Pagini

joi, 11 decembrie 2014

Guvernul Ponta trage preşul de sub procurorii DNA

DNA, buget redus cu o treime în 2015
Cine m-a enervat cel mai mult anu' ăsta?, s-o fi întrebat dl Ponta. Diaspora, Băse şi DNA-ul, şi-o fi răspuns. Tăiaţi!
Deocamdată, prima reacţie e de la DNA, care s-a trezit cu un buget mai mic cu o treime decât în anul 2014, în care a fost actorul politic nr. 1. Politic? Da şi nu. În orice caz, Actorul. Deşi n-a împuşcat un milion de like-uri pe Facebook.

Acum, pe cifre şi citate.



Direcţia Naţională Anticorupţie protestează faţă de reducerea bugetului instituţiei, aşa cum reiese din Legea Bugetului de Stat pe anul 2015. Cei de la DNA atrag atenţia, printr-un comunicat, că în anexe "nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015".
Potrivit analizei făcute de specialiştii DNA asupra "filei centralizatoare pentru întregul Minister Public", rezultă că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. 

"În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional)", se mai arată în documentul DNA.


Bugetul iniţial solicitat de DNA a fost unul de aproximativ 25 de milioane euro, faţă de bugetul de 20 milioane de euro aferent anului 2014. "Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare".


DNA mai precizează că "raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu