Pagini

miercuri, 24 februarie 2016

Gabriel Oprea, Preafericitul politichiei românești de doi bani

Gabriel Oprea, Preafericitul politichiei românești de doi bani
Mărturisesc: nu am urmărit dezbaterile din Senatul României premergătoare votului privind imunitatea parlamentară a numitului Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, fost lider al Interesului Național. Am citit însă pe News.ro declarațiile lui Oprea - înainte de vot.




„Întotdeauna în carieră mi-am făcut datoria, am respectat legea şi vă rog să votaţi împotriva acestei cereri”, a spus Oprea.

Cariera politică a lui Gabriel Oprea a stat sub trei semne majore:
  1. definiția dată de Traian Băsescu („liderul mafiei personale a lui Adrian Năstase”)
  2. simbolul traseismului politic
  3. autodefiniția dată de el însuși („interesul național înainte de toate”)

Despre primul nu mă pronunț, deocamdată nu a făcut-o nici măcar DNA-ul. Al doilea este unul din cele mai mari deservicii făcute democrației din România: ridicarea traseismului politic la nivelul cel mai abject, prin formalizarea lui. 

Iar al treilea semn este un exercițiu piaristic foarte reușit, care respectă un enunț simplu: 

Orice prostie repetată la nesfârșit devine axiomă sau pe-acolo pe undeva
Ca să poți transforma principiul în obiectiv atins, ai nevoie de resurse practic infinite, ceea ce dl. general (altă chestie repetată obsesiv, pe care ajungi să o iei de bună) a avut. Și nu mă refer aici doar la nesfârșitele coloane oficiale cu ante- și post-mergători, elicoptere MAI și alți domni sătrăiți, ci și la resursele media care, amar de vreme, l-au tămâiat mai ceva ca pe Preafericitul. 

Căci asta a fost în ultimii mai bine de doișpre ani Gabriel Oprea, un preafericit al politichiei românești - categoria doi bani. Mie mi s-a pus pata pe el nu pentru că enunțul 1), ci pentru al 2-lea.

Acum este rândul DNA să îl ia la bani mărunți. Pare-se.

2 comentarii:

  1. Și este doar unul dintre nenumărați „minunați” ai politichiei românești. Dacă ar mai fi trăit Caragiale, nu ar mai fi prididit cu piesele de teatru, căci subiectele sunt „gârlă” de multe și de complexe.... Din păcate pentru oamenii din popor, care tot așteaptă și mai speră că vom avea și noi oameni de ispravă în fruntea țări....

    RăspundețiȘtergere