Pagini

luni, 26 noiembrie 2018

Un proiect de video-documentare a tradițiilor creative din România

România tradițiilor creative

Mi-am propus, cu multă vreme în urmă, să atrag atenția asupra lucrurilor faine de care aflu. Uneori sunt atât de multe, încât nu prididesc - și nu le mai menționez. Alteori, sunt atât de puține încât... vorbim despre Liviu Dragnea. De aceea mă bucur să îi dau astăzi cuvântul prietenei mele mai tinere, Oana Costinaș, care are ceva de spus (acum și în general).


Un proiect de video-documentare a tradițiilor creative din România

Autor: Oana Costinaș

Proiectul cultural Argument video Tradiții Creative ne arată cum tradiția populară poate fi transformată, în mod creativ, în produse și servicii moderne de care societatea are nevoie și care pot deveni sustenabile fără a face apel la nostalgie și fără a păstra ca atare o tradiție veche.

Ca urmare a faptului că există o cerere reală pe piață, nu se naște în mod forțat o nișă, ci consumatorului îi este oferit ceva de care acesta are nevoie, cu o valoare adăugată care provine din pilonul național.

Utilizarea experienței video pentru promovarea comunității România Tradițiilor Creative își propune să genereze vizibilitate comunităților locale, atrăgând astfel și alte resurse sau parteneri în efortul de regenerare a acestora și plasare pe harta urbană a locurilor „de interes”.

Seria de materiale video pornește de la originile tradițiilor creative, mai exact de la Georgescu-Roegen, Antipa și Brâncuși, care au folosit dominanta rurală a României ca fundament pentru dezvoltarea operelor științifice și artistice:




Echipa de documentare România Tradițiilor Creative ajunge apoi în Aninoasa, un sat din județul Dâmbovița, unde se află Cosânzeana, un mic atelier social care, cu ajutorul mamelor din comunitatea locală, produce seturi creative de cusut pe lemn, de inspirație tradițională, dedicate omului contemporan:



DeltaCraft, platforma care aduce la un loc designerii cu meșteșugarii, în inima Deltei Dunării, povestește despre conservarea patrimoniului cultural și a meșteșugurilor deltaice, despre valorificare prin reinterpretare, identitate și mândrie:





Școala de la Bunești ne invită să reflectăm asupra felului în care construim și asupra a ceea ce ne propunem să devenim, printr-o școală de arhitectură construită, dublată de o școală de filosofie, în care studenți, profesori, meșteri și săteni din comunitățile locale deopotrivă învață despre locuire și construire, timp și prospețimea lucrurilor vechi care redevin noi:



Octavia şi Lucian de la ŞEZI au lăsat spațiul urban în urmă şi s-au îndreptat spre rural, unde caută să redescopere elemente folclorice vechi, pe care le reinterpretează, oferindu-le o nouă viață prin design de obiect, arhitectură, sculptură şi tâmplărie:



Protagoniștii materialelor video sunt membri ai comunității România Tradițiilor Creative, o rețea care a luat naștere în 2017 din necesitatea de a aduce la un loc arta, meşteşugurile şi industriile creative, alături de antreprenori şi reprezentanţi ai patrimoniului cultural și de instituții și specialiști care promovează valoarea peisajelor culturale.

Întreaga serie de filme este disponibilă 



Proiectul Argument video Tradiții Creative este inițiat de DC Communication și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu