Pagini

vineri, 7 iulie 2017

Beatleșii IT și primul lor hit, FiBO

Un Eduard și trei Alexandru, adică studenții echipei FiBO, despre care îmi place să spun că arată ca niște Beatleși IT 
S-au întâlnit în cadrul unui program de Internship al Guvernului Cioloș. Avea echipa lui Cioloș o idee, dacă vă aduceți aminte: să adune oameni, să-i provoace și să le pună în valoare ideile. Nu prea intrau în fitile politice, „găștile” n-aveau dosare la DNA. Nu făceau zgomot, făceau lucruri. Un lucru bun a fost că patru studenți români, unul de la Politehnica bucureșteană, trei din Anglia, s-au întâlnit. Le-au venit idei. Au zis, hai să facem. Și au făcut.




Eduard Mititelu (Universitatea Politehnică București), Alex Moldovan (University of Warwick), Alexandru Surdulescu (University of Essex), Alexandru Țurcan (University of Warwick) au gândit o aplicație într-o vreme în care deja toată lumea visează la aplicații. „Fac o aplicație” a devenit un fel de parolă, mai ales când, după ce zici asta, clipești într-un fel anume, gen „nu înțelegi tu acum, dar, crede-mă, e chestie cu schepsis!”.

Eduard, Alex și cei doi Alexandru n-au clipit în felul ăla anume. Au făcut și gata.

La început, am realizat împreună două aplicații: contact.gov.ro și analytics.gov.ro, iar ulterior am participat, ca echipă, la DiploHack (un hackathon organizat de Ambasada Olandei, Impact Hub, OGP Romania). După câștigarea concursului, ne-am ocupat de implementarea aplicației”, mi-a spus Eduard Mititelu zilele trecute. 


„După câștigarea concursului, ne-am ocupat de implementarea aplicației” (Eduard Mititelu)

Aplicația cu pricina se numește „Funcţionarul Public Birocratic Online – FiBO” și are scopul de a-i ajuta pe cetățeni să parcurgă mai simplu și mai ușor toate procedurile administrative atunci când interacționează cu instituțiile publice. Câteva clickuri și afli pașii de urmat și ce trebuie să conțină un dosar, fără să mai mergi de jde mii de ori la ghișeu ca să afli că mai trebuie ceva. 

Sistemul este gândit ca un arbore astfel încât, pe baza unor întrebări, să poată oferi soluții pentru cele mai specifice cazuri, mi-a mai explicat Eduard Mititelu. Poți afla, de exemplu, ce acte sunt necesare pentru un certificat de deces în cazul unei sinucideri sau pentru eliberarea unui certificat de naștere pentru un copil găsit sau abandonat de mamă în unități sanitare, ori, de exemplu, pentru „acordarea ajutorului de șomaj în cazul absolvenților unei instituții de învățământ în vârstă de minimum 16 ani care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit, să se încadreze în muncă conform pregătirii profesionale”.  

FiBO e un proces. Se tot adaugă lucruri. Dar îl puteți încerca deja. Zic: functionarul-fibo.ro

Morala? Oameni deștepți există. Mulți. Tot apar. O guvernare bună îi ajută să apară și să nu dispară. Una proastă îi trimite, aproape obligatoriu, cât mai departe de țară. Mi-e teamă că acum avem o guvernare proastă.

P.S. Un rol foarte important în toată povestea cu continuare fericită, FiBO, l-a jucat Ambasada Olandei, care a inițiat și susținut programul Impact Hub Bucharest 2016.

2 comentarii: