Pagini

marți, 14 februarie 2017

S-a dovedit științific: Liviu Dragnea trebuie să plece

Protestant în fața Palatului Victoria. Foto: Calin Hera
Concluziile unui sondaj de opinie independent realizat în perioada 7-11 februarie de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL), la solicitarea CENTRAS și a comunității Geeks for Democracy, reprezintă o nouă veste proastă pentru încă liderul PSD: majoritatea celor chestionați arată că Liviu Dragnea este vinovat de criza politică actuală și vede ca soluție plecarea acestuia de la șefia PSD. Numele lui Dragnea este atât pe buzele adversarilor guvernului, cât și a neutrilor și a partizanilor acestuia. Alături de numele lui Klaus Iohannis (pomenit de votanții PSD) sau de cel al guvernului Grindeanu. 

O soluție des vehiculată: buna guvernare a PSD. În același timp, repondenții penalizează drastic partidele din coaliția PSD-ALDE, dar nici liberalii sau cei din USR, ca să nu vorbim de PMP, care începe să nu mai existe, nu au motive de entuziasm. Cu toate criticile care i se pot aduce acestui sondaj, există în el câteva lucruri interesante, de studiat cu creionul în mână.
 

Prima concluzie: niciun partid nu a punctat spectaculos în urma crizei, deși în mod normal partidele de Opoziție ar fi trebuit să profite. În schimb, PSD și ALDE scad vertiginos și tendința e să ajungem la o fărâmițare a spectrului politic, cu partide care să nu depășească 25-27 procente. Căci cel mai bine îi merge acum Partidului Nehotărâților, care a ajuns la o cotă uriașă, de 41%!

Toate partidele scad, cele mai dramatice prăbușiri sunt cele ale PSD, ALDE și PMP



În fine, PSD taie în continuare cea mai mare felie, 31%, dar se observă cu ochiul liber o diminuare drastică a celor 45 de procente de la alegerile care au avut loc cu doar trei luni în urmă. De asemenea, și ALDE a scăzut dramatic, ajungând la mai puțin de jumătate din cota de la alegeri (sondajul ISSPOL îi dă doar 2%).

Dar și de partea cealaltă se înregistrează scăderi semnificative, chiar dacă nu tot atât de dramatice: PNL continuă trendul descendent în condițiile în care strada scandează din când în când „PSD, PNL – aceeași mizerie”. Privind dinspre cota 17% intenții clare de vot (față de 20% la alegeri), este limpede că liberalii trebuie să mute decisiv înainte de a fi prea târziu și de se apropia către un procent format dintr-o singură cifră. În fine, până și Făt-frumos USR (7% față de peste 8% la alegeri) suferă în aceste zile, iar PMP (1%) pare să nu mai existe. Un lucru ciudat la acest sondaj este absența UDMR, organizație care avea peste 6 procente la alegeri și care, cu tot sprijinul acordat guvernului și în ciuda faptului că maghiarii protestează cot la cot cu românii, nu are cum să dispară pur și simplu.

Câteva cuvinte despre Partidul Nehotărâților


Chiar dacă în zona celor 41% a nehotărâților ar trebui să-i află pe votanții UDMR, care sunt destul de hotărâți, este clar că bătălia se va da încă și mai mult pe găsirea modalităților de a-i atrage pe nehotărâți spre partidele clasice. Pentru mobilizarea propriilor nuclee dure nu văd ce s-ar mai putea face în acest moment, în care strada fierbe, decât lucruri care ar ține de altceva, nu de democrație.
Deocamdată însă partidele clasice nu par în stare să gândească în alți termeni decât beligeranța, de unde rezultă că, cel puțin până la finalul crizei, în afara unor gesturi excepționale și a apariției unor figuri cu adevărat importante (din neant...?), Partidul Nehotărâților va acționa doar în sensul indignării crescânde și atât. „Membrii” lui sunt, de altfel, foarte pretențioși și deci greu de sedus cu lozinci. Apare așadar, și ideea este strigată din când în când, varianta creării unui nou partid. Cum ar fi să se numească fix așa, Partidul Nehotărâților?

Eu cred că apariția unui nou partid nu e cea mai bună idee acum. Eu cred că este nevoie de partide fondate pe baze ideologice. Altfel se poate aluneca lesne spre naționalisme, extremisme, nazisme sau cine știe ce alte pro-rusisme.

România TV și Antena 3 vs. Digi24 și Realitatea TV


La capitolul televiziuni, opțiunile sunt mult mai tranșante și mai echilibrate decât la partide. Procentul celor care nu au urmărit știrile TV este de doar 9%, prin urmare nu e loc de nehotărâți aici. Conduc cele două televiziuni care susțin guvernul și în principiu au căutat să bagatelizeze protestele,  acreditând ideea că protestatarii sunt plătiți sau manipulați (România TV 20%, Antena 3 19%), urmate de cele două televiziuni care „au ținut” cu protestatarii (Digi24 și Realitatea TV, fiecare cu câte 18%). TVR1 9%, ProTV 8% și B1TV 3% sunt celelalte televiziuni care au contat cât de cât la capitolul știri în această perioadă.

În vreme ce publicul RomâniaTV a fost preponderent pro-guvern, iar cel al Digi24 a fost cu precădere anti-guvern, numărul neutrilor a fost cam același la toate cele patru televiziuni care au rupt partea leului în această perioadă.

Referendumul, acceptat de majoritatea românilor


Referendumul este susținut de 51% și respins de 42% dintre repondenți. Cifrele de luat în seamă sunt cele referitoare la cei care resping referendumul pe care îl va convoca președintele Klaus Iohannis: aproape jumătate dintre ei sunt pro-guvernamentali, în vreme ce doar o cincime dintre cei care sunt de acord cu referendumul susțin guvernul.

Cine este de vină pentru criza politică de acum? R: Liviu Dragnea


Partea cu adevărat interesantă a sondajului o reprezintă însă studiul sociologic. Pe de o parte, aflăm, și era logic să fie așa, că doar 17% dintre repondenți au participat la demonstrații, iar dintre aceștia doar o mică parte în sprijinul guvernului (prin urmare, cea mai bună mobilizare pentru proteste, după cum le zice și numele J, este cea anti).



Numele lui Liviu Dragnea stă pe buzele tuturor, fie că sunt neutri, anti sau pro-guvernamentali. Vorbind pe cifre, repondenții antiguvernamentali spun că vina îi aparține lui Liviu Dragnea (41%), coaliției PSD-ALDE (26%), respectiv guvernului Grindeanu (12%). Neutrii dau vina pe Liviu Dragnea (24%), Klaus Iohannis (17%), guvern (16%), respectiv coaliția PSD-ALDE (14%). În fine, cei care susțin guvernul sun de părere că de vină este Klaus Iohannis (57%), suprinzător Liviu Dragnea (11%) și guvernul (9%).

Un scurt comentariu aici despre tristul destin al lui Liviu Dragnea: așa cum am anticipat, și-a trăit momentul de glorie până atunci când a nominalizat-o, de capul lui, pe doamna Sevil Shaideh. Mutare greșită. A urmat alunecarea pe derdeluș, iar acum toată lumea îl vede vinovat pe el, salvatorul. Mai rău, îi cere să se retragă!

Da, aceasta este una dintre soluțiile de rezolvare a crizei, așa cum reiese ea din opiniile celor trei categori de repondenți, care cer demisia lui Liviu Dragnea, demisia guvernului Grindeanu, a lui Klaus Iohannis, respectiv o guvernare responsabilă a PSD (nu neapărat în această ordinde. Cele mai semnificative opțiuni (peste 10%) ale celor care se opun actualei puteri sunt, în ordine: demisia guvernului (28%), demisia lui Liviu Dragnea (18%), guvernarea responsabilă a PSD (11%). La neutri sunt aceleași opțiuni, cu o ierarhie ușor schimbată: demisia guvernului Grindeanu (21%), guvernarea responsabilă a PSD (18%), demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD (11%). În ceea ce privește pro-guvernamentalii, aceștia au ca prioritate suspendarea/demiterea președintelui Klaus Iohannis (25%), guvernarea responsabilă a PSD (22%), respectiv dialogul (11%) și demisia lui Liviu Dragnea (10%).

Date tehnice



Sondajul „cu privire la efectele acțiunilor guvernamentale și parlamentare recente asupra populației României” a fost realizat în perioada 7-11 februarie de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL), la solicitarea CENTRAS și a comunității Geeks for Democracy. Este primul sondaj de opinie finanțat prin crowdsourcing. A fost o cercetare cantitativă, datele au fost colectate telefonic, iar eșantionul de 965 persoane este reprezentativ, marja de eroare fiind de plus-minus 3,2%, un nivel de încredere de 95%.  

6 comentarii:

  1. vezi? exact faptul că partidele, mai ales cele de opoziție, nu au avut creșteri vizibile în sondaje, arată ce mână în luptă pe cei din piața victoriei. eu n-aș spune 'partidul nehotărâților', ci partidul celor care nu mai acceptă minciuna și hoția. este evidentă chestia asta pentru toată lumea, chiar și pentru cârcotașii care, invariabil, vor începe cu chestii de genu': este doar un sondaj, nu indică procentele reale, este irelevant față de dorința_românilor_așa_cum_a_fost_ea_vizibilă_la_alegerile_din_decembrie... bla.. bla.. acum, pe bune, cine oare își închipuie că înrămăm niște rezultate betege (pentru că reprezintă opțiunea doar a unui sfert de populație cu drept de vot, iar între timp tinerii au deschis ochii, mai mult, mai cresc și copilandrii care devin majori între timp.. eh, chestii mărunte) și că ne închinăm și ne extaziem în fața lor, când realitatea imediată, evidența momentului ne bate pe toți la fund? politicienii sunt deja făcuți franjuri..
    despre dragnea și căderea lui liberă în gol, numa' de bine. am mai discutat și acolo, era evident că asta urmează, repet doar ideea: oare cum preferă să fie aruncat la coșul de gunoi al istoriei? restul.. doar can-can.
    aștept cu interes comentariile și de la postarea asta. în definitiv, despre ce vorbim? na, acolo, niște cifre.. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sondajul este în mod clar o dovadă că oamenii din stradă nu au fost aduși de partide. Și trebuie să ia aminte deopotrivă PSD-ALDE cât și PNL, USR.
      Ceva îmi spune însă că e atât de greu să ieși din bulă...

      Ștergere
    2. nostim, ca să nu zic alarmant și trist, este că vrea de-alde becali să facă un partid nou.
      exact de idei dintr-astea populiste și periculoase avem nevoie acum...
      eu, naivă ca și tine, sper într-o epurare clară în psd. chiar trebuie să-și trieze oamenii, crezul, ideile, după care să iasă la rampă să se apuce cu adevărat de treabă.
      la cum o lălăie și alimentează numai scandaluri, minciună, dezinformare, păcăleală și circ, devine din ce în ce mai clar că sunt blocați într-o bulă decrepită, fixată într-un comunism cu față umană (remember!?), cu aceeași agresivitate, aroganță, sfidare și, da, prostie cu nemiluita la activ.
      mă gândesc așa.. cum de simpatizanții, votanții psd nu iau taurul de coarne să ia legătura cu politicienii pe care i-au votat și în care au încredere pentru a le transmite "băi, muncim și noi ceva, totuși?".
      eu recunosc, am scris și trimis mesaj și la președinție, și la guvern. în ambele situații i-am zgâlțâit. elegant :)
      ghici ce? de la președinție am primit feedback, concretizat într-un răspuns tot pe e-mail, personalizat și semnat de un consilier al președintelui. să mai zic că de la guvern încă aștept răspunsul?
      după chestia asta (măruntă ea, așa, la nivel de un individ din populația româniei), care ar fi răspunsul la întrebarea: pe mine cine mă reprezintă?
      desigur, putem prefera s-o considerăm doar retorică.

      Ștergere
    3. Poți face public mesajul și răspunsul? (Măcar în privat)

      Ștergere
    4. păi, public sau în privat?
      ție pot să-ți trimit, dar ajută-mă, te rog, cu niște date.

      Ștergere
  2. călin, oricine poate să scrie oricărei instituții a statului. așa e normal. poți încerca și tu.
    eu i-am scris președintelui pe 01 februarie, imediat după marțea neagră de acum. există formularul încorporat pe site-ul președinției, pe care-l completezi și-ți lași datele. la o adică, cine n-ar dori transparența asta, poate să completeze cu un nume fictiv. nu asta este important. am primit răspuns pe e-mail a doua zi, cu un număr de petiție, de la un consilier de stat pe nume gabriel cristian piscociu, de pe adresa de e-mail procetatean@presidency.ro. nu am stat să verific cine este, e irelevant.
    ce i-am scris președintelui? că nu am facebook. că aș dori să-mi văd președintele că nu comunică și cu mine printr-o pagină de fb pe care scrie cineva din staff-ul lui niște chestii. că nu doresc să-mi spună și să-mi explice altcineva despre ce este scris pe pagina de fb a președintelui, ci am nevoie ca președintele să iasă să vorbească poporului. direct. în față. dar nu în stradă.
    restul ține de ce se petrecea exact atunci în politicul și socialul momentului (repet, era 01 februarie) și de sistemul de valori personal și colectiv care ne impune să avem și să luăm atitudine.
    guvernul, în schimb, are o adresă de e-mail de outlook. posibil ca mesajul meu venind de pe yahoo să fi ajuns în spam.
    ca idee, chit că pare ceva mărunt, diferența de abordare spune totul.

    RăspundețiȘtergere