Aflu de pe Mediafax, care citează agentia RIA Novosti, editia electronică, că la prezidentialele din Kîrgîstan există un test eliminatoriu de limbă kîrgîză.
Astfel, fiecare candidat trebuie să îşi expună programul electoral, în direct si la o oră de vârf, în scris şi oral. Programul trebuie să încapă într-un text minimum 100 de cuvinte. Sunt admise cel mult 12 erori.
Apoi, candidatul trebuie să citească un text literar, cu voce tare. Comisia apreciază vocabularul, pronunţia şi accentul candidatului si decide, în final, dacă acesta dispune sau nu de suficiente cunoştinţe de limbă oficială.
La ultimul astfel de examen, doi din cei sase candidati au fost picati. Este vorba despre un om de afaceri şi un fost militar. În schimb, printre cei care au trecut testul se află şi presedintele în exercitiu, Kurmanbek Bakiev, care vizează un nou mandat.
Oare Comisia aia e coruptă? Controlată politic?
Si sa mai ridem de kirgizi?!
RăspundețiȘtergere"Programul trebuie să încapă într-un text minimum 100 de cuvinte. Sunt admise cel mult 12 erori. "
RăspundețiȘtergere12 erori la 100 de cuvinte ?!?!?!
@Mihaela: Nu stiu dacã e de râs sau de plâns.
RăspundețiȘtergere@-X-: Poate cã au ales sã foloseascã 1.000 de cuvinte. 100 era norma minimã.
RăspundețiȘtergereCunosc un fost înalt oficial care ar fi folosit de mai mult de 12 ori în 100 de cuvinte „care” în loc de „pe care”. Nu ar fi de bun augur pentru clasa politică românească preluarea acestui model ;)
RăspundețiȘtergereTe referi la Tăriceanu, fireste. Mă gândesc că Păunescu sau Vadim ar promova cu brio un astfel de examen. I-ar face asta presedinti acceptabili?
RăspundețiȘtergere