Pagini

luni, 7 decembrie 2009

Am fost un dobitoc c-am crezut în exit poll

Trebuie să fac o precizare, referitor la articolul anterior: am crezut că diferenta dată de exit-poll e suficient de mare încât realitatea să n-o contrazică dramatic. M-a mai determinat ceva să cred că Geoană a câstigat: reactia lui Băsescu si a adeptilor lui.
Cred că e corect să spun că am gresit făcând socotelile în functie de aceste informatii. Trăiesc în România si nimic din ceea ce e gresit nu mi-e străin...

11 comentarii:

  1. Corectie: ai fost un dobitoc ptr ca ai crezut in exit pollurile unora de pe strada si nu in Nostradamusul oficial al organelor ce protejeaza Securitatea Nationala:

    Oamenii au informat populatia asupra deciziei, nu e vina lor ca anumite elemente turbulente s-au crezut de capul lor... Ia uite aici ce cifre frumoase, la mm: http://www.mediafax.ro/politic/csop-traian-basescu-50-mircea-geoana-50-5158487

    RăspundețiȘtergere
  2. ") Aseara m-am culcat cu Geoana ,ca dimineata sa ma trezesc cu Basescu!Se pare ca asemeni d.lui Lica,multi au pacalit in sondaje,adica au declarat una si au votat alta.Acu nu-nteleg atmosfera de inmormantare din unele redactii.Ar trebui sa desfaca sampanie tocmai pt. ca personagiul pe care ei l-au facut"mare" prin bombardamentul la cara l-au supus non-stop,le va da de lucru inca 5 ani! Pai nu? Ce s-ar fi facut Antena 3 fara subiectul muncii?ar fi inchis usile?ori ar fi avut o atitudine de opozitie fata de Geoana?Putin credibil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine a spus Ionut "Nostradamusul oficial al organelor ce protejeaza Securitatea Nationala" - de meditat la asta. Nu cred ca oamenii au pacalit in sondaje, doar ca nu s-a tinut cont ca Base mai ascunde ceva asi prin maneca - vezi rezultatele din diaspora.

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa strig cat pot de tare! Niste exit poll-uri fara precizare erorii de masura sunt inutile. Sau au aceeasi valoare cu datul in bobi

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ionut: Multumesc că-mi dai dreptate :p

    RăspundețiȘtergere
  6. @romeo: Nu stiu cum e în alte redactii, dar noi pregătim de zor o editie specială de distribuit gratuit prin bucruesti, peste câteva ore.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Lucian Ancu: Insomar a anuntat 1,5% marjă de eroare. Oricum, când marja merge la extrem + în cazul unuia si extrem - în cazul celuilalt, e ceva putred.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa gandesti intervalele de +/- 1.5% ca fiind intervale in care valoarea masurata se poate afla cu o probabilitate egala in tot intervalul (cu nivelul de incredere de 95%). Daca ai spune ca valoarile centrale sunt mai probabile decat orice valoare din interval atunci ai putea fie sa restrangi intervalul si sa pastrezi nivelul de incredere la 95%, fie sa pastrezi marimea intervalului si sa cresti nivelul de incredere.

    In cazul de fata intervalele suprapunandu-se, extremele masuratorii 51.2+1.5 <> 48.8-1.5 si 51.2-1.5 <> 48.8+1.5 sunt la fel de probabile.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Lucian Ancu: Ai dreptate, nu e putred, e explicabil. Dar tot nu-i o situatie comodă atunci când un exit-poll e dat peste cap asa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu poti spune ca e dat peste cap! Poate nu e intuitiv rezultatul avand in vedere predictia, dar rezultatul nu e contradictoriu cu predictia.

    Din cauza motivelor de genul asta sper din tot sufletul ca voi, cei din media, sa puneti presiune pe institutele de sondare sa faca ploturile si cu eroarea.

    Din punctul de vedere a masuratorii orice numar fara eroarea atasata are valoare zero/nu spune nimica. De aceea cred ca ar trebui sa insitati si sa nu publicati decat grafice care includ si erorile. Ceva cam ca aici http://peltiertech.com/Excel/pix1/BoxWhiskerH3.gif.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters