Pagini

joi, 14 iulie 2011

Care-i treaba cu Laszlo Borbley

Astă-iarnă, m-a întrebat cineva ce cred că va face UDMR (urmau alegeri pentru şefia Uniunii, PNL şi PSD încercau să spargă coaliţia, se discuta despre înlocuirea lui Emil Boc). Am răspuns că va ieşi de la guvernare (silit sau de bună voie), ca urmare a unor calcule electorale. Mergeam pe ideea că atât pentru UDMR cât şi pentru PDL, cel mai util e să intre separat în alegerile de anul viitor. Rămânând un detaliu pretextul.

De  ce le e util să se despartă, măcar până după alegeri? Fiindcă există suficient electorat naţionalist în România, român sau maghiar, care e foarte activ la alegeri, astfel încât nicio formaţiune (care vrea un scor consistent) nu-şi permite să-l ignore.

Din toată povestea rămân, în prima fază, cu şase impresii:


1. DNA se plasează în centrul unor coincidenţe formidabile; acţionează ca şi cum ar răspunde unor comenzi politice ferme de la Cotroceni.

2. Laszlo Borbely e apărat acum chiar şi de adversari (USL, analişti independeţi anti-Băsescu), ceea ce nu-l face mai curat şi mai uscat. Ştiu strategia calomniază, calomniază, că tot rămâne ceva, dar nasul meu (adulmecând) percepe faptul că e ceva necurat la mijloc. Oricum, fraza aceea din comunicatul DNA, "a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor", mi se pare prea riscantă pentru a nu fi acoperită de dovezi.

3. Perversiunea acestui caz constă în faptul că ridică un colţ de văl aşezat până acum peste UDMR şi dezvăluie (vezi şi aici) încrengături interesante ("Szepessy Szabolcs este unul dintre fiii lui Szepessy Laszlo, seful de cabinet al lui Marko Bela. Laszlo mai are un fiu, Elod, care conduce Erdely TV... Szepessy Laszlo a mai explicat ca, in acest moment, este consilierul lui Marko Bela la UDMR... Szepessy Laszlo a confirmat si faptul ca, in 2002, a fost co-actionar intr-o companie alaturi de Marko Bela si Laszlo Borbely. Oricum, mă aştept să urmeze noi dezbateri care să meargă inclusiv pe această direcţie, a corupţiei din interiorul UDMR (până apare un nou subiect).

4. E interesant acest studiu de caz şi pentru că dezvăluie încrengături de "afaceri" fără culoare politică.

5. Dacă e adevărat că apartamentul i-a aparţinut unui adjunct al lui Pacepa, vă cer permisiunea să mă minunez cum de cercul peroanelor implicate în chestiuni cu bani mulţi din România rămâne destul de strâmt.

6. O declaraţie interesantă a lui Petru Lakatos (deputat UDMR), care ar susţine, întrucâtva, teoria enunţată de mine în debutul acestui articol (Lakatos nu pomeneşte însă despre interesul UDMR de a se despărţi de PDL): "Chiar daca nu era vorba de Borbely, era vorba de altcineva, declaratia domnului presedinte exista, anumite semnale s-au dat, nu poate nimeni sa ma contrazica ca nu, iar in ceea ce priveste fortarea lucrurilor, puteti sa constatati si dumneavoastra" (întreg interviul de pe ziare.com, aici).  

De păstrat: Prima declaraţie a lui Borbely ("Nu am niciun fel de implicare in aceasta poveste, ceea ce apare in comunicatul DNA este nefondat. Justitia este libera sa isi faca datoria")

UPDATE. Dan Tapalagă critică ideea vehiculată ieri de televiziuni, cum că toată tărăşenia ar fi o "răzbunare meschină" a lui Băsescu, supărat că UDMR a aruncat în aer ideea lui de regionalizare. Principalul lui argument: cercetarea în acest caz a început prin luna martie, deci cu mult înainte ca Băsescu să se gândească că are ceva de răzbunat. Eu cred că ăsta nu e un argument şi că, din păcate, trăim într-o ţară în care încă se alcătuiesc dosare pentru toată lumea, în special pentru prieteni/parteneri, tocmai pentru a fi folosite la nevoie. Şantajul politic şi şantajul tip DNA sunt, mi-e trist s-o spun, cuvinte de ordine...


UPDATE2. Am publicat un rezumat, aşa cum am promis, şi La colţu' străzii.

5 comentarii:

  1. O fi tot coincidenta retragerea lui Marko Bela de la conducerea UDMR cu citeva luni mai devreme?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineînţeles. Avem o ţară plină de coincidenţe. Mă rog, trăim în ea, fiindcă nu e a noastră, ci a urmaşilor, urmaşilor lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vad la masa cu bucate, de peste 35 de ani, aceeasi "familie";
    de vreo 22 de ani il stiu si pe capo di tutti capi:
    Ion Iliescu !

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  4. eu cred că deja îl supraestimezi pe iliescu

    RăspundețiȘtergere
  5. Iliescu putea starpi sistemul securist; il cunostea; i-a convenit sa se serveasca de securisti, de relatiile lor intinse in spatiu si timp; acel sistem va dainui; copiii mei s-au lovit, deja, de copiii lor...
    Daurel

    RăspundețiȘtergere