Pagini

vineri, 26 ianuarie 2018

Zece negri mititei

Tudor Chirilă

Atacurile mediatice care au loc în aceste zile asupra lui Tudor Chirilă nu sunt deloc întâmplătoare. Din câte îmi dau eu seama, fac parte dintr-o strategie bine pusă la punct în urmă cu un an, în primele zile ale protestelor declanșate de scandaloasa Ordonanță 13. Este vorba de o acțiune de tipul „Zece negri mititei”, îndreptată împotriva unor lideri de opinie cu mare influență în rândul celor nemulțumiți de abuzurile PSD și atacurile sistematice asupra temeliilor statului de drept din România. Pe „lista neagră” se află, alături de Tudor Chirilă, Emilia Șercan, Cătălin Tolontan, Lucian Mândruță, Mălin Bot, Moise Guran, Clotilde Armand, Nicușor Dan și însuși Klaus Iohannis. Lista e într-o continuă evoluție.

Statul paralel este o realitate. Una utilizată și controlată de PSD. Model putinist. Printre formele lui de manifestare se află folosirea site-urilor și a conturilor de Facebook specializate în distribuirea de știri false (fake-news), cu scopul de a manipula, a prezenta o realitate convenabilă, chiar dacă neadevărată, de a înlătura adversarii sau de a închide vocile incomode. Nicio legătură cu libertatea, principiile democrației, piața liberă. Statul paralel favorizează corupția, înțelegerile din spatele ușilor închise, minciuna, înșelătoria, falsul, incompentența, sărăcirea, controlul vieții oamenilor, lipsa de educație, de cultură. Statul paralel este opusul statului bazat pe reguli, pe legi, transparență.

Tudor Chirilă, „pedepsit” de site-uri tip fake-news apropiate de PSD 


Tudor Chirilă, pe care PSD a pus tunurile în aceste zile (în general site-uri tip fake-news și conturi din aceeași categorie, rostogolite de idioți utili), cu scopul de a-l „pedepsi” pentru că este o voce puternică și influentă împotriva abuzurilor față de statul de drept, este ultimul de pe lista neagră întocmită în urmă cu un an.

Postarea pornită de Shocknews

Să ne amintim 


Imediat după ce s-a aflat de Ordonanța 13 și lumea a ieșit în stradă, la PSD s-a înregistrat o stare de perplexitate. În prima fază, liderii PSD au manifestat o ciudată lipsă de reacție a PSD. Presupuneam atunci că este vorba doar de o tactică: voiau să afle care sunt liderii de opinie, cine sunt cei care dau tonul, cei care au credibilitate în Piață, chiar dacă nu strigă prin portavoce. PSD a rămas în defensivă, a pierdut deliberat puncte, și a plătit acest preț tocmai pentru a-i lăsa pe ceilalți să se manifeste, să-i încurajeze să dea ce pot mai mult și a-i identifica astfel pe lideri (în condițiile în care Opoziția politică era practic inexistentă).

Declarația ciudată a ministrului de interne Carmen Dan tocmai asta a trădat: preocuparea de a identifica „vinovații”.

„...acțiunile de protest au fost promovate mai ales pe rețelele de socializare, mai ales pe pagina Corupția Ucide. Am remarcat implicarea unor formatori de opinie, Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Emilia Șercan, Lucian Mîndruță, Cătălin Tolontan, Nicușor Dan, Clotilde Armand și Andrei Gheorghe.” (Carmen Dan, ministrul de Interne)

Ulterior, inteligenții din PSD au „decăzut” din rangul de instigatori unele persoane de pe listă și au identificat alți lideri ai Pieței. Și-au calibrat mai bine „țintele”, apoi au început să acționeze aproape chirurgical pentru a le submina credibilitatea, a le anihila influența. 

În unele cazuri atacurile au fost piezișe, în altele mai subtile, cu ricoșeu. În unele situații pur și simplu au fost încurajate orgolii sau acțiuni-bumerang, care să se întoarcă împotriva unora dintre personaje.

Clotilde Armand, ianuarie-martie 2017


A fost odată a doua cea mai importantă figură din USR, dar sfârșitul anului 2016 a târât-o într-un scandal intern, în urma căruia soțul ei, Sergiu Moroianu, a fost exclus. În luna ianuarie au apărut dezvăluiri despre consultanța acordată de firma condusă de ea, Egis, la autostrada Bechtel. Ulterior, contractul a fost verificat de CNADR. În prezent, vocea lui Clotilde Armand a fost coborâtă mult, fostei fruntașe USR rămânându-i doar pagina de Facebook, unde se războiește de zor cu fruntași liberali.


Cătălin Tolontan, 14 februarie 2017 


Redactorul șef al Gazetei sporturilor a publicat rezultatele unei investigații ale cărei concluzii sunt terifiante: la nici 100 de metri de Piața Victoriei, locul unde se adună în fiecare seară zeci de mii de protestatari, se înregistrează radiații de 20 de ori mai mari decât doza acceptată. Inițial, s-a speculat că, prin acest articol s-ar fi încercat să fie ținuți acasă unii dintre protestatarii mai temători. Ulterior, Cătălin Tolontan a revenit și și-a asumat vina preluării unei erori dintr-un raport oficial. În final, Tolontan și echipa sa, una din cele mai bune în zona investigațiilor jurnalistice, au ieșit cu credibilitatea șifonată. În ultimele zile, jurnalistul Cătălin Tolontan, ale cărui investigații au continuat să provoace daune în rândul mafioților, a fost din nou atacat, de data aceasta cu Cozmin Gușă=Realitatea TV vârf de lance.

Mălin Bot, 23 februarie 2017, 24 noiembrie 2017


Jurnalistul Mălin Bot a fost mereu în mijlocul mulțimii, uneori în fruntea ei, în timpul protestelor. Mălin Bot s-a făcut remarcat prin redacțiile prin care a trecut (Evenimentul zilei, Adevărul, România liberă) prin intransigență, exaltare și, o doză de orgoliu. A fost îndepărtat de la România liberă după ce a luat cuvântul la mitingul din Timișoara, apoi s-a radicalizat și mai mult. Ediția din acest an a Târgului de carte Gaudeamus l-a evidențiat pe Mălin Bot promovând jurnalismul coroziv, exprimând o radicalizare care a împărțit marea bulă a protestatarilor în două: moderații, care consideră că jurnalismul e despre a relata, respectiv radicalii, pentru care există momente critice în care jurnalismul înseamnă activism. Divide et impera, spuneau latinii. Ceea ce s-a întâmplat și în acest caz, în care personajul Mălin Bot și-a adunat un număr impresionant de fani, dar a generat, de partea cealaltă, delimitări și distanțări. P.S. Între timp a apărut o Pagină Fake „Mălin Bot” cu 438 like-uri.


Moise Guran, 3 martie 2017


Aplicația Biziday, care ajunsese să aibă peste 100.000 de abonați în câteva zile, a transmis o alertă falsă de cutremur („Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km. Păstrați-vă calmul și mergeți cu familia sub o grindă solidă!”). Foarte mulți utilizatori ai aplicației au crezut alerta și s-au temut că va urma un cutremur groaznic. Apoi au urmat mișto-urile la adresa lui Moise Guran, lider de opinie cu credibilitate uriașă, și a aplicației sale, fenomen urmat de renunțarea la aplicație a unor utilizatori. Moise Guran, care a acuzat spargerea serverului, s-a ales cu o știrbire a credibilității.


Emilia Șercan, 26 mai 2017


Jurnalista simbol în lupta contra doctoratelor plagiate a fost acuzată într-un ziar din Sibiu că și-ar fi plagiat ea însăși lucrarea de licență. Publicația citează „un document transmis reporterului Turnul Sfatului”, fiind citată la rândul ei de site-ul televiziunii Antena 3, iar apoi știrea face valuri și zgâlțâie credibilitatea jurnalistei, chiar dacă ulterior știrea se dovedește a fi falsă. Cu o lună și jumătate mai înainte, Emilia Șercan era nevoită să părăsească emisiunea „Profesioniștii” a Eugeniei Vodă, după ce realizatoarea a insistat pe „compromisul” făcut de jurnalistă atunci când a ales să lucreze cu Sorin Ovidiu Vântu. Greu de înțeles de ce, realizatoarea a ales să difuzeze întreaga emisiune, inclusiv partea care, aparent, îi punea în dificultate emoțională invitata. Cele două întâmplări pot fi interpretate ca acțiuni de știrbire a credibilității jurnalistei.


Protestatarul violent, 2 decembrie 2017


Provocarea Primăriei Generale, care a decis amplasarea unui al treilea Târg de Crăciun în București tocmai în Piața Victoriei, locul tradițional al protestelor din 2017, a atins punctul maxim în data de 2 decembrie, când schelele târgului au fost demontate de câțiva protestatari, iar unul dintre ei l-a lovit cu pumnul în față pe un vârstnic care-l pocnise cu rucsacul în cap. Violența din Piață, care nu prinsese cheag în februarie, când cu provocarea galeriilor de fotbal, a aruncat o lumină proastă asupra protestelor. E ca și cum ne-am afla, în mai 1990, la finalul protestelor din Piața Universității, când locul a fost populat masiv cu provocatori. Pumnul dat de Sandi Matei a avut darul de a-i face pe mulți oameni, principialii, moderații, să stea departe de Piață. Se poate spune astfel că provocarea a avut efectul demobilizator scontat.

Nicușor Dan, 1 iunie 2017


Liderul USR și-a dat demisia de la conducerea partidului pe care l-a înființat și, ulterior, din partid, după ce majoritatea a decis poziționarea partidului în dezbaterea privind definirea familiei în Constituția României. O problemă inventată, scoasă în față de așa-numita Coaliție pentru Familie și rostogolită insinuant de PSD și gurile de tun mediatic, a lovit în miezul celui mai dinamic partid din România. Odată cu decapitarea partidului nou înființat s-a adâncit falia din interiorul unei formațiuni care ar fi trebuit să adune Opoziția.

Lucian Mândruță 


Lucian Mândruță a intrat în conflict deschis, public, cu Cătălin Tolontan (după ce a scris „nepotrivit” despre situația Casei Regale în contextul dispariției Regelui Mihai) și cu Mălin Bot (după o vizită la Bruxelles). Certurile dintre liderii de opinie ale căror intervenții însuflețesc ceea ce denumim mișcarea #rexist afectează în primul rând imaginea acestora, credibilitatea și puterea de penetrare a mesajelor pe care ei le transmit. Divide et impera este o tactică inventată în antichitate.

Președintele Klaus Iohannis 


Klaus Iohannis are, instituțional, poziția cea mai importantă în rândul celor care luptă cu încercările Statului-paralel-PSD de a slăbi Justiția din România și de a aduce Bucureștiul înapoi în zona gri în care Rusia poate face și desface lucrurile. Demisia lui Mihai Toader l-a adus pe Iohannis într-o situație limită, într-o poziție de șah în care, oricum ar fi acționat, ar fi avut de pierdut. Klaus Iohannis a ales varianta cinică, a ratat un moment bun pentru a transmite un mesaj puternic și a ieșit cu imaginea șifonată în rândul celor din așa-zisa mișcare #rezist, dezamăgind o bună parte a lor.


Tudor Chirilă 


Tudor Chirilă este deocamdată, cronologic vorbind, ultimul atacat puternic de instrumentele de propagandă și manipulare tip fake-news ale Statului-Paralel-PSD. Reacția Pro TV, instituția asupra căreia s-a speculat că PSD face presiuni pentru a-l sancționa pe Tudor Chirilă, poate fi interpretată în fel și chip. Indiferent dacă e vorba de o delimitare sau, dimpotrivă, de o susținere subtilă a artistului, declarația Pro TV este recunoașterea oficială a acestui atac.

Veste proastă pentru PSD


O veste proastă pentru Statul-Paralel-PSD: cu excepția politicienilor atacați în cadrul operațiunii „Zece negri mititei”, ai căror colți au fost sensibili tociți, jurnaliștii de pe lista neagră au continuat să își spună părerea (inclusiv cei din echipa decimată a României libere), să iscodească, să scrie, să acuze toate derapajele PSD, toate acțiunile îndreptate împotriva României, fie că este vorba de fapte de corupție, boicotarea achiziției de rachete Patriot, doctorate plagiate și altele și altele.



*Zece negri mititei este numele celui mai bine vândut roman polițist al Agathei Christie. În carte, fiecare dintre cele 10 personaje dispare, pe rând, urmare a unor crime premeditate cu minuțiozitate. Moare inclusiv autorul crimelor.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu