Pagini

marți, 27 iunie 2017

Tratament fabulatoriu de tergiversare a despăgubirilor pentru fostul hipodrom Floreasca

Vedere din București. Pavilionul cântarului de la vechiul hipodrom Floreasca. Sursa: armyuser.blogspot.ro
O străduță liniștită în cartierul Floreasca, cu blocuri de două etaje, tip cutie de chibirturi, model comunist, cu gratii la ferestrele de la parter și jardiniere cu mușcate pe ici colo. Mașini parcate și miros îmbătător de tei, ca în fiecare început de vară bucureșteană. Din când în când, trece agale câte o femeie cu batic, iar în aer rămâne câte un ușor iz de motorină de la vreo mașină cu zeci de cai putere.

Cai. Exact în aceste locuri, în urmă cu 80 de ani, se desfășurau ultimele curse de cai de pe hipodromul Floreasca. Era într-o vreme în care Bucureștiul creștea și noile construcții aveau nevoie de terenuri bune pe care să se înalțe. Firesc, cursele de trap s-au mutat la marginea de nord a orașului, la hipodromul Băneasa, terenul din Floreasca intrând în planuri imobiliare cu miză mare. Dar a venit războiul și a înghițit toate energiile și finanțele oamenilor.



Vedere din București. Cartierul Floreasca, construit în anii . Sursa: armyuser.blogspot.ro

După război, terenul a fost parcelat pentru a putea intra într-un plan urbanistic, dar regimul comunist adus de sovietici în România avea un asterisc la plan, așa că a urmat exproprierea din anul 1951. 

A urmat o perioadă cu bălării „de la stat”, apoi, în anii 1960, pe locul fostului hipodrom, au fost date în folosință blocurile cu două etaje, de tip soviectic – stil cutie de chibrituri, camere mici etc.-, care stau și azi în picioare. Cu mușcate la ferestrele de termopan.

Vedere din București. Bloc de două etaje construit pe locul fostului hipodrom Floreasca. Foto: Calin Hera


Au trecut 21 de ani de la prima cerere de despăgubire


A trebuit să treacă 40 de ani până când foștii proprietari să poată spera măcar să primească ceva de la statul român în schimbul terenurilor luate cu japca. Doamna Miralena Nedelciu, soția scriitorului Mircea Nedelciu (autorul Tratatmentului fabulatoriu), este unul dintre cei care așteaptă. Terenul deținut care le-a aparținut părinților ei are 400 de metri pătrați și valora, în momentul întocmirii dosarului de despăgubire, în jur de 350.000 de euro. Terenul, o parcelă a fostului Hipodrom Floreasca, este ocupat de mai mult de jumătate dintr-un bloc de două etaje de pe actuala stradă Johann Sebastian Bach.

Părinții doamnei Nedelciu au făcut prima cerere de despăgubire în urmă cu 21 de ani, în baza Legii 18/1991. Încă nu s-a întâmplat nimic, în afară de faptul că foștii proprietari au murit și copiii lor, doamna Nedelciu și fratele ei, au preluat „ștafeta” și au depus un nou dosar.

De data aceasta, am făcut un dosar pe legea 10/2011, care ne permite să cerem și valoarea terenului, nu doar despăgubirea în natură. Dar a trecut și de atunci foarte mult timp. Am încercat să ajungem la dosar. Ne-am săturat de atâta tergiversare și vom acționa în instanță Primăria Capitalei”, spune Miralena Nedelciu.

Miralena Nedelciu, soția scriitorului Mircea Nedelciu, autorul cărții „Tratatment fabulatoriu”. Foto: Calin Hera 
„Ne-am săturat de atâta tergiversare și vom acționa în instanță Primăria Capitalei” (Miralena Nedelciu, urmașa foștilor proprietari)

Ce se întâmplă


Problema e că, potrivit legii, data de 30 iunie 2017 are o semnificație aparte. „Începând cu 1 iulie, foștii proprietari sau moștenitorii acestora care nu își depun actele în instanță nu vor mai putea apela la forța coercitivă a instanței care să le recunoască drepturile și să le acorde despăgubiri și nu le va rămâne decât să aștepte să le vină rândul”, arată Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

„Începând cu 1 iulie, foștii proprietari sau moștenitorii acestora care nu își depun actele în instanță nu vor mai putea apela la forța coercitivă a instanței care să le recunoască drepturile și să le acorde despăgubiri și nu le va rămâne decât să aștepte să le vină rândul” (Andreea Saveli, avocat)

Practic, Primăria ar putea continua soluționarea dosarelor și după data de 1 iulie 2017, într-un ritm comparabil cu cel de acum, dar este probabil ca multe dosare să fie soluționate în 16 ani sau deloc, iar cei îndreptățiți nu vor mai putea face nimic, decât să aștepte.

Câteva date tehnice și ce zic avocații în despăgubiri


A aștepta să îți vină rândul este însă o încercare mult mai dificilă decât poți presupune la prima vedere. Timp de 16 ani, Primăria Municipiului București a soluționat doar 19.730 de dosare, adică mai puțin de jumătate din cele 42.566 depuse de foștii proprietari sau de urmașii acestora. Au rămas nesoluționate 22.836 de dosare.

Observând ritmul de soluționare din ultimii 16 ani, în contextul în care instituțiile statului au la dispoziție tot atâtea resurse câte aveau și în trecut, este previzibil că peste 20.000 de dosare vor rămâne nesoluționate, iar titularii lor vor avea închisă definitiv calea de acces la instanță. După data de 1 iulie 2017, proprietarii ale căror cereri nu au fost soluționate nu vor mai putea cere în instanță urgentarea sau soluționarea dosarelor”, declară Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

Dreptul de a contesta al persoanei îndreptățite este de asemenea pus sub semnul întrebării. Primăria soluționează notificările în ordinea înregistrării lor, chiar dacă dosarul este complet, iar persoanele îndreptățite care nu își vor vedea dosarele soluționate în luna iunie 2017, nu vor mai avea niciun control asupra redobândirii imobilelor sau obținerii despăgubirilor la care aveau dreptul”, mai spune avocatul Andreea Saveli.

Potrivit Legii nr. 10/2001, primăriile care la data de 20 mai 2013 aveau înregistrate și nesoluționate peste 5.000 de cereri de retrocedare sau despăgubire, cum este cazul PMB, puteau face acest lucru până în data de 1 ianuarie 2017, termen care a expirat deja. Legea prevede un termen limită în care persoana care se consideră îndreptățită se poate adresa instanței judecătorești competente pentru soluționarea notificării sale. Iar acest termen expiră în data de 1 iulie 2017.

Primăria Municipiului București mai are de soluționat 22.836 de dosare

Vedere din Floreasca. Bloc de două etaje construit pe locul fostului hipodrom Floreasca. Foto: Calin Hera


La Primăria Municipiului București s-a înființat o Comisie internă pentru analizarea notificărilor formulate în temeiul Legii nr. 10/2001, căreia i-au fost înaintate aproximativ 3.000 dosare administrative. În perioada 2001-2017 au fost emise 19.830 dispoziții de Primar General, astfel: restituiri în natură (3401), restituiri în natură și măsuri reparatorii (2240), măsuri reparatorii (9418), compensare (60), declinare (329), respingere (4382).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu