Pagini

vineri, 22 noiembrie 2019

„Ăștia”, cuvântul-dinamită

...și abia-ncepu votarea. Va fi freamăt? Va fi zbucium?
Nefericita Viorica Dăncilă va fi fost cât p-aci să provoace emoții. Pe ai ei i-a convins și, probabil, i-a mobilizat incredibil de eficient (pentru asta a fost nevoie să se apeleze la toată panoplia peremisto-pesedistă). Pe ceilalți a reușit să-i enerveze, amintindu-le că reprezintă Răul împotriva căruia au ieșit în stradă și au înghițit gaze. Dar mai mul și mai mult va fi contat felul în care s-a referit, cu cinism, la românii din diaspora. „Ăștia”, cuvântul-dinamită.

Dacă dorește într-adevăr să construiască în următorii 5 ani, trebuie să reușească “să treacă sticla”, să fie (vorbă mare) iubit de popor. Altfel rămâne în urmă doar o tristă vânare de vânt. „Ăștia” e mulți, pretențioși & complecși.


Oricât de bine ai pregăti un om, nu-l poți transforma în ceea ce nu e. Un actor care l-ar juca pe Mircea Cărtărescu nu va putea, după aceea, să scrie Solenoid. 

În ciuda eforturilor, lăudabile într-o lume mai bună, Viorica Dăncilă rămâne ceea ce este. Și are cel puțin o scăpare epocală fix în “minutul de aur”. 

Atunci când le-a spus “ăștia” compatrioților din diaspora, Viorica Dăncilă a aprins un fitil. Vom vedea în cele trei zile de vot în străinătate dacă într-adevăr cuvântul-dinamită îi va exploda sau nu în față, la urne. 

Presupunerea mea este că va avea loc un “entuziasm al indignării”, care să asigure o prezență la vot mulțumitoare pentru realegerea lui Klaus Iohannis. Motorul ar fi tot Diaspora. Combustibilul - cuvântul “ăștia”, folosit peiorativ, disprețuitor. Tot astfel cum un fost primar general așa-zis independent spunea “pulime” când se referea la bucureștenii de rând. 

Cât despre Herr President, oricât de puține ieșiri în public va avea în următorii 5 ani, i-ar prinde bine un antrenament serios, cu profesori ca lumea, pe care să-i asculte. Nu e suficient să o ai pe Viorica Dăncilă în turul al doilea și să fii mai calificat decât ea. 



#HaiRomânia, normal!

Un comentariu: