Pagini

vineri, 31 martie 2017

Impactul Brexit asupra Premier League

Leul Premier League nu va mai fi atât de țanțoș odată cu Brexit

Chelsea Londra are șanse să fie clubul de fotbal din Marea Britanie cel mai afectat de Brexit. Depinde în proporție de aproape 80% de fotbaliști și antrenori nebritanici. Trei sferturi din jucătorii echipei care au evoluat în acest an în Premier League provin din țări membre UE și au marcat mai mult de trei sferturi din golurile liderului la zi al Premier League.


Până în acest moment, în actuala ediție a Premier League, jucătorii străini (cetățeni UE sau având a doua cetățenie europeană) au fost pe terenurile din Anglia în 38% din minutele jucate în total, potrivit unor date publicate de Daily Mirror, care citează un studiu ca la carte. Diferențele dintre echipe sunt însă colosale. Dacă în cazul unor echipe precum Hull City sau Burnley prezența străinilor pe teren a reprezentat doar 5%, în cazul „uriașilor” jucătorii străini au făcut legea: Chelsea 78%), Manchester City 59%, Arsenal 54%, Manchester United 51%, Liverpool 50% (NOTĂ. clasamentul complet, în finalul articolului).

Există informații interesante și atunci când vine vorba de golurile marcate. Astfel, jucătorii străini din Premier League au marcat 40% din golurile înscrise în acest sezon. Campioni sunt tot „străinii” de la Chelsea, autori a 76% din goluri, urmați de cei ai echipelor Middlesborough (74%), Manchester United (71%) și Manchester City (62%). La polul opus, cei 10% străini de la Bournemouth nu au reușit niciun gol, cei de la Burnley au înscris 4% din goluri, iar cei de la Hull 6%.  (NOTĂ. clasamentul complet, în finalul articolului).

Brexit va afecta o piață a drepturilor TV de 10 miliarde de dolari


Toate statisticile arată că Brexit va avea un impact colosal asupra celei mai importante ligi de fotbal din lume (drepturile de televiziune în Anglia și în întreaga lume ale meciurilor din Premier League se ridică la amețitoarea sumă de 10 miliarde de dolari!). Cele mai mari cluburi englezești depind în acest moment, într-o măsură covârșitoare, de jucători și antrenori care provin din state UE sau au a doua cetățenie europeană. De exemplu, brazilianul David Luiz, care are și cetățenie portugheză, ceea ce i-a oferit un statut mai simplu pe piața muncii din Marea Britanie.

Odată cu ieșirea UK din UE însă, toți acești jucători și antrenori vor intra pe reglementări diferite, iar costul pentru salariile lor și permisele de muncă va fi mult mai mare (nu este clar deocamdată cu cât, dar, ținând cont de sumele de pe contractele din Premier League, vorbim de sume amețitoare). Cel mai probabil, din moment ce „străinătatea” se va lărgi și Marea Britanie se va insulariza, cluburile englezești nu își vor mai permite să păstreze sau să aducă un număr atât de mare de vedete din străinătate. Iar acest lucru va atrage reacții în lanț. 

Perspectiva cu cea mai mare șansă de realizare: reducerea drastică a numărului de jucători-vedetă europeni și, ca primă consecință, diminuarea interesului publicului, deci ciuntirea, poate chiar drastică, a celor 10 miliarde de pe piața drepturilor TV. Totul, cu impact economic major – greu de cuantificat azi. Despre scăderea calității fotbalului din Premier League nu mai vorbim. Oamenii de fotbal din Premier League dau dovadă de un optimism reținut. „Fotbalul va găsi o cale proprie”, spune președintele Stoke City (citat complet, mai jos).

Patronii și managerii cluburilor de fotbal visează la tratament preferențial


Proprietarii și managerii cluburilor de forbal din Premier League s-au întâlnit la Londra a doua zi după semnarea Scrisorii Brexit pentru a vedea ce e de făcut. Pentru ei, Varianta ncsf nu există, pentru că la mijloc sunt miliarde de euro. Deocamdată însă, ei speră. Speră să nu se întâmple nimic nou, se gândesc să conserve, în orice caz, ceea ce mai au încă vreme de doi ani și visează că va face guvernul niște vize speciale, ceva, pentru fotbaliștii ne-britanici.

Ultima idee, citată de Bloomberg, a fost formulată de Peter Coates, președintele clubului Stoke City, ai cărui suporteri sunt cei mai brexiști. „Sunt pesimist în legătură cu părăsirea UE. Nimic nu îmi poate schimba această părere. Din fericire, fotbalul își va găsi calea proprie, oricare va fi asta, atunci când se va întâmpla”, a spus Coates, afirmând totodată că se așteaptă la măsur guvernamentale în ideea introducerea unui tratament preferențial pentru fotbaliști, a unor vize speciale.

Cum au votat la referendumul Brexit suporterii echipelor din Premier League


O statistică interesantă se referă la votul dat de suporterii echipelor din Premier League la referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cei mai pro-europeni au fost suporterii echipei Tottenham Hotspur (75,6% au votat pentru rămânerea în UE), urmați de suporterii Arsenal (75,2%), Crystal Palace (72,8%) și Chelsea (68,7%) – toate echipe londoneze. Marile cluburi Manchester United, Manchester City, Liverpool, Everton au, de asemenea, suporteri care au votat majoritar în favoarea Marii Britanii europene.

Cum au votat suporterii echipelor din Premier League la Referndumul Brexit

De partea celalaltă, cei mai favorabili Brexit-ului au fost suporterii echipelor Stoke City (69,4% au votat pentru ieșirea din UE), Hull City (67,6%), West Bromwich Albion (66,7%) și Burnley (66,6%).

 Pronosticul meu: Theresa May nu va mai fi în funcție în data de 29 martie 2019


Cred deci că presiunile asupra premierului Theresa May și a guvernului său vor fi din ce în ce mai mari, insuportabile, din toate părțile, odată ce activarea Articolului 50 a avut loc. Și cred că există o mare probabilitate ca în decursul celor doi ani de negocieri să se perinde la Londra mai multe guverne. În orice caz, n-aș paria că doamna Theresa May va fi în funcție la data de 29 martie 2019...

Clasamentele performanței „străinilor” în actuala ediție a Premier League

Mai jos, clasamentele promise. Există și un studiu stufos.

Ponderea străinilor în aparițiile pe teren din acest sezon

  • Chelsea: 74%
  • Man City: 59%
  • West Ham: 57%
  • Arsenal: 54%
  • Middlesbrough: 53%
  • Man United: 51%
  • Liverpool: 50%
  • Watford: 50%
  • Tottenham: 49%
  • Swansea: 47%
  • Sunderland: 40%
  • Southampton: 36%
  • Leicester: 33%
  • Stoke: 29%
  • Everton: 25%
  • Crystal Palace: 24%
  • West Brom: 21%
  • Bournemouth: 10%
  • Burnley: 5%
  • Hull: 5%

Media 38%


Golurile marcate de fotbaliștii non-UK (în procente)


  1. Chelsea: 76
  2. Middlesbrough: 74
  3. Man United: 71
  4. Man City: 62
  5. Swansea: 61
  6. Watford: 58
  7. Everton: 54
  8. West Ham: 49
  9. Crystal Palace: 35
  10. Liverpool: 33
  11. Sunderland: 33
  12. Arsenal: 30
  13. Leicester: 29
  14. Stoke: 26
  15. Southampton: 19
  16. Tottenham: 15
  17. West Brom: 13
  18. Hull: 6
  19. Burnley: 4
  20. Bournemouth: 0

Media: 40%


NOTĂ. Datele de mai sus nu iau în calcul fotbaliștii din Irlanda de Nord, care beneficiază de protecția oferită de legi anterioare legislației Uniunii Europene.

UPDATE. O variantă a acestui text am publicat și în România liberă.

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol. Documentat, exista surse iar impactul despre care vorbesti sunt sigur ca va fi cat se poate de real. De asta sunt convins ca Brexitul nu a fost o idee buna, macar si pentru faptul ca va scadea calitatea fotbalului, si in general a multor lucruri pentru ca au vrut ei sa ramana o insula...

    Si uitandu-ma la clasamentul procentajelor de vot pro sau contra Brexit in functie de echipa sustinuta: pentru Brexit au votat suporterii echipelor din orasele mici, unde a functionat retorica.

    Anyway. Felicitari maxime. Tine-o tot asa, te voi citi cu mare interes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să mai vii prin zonă, chiar dacă despre fotbal nu scriu atât de des pe cât aș vrea.

      Ștergere