Pagini

duminică, 5 iunie 2016

Singurul câștigător al alegerilor locale

Clotilde Armand, „franțuzoaica” lui Nicușor Dan, reprezintă principalul câștig al acestor alegeri. Poate singurul. Sursa: clotildearmand,ro
Alegerile locale 2016 au fost pierdute de toată lumea. Cu o excepție. Excepția de la Sectorul 1. Singurul câștig al acestor alegeri este faptul că o primărie de sector va fi probabil condusă de o doamnă nou-venită în politica românească. Clotilde Armand, „franțuzoaica” lui Nicușor Dan. Atât.


PSD. Sunt convins că nici la sediul PSD nu e mare bucurie în această seară. Victoria Gabrielei Vrânceanu Firea a fost previzibilă în condițiile în care pe partea dreaptă culoarul celuilalt electorat a fost măcel. Oricine ar fi câștigat, dacă nu s-ar fi numit Ion Iliescu sau Victor Ponta, adică personaje capabile să aducă un val de voturi anti. Practic, GVF nu a trebuit să facă ceva în această campanie electorală. Și nici nu a făcut. Victoria GVF-PSD vine pe un absenteism uriaș (by the way, hilar-penibil din nou sondajul IRES, care dădea o prezență la vot de 62%). Aceast absenteism înseamnă lipsă de încredere, băgat de picioare în-ei-toți. E un context prost, care poate pregăti terenul pentru lucruri nașpa. În același timp, la PSD nu e mare bucurie pentru că Liviu Dragnea are acum un adversar teribil în partid. GVF își va revendica în curând șefia partidului.

PNL. Dezastru. Cronica unui faliment anunțat. Eșec răsunător. Degringoladă. Lipsă de cap și coadă. Impresia că toată lumea stătea la pândă să se întâmple catastrofa pentru a cere capete și a se cocoța apoi în frunte, ca să salveze partidul. Prevăd bubuieli. Fuziunea PNL-PDL nu s-a produs. Cred că există inclusiv riscul unei rupturi, fix pe „cusătură”. Predoiu a fost domn și a mulțumit, a felicitat. Dar politica nu are nevoie de perdanți. Politica se face cu câștigători. PNL trebuie să îi găsească. Ironic ar fi să-i afle la Cluj.

USB-Nicușor Dan. Ceea ce era de demonstrat. Nicușor Dan a fost singurul beneficiar a ceea ce a rămas din revolta post #Colectiv. Fără să fie 100% convinși de el, și din cauza măcelului pornit de PNL, mulți bucureșteni l-au votat, deși au știut că nu are șanse. Nicușor Dan a făcut un lucru bun: a adus oameni noi. Iar victoria (încă neconfirmată oficial a) „franțuzoaicei” de la Sectorul 1 este cel mai bun lucru care se putea întâmpla astăzi. E singurul lucru de care ne putem agăța. Singurul #decisepoate. Alături de mișcarea lui Liviu Avram. De urmărit. Dacă Nicușor Dan trece la următorul nivel, USR, atunci va fi din ce în ce mai interesant.

ALDE. Nu am prea multe de comentat. Din punctul meu de vedere, orice vot în plus. în afară de cele pe care și le acordă ei înșiși, înseamnă o victorie pentru acest UNPR, zona așa-zis liberală. La cât de plini de ei sunt, cei din ALDE ar trebui să ia o pauză, pentru electoratul nu îi bagă în seamă, deși beneficiază de sprijin mediatic uriaș și dețin funcții publice importante.

PMP-Băsescu. Greu. Început timid de construcție politică nouă. Nucleul dur al băsiștilor e mai mic decât ar fi dorit fostul președinte. Loviturile primite au fost dure, reacțiile suprinzătoare. Noua poziționare a lui Traian Băsescu nu i-a adus mai mult electorat; apreciez chiar că i-a îndepărtat pe unii dintre cei care au fost „băsiști până la moarte” atâția ani...

Românii au pierdut, la scara istoriei, pentru că, sictiriți din nou (stare naturală...), nu au generat candidați mai de Doamne ajută, nu au ieșit la vot, ceea ce a permis alegerea multor penali, unii tocmai întorși din pușcărie. Nu înseamnă că pentru români nu contează lupta anticorupție, nu înseamnă că românilor nu le pasă dacă sunt hoți conducătorii lor. Înseamnă doar că aceia cărora le pasă au intrat în faza „nu-mi mai pasă”. Această stare de amorțeală este cel mai periculos lucru pentru România. E o stare de care ne-prietenii României vor încerca să profite. Aceasta este teama mea.

În rest, mâine va fi o nouă zi. Am avut o campanie electorală discretă, cu cele mai mici cheltuieli ever, în care nici fraude ca altădată n-au fost. Ăsta e principalul merit (poate singurul) al administrației Iohannis - cel puțin raportat la alegeri.

2 comentarii:

  1. Ei, nu cred că trebuie să fie vorba de sufocare. Dar e o situație critică. Criză de oameni politici. De oameni de stat.

    RăspundețiȘtergere