Pagini

duminică, 4 februarie 2018

120 de provocări sau cum a fost întreruptă la București proiecția unui film de Cannes

Afișul filmului 120 BPM/bătăi pe minut
Doamnă, noi suntem tineri, suntem viitorul. Dumneavoastgră v-ați trăit viața”. Este replica aruncată în față unei doamne de către un tip în timp ce e condus de polițiști afară din sala de cinema a Muzeului Țăranului Român din București. Cu o jumătate de oră mai înainte, împreună cu alți bărbați și femei, tânărul întrerupea proiecția unui film care a primit Marele Premiu la Cannes în 2017. 


Bărbații și femeile care nu au fost de acord cu proiecția unui film de Cannes se autointitulează creștini. La un moment dat, după ce a început filmul, s-au ridicat în picioare. Au fluturat steaguri tricolore, au început să cânte imnul României, apoi Hristos a înviat din morți, Doamne miluiește, alte cântece religioase. Câțiva au desfășurat pe scenă un cearceaf galben pe care scria „Hey, Soros, leave them kids alone”. 

Filmul 120 BPM/ bătăi pe minut li s-a părut scandalos. Au dat vina pe proiecția acestui film, la București, pe Soros, pe ambasadele străine etc. Au încercat să-și „salveze” compatrioții.


Imagine din timpul protestului față de filmul 120 BPM/bătăi pe minut. Sursa: Facebook, pagina Vice România



Ce i-a mânat pe ei în luptă?


Filmul lui Robin Campillo, 120 BPM/bătăi pe minutprezintă acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor '90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. 

Mișcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice. 

Totodată, filmul pune accent pe povestea de dragoste dintre doi bărbați, Nathan și Sean. 


Reacție de Evul mediu


Vorbim deci despre un subiect greu, puternic. Cu impact. Dacă vezi în 120 BPM/bătăi pe minut doar „un film gay” înseamnă că nu vrei să înțelegi că, în ultimă instanță, filmul e despre luptă pentru drepturi, despre prietenie, despre respect pentru alegerile fiecărui individ.

A reacționa violent la proiecția unui film nu e deloc diferit cu a arde în piețe cărți care nu-ți plac, tablouri nud, versuri albe. Este cel puțin un semn de intoleranță. Și de manipulare. Sunt convins că printre cei din comando-ul de la MȚR se află și inși convinși că ceea ce fac e bine, că apără valori. Însă nu o fac. Dimpotrivă.



Despre ipocrizie




Ce-ați fi zis dacă un grup de atei ar fi dat buzna într-o biserică și ar fi întrerupt slujba?”, a întrebat reporterul de la Vice. „Era dreptul lor”, a răspuns credinciosul fără să clipească. Dialog de no comment


Despre generații


Îmi place să spun, și o fac de fiecare dată, că am încredere deplină în generația care vine din urmă. Cu toate snapchat-urile lor și fără cărțile pe care încă nu le-au citit, tinerii din ziua de astăzi au mințile deschise, sunt frumoși, dezinvolți, tupeiști și cu nimic mai prejos decât noi, „bătrânii”. Cu nimic.

De aceea, mă doare sufletul când văd indivizi precum cel care se pretinde creștin și îi spune senin unei doamne de vârsta mamei sau bunicii lui că „și-a trăit viața”. 

Dar are dreptate. Și-a trăit-o și încă și-o trăiește. Faptul că a ales să meargă la un film duminică seara, unul deopotrivă greu, puternic și foarte bun, demonstrează că își trăiește viața. Că are mintea deschisă, că își exersează mintea. Și e mai tânără decât „tânărul” care, dacă o ține tot așa, nu își va da seama nici peste 100 de ani care a fost treaba cu el pe lumea asta...


Scena a fost transmisă live de Vice România. Distribuitorul filmului, Voodoo Films, distribuitorul filmului, a anunțat că va avea loc o proiecție suplimentară pentru cei care au avut bilet în seara aceasta. 


