Pagini

vineri, 25 martie 2016

Pitorescul domn Donald J. Trump și problemele lui cu femeile

Colaj postat pe pagina adevărata pagină Twitter a lui Donald J. Trump

O campanie electorală poate fi spumoasă sau plictisitoare. Ceea ce se întâmplă acum la preliminariile din SUA e spumos. Uneori râdem, dar nu e râsul nostru. Nici dracul chiar atât de negru. Dar acum vorbim de pe margine, analizăm strategii de comunicare.


Cel mai bine plasat candidat republican, Donald J. Trump, are o strategie care l-a ajutat până acum să atragă atenția. Rupe tot în zona populației mai degrabă neinstruite. Luări de poziție îndelung comentate. A bifat probabil toate incorectitudinile politice. Pentru el nu există subiecte tabu. Nu există nepermis. El este rebelul anti tot. Anti toți. Doar el are soluția, Soluția la tot.

Recent a început să întețească atacurile din zona macho. Femeile sunt bune dacă arată bine, dar în orice caz nu sunt bune să conducă o țară ca SUA. Mesajul e străveziu. Ținta e Hillary Clinton, cel mai probabil candidata Partidului Democrat.

În cadrul acestei strategii de atac, Donald J. Trump speră să își desființeze și principalul contracandidat republican. Dacă nu va obține toate cele 1.237 de voturi necesare desemnării oficiale, Trump s-ar putea vedea în situația neplăcută ca republicanii să meargă la lupta cu democrații având în frunte ocupantul locului al doilea în competiția internă. Așa că Ted Cruz trebie desființat, ridicularizat, scos din minți. Cam ăsta pare planul. Cam asta ar putea fi strategia din spatele atacului la Heidi Cruz, soția contracandidatului său.

Postarea de pe Twitter (portretul subtil photoshopat al soției lui Trump, Melania, fost model), față în față cu cel al doamnei Cruz surprinsă într-o atitudine nefericită. O fotografie face cât o mie de cuvinte, este comentariul care însoțește postarea. Două fotografii, alăturate astfel, ar trebui să-l facă să plângă de ciudă pe Ted Cruz.

Reacția și urmările ar putea însă să nu fie pe placul spumosului Donald J. Trump. O zic, într-o analiză publicată astăzi de Washington Post, și Jenna Johnson și Jose A. DelReal. Pe Donald Trump ar putea să-l coste toate aceste măscări. Chiar dacă are acum o notorietate fabuloasă, Trump poate păți ceea ce nimeni nu își dorește: o mobilizare anti.

Căci problema într-o campanie electorală nu e atât securizarea voturilor deja acontate și mobilizarea fanilor, ci gestionarea nehotărâților, neconvinșilor, care sunt, mereu, mai mulți. Atunci când sari calul poți să le atragei atenția fix lor. Partidul nehotărâților este cel mai important, atunci când e zgândărit. Iar nehotărâții reacționează în special la gafe, la lucruri impardonabile, la săritul peste cal. La vederea „pericolului”. Or, câteodată, a fi exagerat de spumos te ține pe prima pagină a ziarelor din toată lumea, dar deopotrivă atrage atenția asupra ta, te definește cum nu ți-ai fi dorit. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu