Serios vorbind, salut, de la tastatura mea, decizia Curtii Constitutionale de renumărare a voturilor nule. Nu cred că asta ar putea schimba rezultatul alegerilor, dar cred că vor fi găsite destul de multe voturi nule care nu trebuia să fie nule. „Destul de multe” înseamnă sub 1.000. Dar si zece voturi dacă se dovedeste că au fost anulate cu rea intentie (la numărarea voturilor, adică), si tot e urât.

Din câte stiu, cea mai uzitată metodă de anulare a unui vot este adăugarea unei stampile lângă cea de pe un vot corect. Foarte greu de demonstrat că s-a procedat asa, masiv. Ar trebui experti stampinologi, dacă există asa ceva, care să-si dea seama că aceeasi mână a pus sau nu toate stampilele de pe un buletin de vot.

8 comentarii:

  1. E aproape imposibil de adăugat o ştampilă. Alegătorul pune personal votul în urnă, deci atunci nu se poate adăuga nimic.

    Înainte de deschiderea urnelor, toate ştampilele sunt puse într-un plic sigilat. Ca să aibă ştampilă, un membru al secţiei de votare ar trebui să vină cu ea de acasă.

    Apoi, când se numără voturile, discret să adauge câte o ştampilă pe unele din ele.

    Procedura e aşa: unul din membrii secţiei ia votul, îl deschide, îl citeşte, îl arată, se consemnează. Toţi ochii sunt pe el. Cum face să pună ştampila fără să-l vadă ceilalţi, de la celelalte partide? Mai ales că e cu totul suspect să aibă o ştampilă...

    E mai degrabă un mit asta cu ştampila adăugată.

    Ce se poate contesta este interpretarea voturilor anulate. Legea spune că e valid dacă se poate înţelege fără putinţă de tăgadă ce a vrut alegătorul. Se poate întâmpla ca în unele secţii să fie mai scrupuloşi sau să meargă pe varianta veche (că trebuie să fie ştampila în întregime în interiorul chenarului) şi să anuleze voturile din cauza asta. De aici ar putea să apară o diferenţă.

    RăspundețiȘtergere
  2. E destul de interesanta decizia, deoarece poate duce la multe altele, se poate astfel verifica si veridicitatea proceselor verbale ..... Renumararea voturilor anulate pare in prima faza ceva de ochii lumii, dar decizia finala nu se ia decat dupa ce se termina acest demers, si totodata abia atunci se vor judeca contestatiile.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ovidiu: Mit, nemit, stiu că se folosea metoda. Dar, ca o gazdă înteleaptă ce sunt, recunosc că principala chestie pe care ar putea-o găsi ar fi o scrupulozitate mai mare. Litera, iară nu spiritul stampilei.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adrian Barbat: Asta nu reusesc sa determin, dacă decizia de acum e ultimul cuvant, dacă, adică, s-a încheiat sedinta de analiză sau Curtea mai poate cere si alte renumărări, verificări.

    RăspundețiȘtergere
  5. Caline, eu asa am inteles de pe la stiri, din multitudinea de comentarii pe tema data. Sa spus ca nu se vor judeca contestatiile decat luni dupa renumararea voturilor nule, iar asta mi se pare corect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Presupun că se va merge mai departe cu verificările, până ce domnul care s-a culcat preşedinte va fi preşedinte şi aievea. Chiar dacă, personal, aş fi optat pentru Ştefan Vodă...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adrian Barbat: Da, am văzut între timp

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters