Pagini

vineri, 26 august 2016

Al treilea pod peste Strâmtoarea Bosfor, Selim Necruțătorul și satelitul Sentinel-A2

Podul Yavuz Sultan Selim văzut de satelitul Sentinel-2A. Sursa: ESA
Cel de-al treilea pod peste Strâmtoarea Bosfor, și cel mai nordic, a fost inaugurat astăzi la Istanbul. Podul se numește Yavuz Sultan Selim și stă foarte bine la capitolul cifre: are opt benzi de circulație rutieră, două linii de cale ferată și un turn de 322 de metri, mai înalt decât Turnul Eiffel.

Agenția Spațială Europeană, care anunță frecvent lucruri interesante, a marcat momentul inaugurării acestui pod publicând un gif alcătuit din 17 fotografii făcute de pe satelitul Sentinel-2A de-a lungul ultimului an al construcției (piatra de temelie a fost pusă în anul 2013).


Cine a fost sultanul Yavuz Selim


Selim I Necruțătorul. Sursa: Wikipedia
Sultanul Selim I a trăit în perioada 1465-1520. În ultimii opt ani de viață a fost sultan. Unul destul de eficient (cuceriri importante în nordul Africii). Și-a dovedit eficiența încă din faza pre-înscăunării: și-a otrăvit tatăl ca să-i poată lua locul (este vorba despre faimosul Baiazid al doilea, care n-a apucat să moară de bătrânețe, deși îmbătrânise binișor, dacă ne raportăm la vârstele de atunci) și, ca să fie sigur-sigur, și-a eliminat și doi frați (pe Wikipedia aflați cum îi cheamă, dacă sunteți curioși). De aici i s-a tras și porecla Yavuz (Necruțătorul). De aici și din faptele de arme.

Din păcate pentru el, măritul sultan n-a murit de moarte bună, ci de o boală de piele, căpătată de la prea mult călărit. Cică. Dreptu-i că a purtat multe campanii militare, au fost opt ani de domnie plini. Unii istorici spun că boala de piele era de-a dreptul cancer. 

Până la urmă, tot răul spre bine. Așa ar trebui să spună ungurii, pentru că atunci când a fost chemat la Allah, Selim Necruțătorul tocmai punea la cale o incursiune înspre Ungaria. Nu e sigur, sau n-am eu suficiente date, dacă drumul cel mai scurt ar fi trecut prin Țara Românească și n-o să știm niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă.

Dar măcar acum are pod. Acasă, la Bosfor.   




3 comentarii:

  1. Remarcabila constructie. Sper sa reziste vremurilor. Deh, optimismul meu se cam... dilueaza. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi doresc să rezistăm și noi vremurilor. Podul ca podul :)

      Ștergere
  2. Bravo turcilor că se țin de treabă și realizează atâtea lucruri faine! Pe noi cine nu ne lasă să facem... Podul Ștefan cel Mare? Sau măcar...autostrăzile alea, pe care nu le mai vedem odată finalizate...

    RăspundețiȘtergere