UPDATE. Tudor Giurgiu a fost în sală:


Grand Prix” de la Cannes 2017 e sabotat cu un happening/circ ieftin, cu doamne cu icoane, cu tineri cu privirea sticloasa. Am ascultat cintece bisericesti si in continuare mi se pare ireal ca asa ceva se poate intimpla azi, in Romania. Recomand bandei de agitatori sa continue periplul la “Soldatii” si “O femeie fantastica”. #rusine LATER EDIT: ni s-a recomandat alifie pentru finalul proiectiei. Proiectia nu s-a mai reluat. Propun ca de-acum incolo salile care mai proiecteaza filme “cu gay” sa asigure si costume de protectie, casti, scuturi, toate cele. (Tudor Giurgiu)

7 comentarii:

  1. Domnule, stai calm că in cel mai apropiat viitor, cei care vor indrazni sa afirme că homosexualitatea cu tot cortegiul acesta de filozofii LGBTX nu este normala, vor fi inchiși și învățati in detentie cum sa accepte problema. Daca se opun, vor fi suprimati ca niste ,,homofobi"- fascisti-teroristi nevindecabili și periculosi. Acum sunt doar supuși tirului mediatic spre linșaj public. Gașca de homofobi a oripilat gașca de homofili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez că ne aflăm într-un secol în care, dacă avem impresia că e ceva de apărat (familia tradițională de exemplu), acest lucru nu se face cu furci și topoare, ci altfel. Cred că semenii noștri sunt oameni inteligenți, care pot înțelege un argument. Acțiuni în forță, incoerente, pot avea un efect invers celui scontat. Bașca derapaje precum cel al tânărului care i-a spus doamnei mai în vârstă că ea și-a trăit viața.
      Dar chiar mai important decât atât este să ne adaptăm vremurilor în care un film este un act cultural.

      Chiar dacă nu pui preț pe juriile care au premiat filmul 120 BPM, un Mare Premiu la Cannes, este important, pentru discuție, să vezi întâi filmul. Dacă, după aceea, subiectul ți se pare în continuare că este homosexualitatea, cel puțin avem un punct de pornire în discuție, bazat pe o experiență, cea a filmului. Altfel, vorbim ca politicienii.

      Ștergere
  2. N-am vazut filmul; probabil ca n-o sa-l vad... Te cred pe cuvant si de aceea sunt convinsa ca filmul nu este despre homosexualitate (daca sunt si scene de sex mi-ar fi chiar greu sa-l vad, pentru ca nu pot vedea doi barbati "iubindu-se" - sau doua femei) :) - si chiar de-ar fi despre homosexialitate, tot aia. Nu pretind ca inteleg atractia amoroasa intre oameni de acelsi sex dar stiu un lucru: fiecare e liber sa faca ceea ce crede ca ii face bine, cat timp nu afecteaza pe altii. Si cat timp drepturile homosexualilor, lesbienelor etc. s.a.m.d. nu incalca un drept al meu sau al altuia voi "lupta" pentru drepturile lor.
    Trebuie sa recunosc: in ultimul timp propaganda "pro gay" m-a facut sa renunt sa vad unele seriale a caror idee imi place (prea mult sex intre persoane de acelasi sex si prea putin - spre deloc! - intre persoane de sex diferit) :)
    Cat despre anumiti "crestini"... prefer sa nu dau drumu' la tastatura. :) Stupizenia lor se remarca mult prea clar prin unele actiuni si... replici. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa cum spui tu, dacă cineva are impresia că n-o să-i placă un film, nu merge să-l vadă, tot așa cum este de înțeles spectatorul care se ridică și pleacă după 30 de minute pentru că nu i-a plăcut ce vede. Mi se pare foarte OK să postezi după aceea, să îți spui părerea, să zici de ce ți-a plăcut sau de ce nu ți-a plăcut. Să îi îndemni pe alții să îl vadă sau să nu îl vadă. Etc.
      Să întrerupi proiecția unui film, să îi deranjezi pe ceilalți nu mi se mai pare OK.

      Ștergere
    2. dacă-mi permiți, am o întrebare: vei participa la referendumul pentru familia tradițională?

      Ștergere
  3. Eu am inteles ca au protestat deoarece poate fi afectata traditia taranilor...

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters