Pagini

miercuri, 26 februarie 2014

Am rupt pisica. Cum o preparăm?

O pisică neagră şi tristă
Lucrurile vor mai fi învolburate câteva zile, apoi vor începe să se mai limpezească. În contextul regrupărilor, transferurilor de parlemantari şi eventuale aripi de partide, dezvălurilor şi atacurilor, factorilor DNA şi ANI etc., scena politică poate evalua oricum, la prima vedere. La a doua, variantele nu sunt chiar atât de numeroase. Să scrutăm niţel.

De ce şi-a pus Tăriceanu credibilitatea în joc

Călin Popescu-Tăriceanu în timpul ticului nervos apărut pe când anunţă tentativa de scindare a PNL
Ce l-a determinat pe Călin Popescu-Tăriceanu să îmbrace, în urmă cu câteva minute, haine care era vădit că nu-s ale lui? Ce stă în spatele declaraţiei sale, rostită cu privirea într-o parte, însoţită de un tic complex (pus ochelarii pe ochi, mângâiat nasul/sprâncenele, dat jos ochelarii de pe ochi) pe care mă aştept să-l explice psihologii, experţii în body language?

marți, 25 februarie 2014

Televiziunea este religia neoficială în România

Televiziunea înseamnă totul în primii ani ai secolului XXI. Cel puţin în România. Atunci când vine vorba despre sursele de informare pe care românii recunosc că le utilizează, compatrioţii mei spuncă se închină Zeului TV. Televiziunea este religia neoficială a românilor. Aproape toţi (97%) spun că se uită cel puţin o dată pe săptămână ca să afle ce se mai întâmplă.

Eurobarometrul Standard 80 (toamna 2013) dat publicităţii astăzi mai arată că presa/ziarele (41%), radio-ul (59%) şi internetul (48%) - din care 31% reprezintă reţelele de socializare - sunt celelalte mijloace audiovizuale folosite de români ca să se informeze.

miercuri, 19 februarie 2014

Ce mai înseamnă un ultimatum în ziua de azi

Liderul PNL Crin Antonescu anunţând că premierul Victor Ponta are răgaz până luni să vină cu Guvernul în Parlament
Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au decredibilizat sfânta instituţie a ultimatumurilor. Asta cel puţin de la apariţia Crizei Iohannis, de când cei doi parteneri (sic!) politici şi-au transmis unul altuia atâtea ultimatumuri încât le-am pierdut şirul. În general, vorbim despre ultimatumuri de genul "ia-l de pe mine, că-l omor!". Au făcut exces de figuri de stil, respectiv de figuri sobre, încărcate de importanţa momentului şi şi-au trimis cele mai cumplite ameninţări.

Ultima serie de ultimatumuri a fost cea de adineauri. Acum, fiecare aşteaptă ca, "până luni", celălalt "să se decidă".

marți, 18 februarie 2014

Ce spun site-urile oficiale ale USL, PSD şi PNL în plină criză politică

Dacă tot ne încordăm muşchii cu prezenţa online, mă gândesc că site-urile PNL, PSD şi USL ar trebui să fie, în aceste zile de criză politică majoră, principalele surse de informare/canale de comunicare ale principalilor actori instituţionali prin intermediul cărora să fie transmisă informaţia de bază, puncte de vedere importante, oficiale, principii enunţate / păstrate pe vreme de vâltoare.

Ştiam că în practică lucrurile nu stau chiar aşa. Site-urile de partid sunt nişte chestii aşa, de formă, că doar n-or fi sediile online ale partidelor, nu? Cine-şi permite luxul să pună pe cineva să aibă grijă de site-uri, atunci când mult mai profundă e penetrarea via TV, plus glumiţe sau încruntări feisbuchiene făcute de locotenenţi de tot felul ori contre pe surse?

Mai jos e ceea ce am găsit. 

joi, 13 februarie 2014

Zâmbetul şi lacrimile unei campioane (Dominique Gisin)


Soci 2014. Dominique Gisin, plângând de bucurie în timp ce vorbeşte la telefon cu bunicii ei, atunci când devenise evident că a câştigat aurul olimpic la coborâre

Gisin în timpul coborârii de aur
Mi-a plăcut omenescul reacţiilor campioanei olimpice la coborâre, Dominique Gisin. (Da, m-am uitat la TVR la proba feminină de coborâre de la Olimpiada de iarnă Soci 2014!).
Privind-o zâmbind frumos, făcând cu mâna, cochet, lumii sau plângând de fericire sau de îngrijorare, bucurându-se fără răutate când rivalele sale au coborât cu timpi inferiori celui obţinut de ea, răsuflând uşurată, deşi cu un pic de ciudă, atunci când Tina Maze a trecut linia de sosire cu exact acelaşi timp în care a făcut-o ea, sărind în sus de bucurie pe podium, vorbind la telefon, emoţionată, cu bunicii ei, arătându-şi unghiile tăiate scurt dar date cu ojă roşie, ei, bine, văzând toate astea m-am bucurat. Iată o campioană umană.
Văzând-o coborând, privind apoi prim-planurile, înregistrările suprapuse ale celor două coborâri de aur, aproape-perfecţiunea, îţi zici că e vorba de o maşinărie bine pusă la punct, de un adevărat ceas elveţian. Apoi ai supriza să vezi că

marți, 11 februarie 2014

România, pe locul II în UE (când vine vorba de numărul unic de urgenţă 112)

Logo-ul numărului unic de urgenţă valabil în UE
Românii sunt printre europenii care cunosc cel mai bine că există numărul unic de urgenţă 112 şi la ce foloseşte el. Potrivit unui Eurobarometru realizat la sfârşitul lunii ianuarie 2014, România ocupă locul al doilea în UE, cu 71%, după Luxembrug (80%) şi înainte de Polonia şi Bulgaria (70%) atunci când vine vorba de informaţii despre existenţa numărului unic de urgenţă european 112. La coada clasamentului se află ţări precum Grecia (10%) şi Marea Britanie (18%). Media europeană la acest capitol: 51%.

marți, 4 februarie 2014

Declaraţia zilei. Azi, Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, în faţa ultimei generaţii de magistraţi care au absolvit Institutul Naţional de Magistratură (ocazie cu care a semnat decretele de numire ale acestora - bilanţul anunţat de preşedinte: 2.999 magistraţi unşi de el), în finalul discursului:  "Dacă vreodată voi ajunge în faţa dumneavoastră în instanţa în care lucraţi vă rog să vă aduceţi aminte ce v-am spus că nimeni nu este mai presus de lege".

Primari din toată Europa, întâlniţi-vă!

O conferinţă a primarilor din întreaga Europă va avea loc la Bruxelles, în data de 11 februarie, având ca subiect „provocările și oportunitățile actuale privind libera circulație în Uniunea Europeană”. Este, spun organizatorii, „un prilej de a împărtăși idei și de a face schimb de bune practici în ceea ce privește aplicarea normelor în materie de liberă circulație”.

FMI şi Comisia Europeană constată "o încetinire a progreselor în reducerea arieratelor companiilor de stat"

Într-o declaraţie făcută în urma vizitei în România de echipele FMI şi ale Comisiei Europene, în perioada 21 ianuarie - 4 februarie, membrii celor două echipe au constatat "o încetinire a progreselor în reducerea arieratelor companiilor de stat". Declaraţia arată că, totuşi, "au fost demarate acţiuni corective, care includ transferuri bugetare şi măsuri de restructurare" şi "urmează a fi definit un plan de acţiune pentru reducerea sustenabilă a arieratelor pe termen mediu".

luni, 3 februarie 2014

Corupţia în UE şi în România. Un tablou prezentat de Cecilia Malmström

Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne
România se află în clubul select al statelor UE în care practic toţi cetăţenii cred că se înregistrează corupţie pe scară largă (alături de Grecia, Croaţia, Cehia, Lituania şi Bulgaria), se arată în primul  Raport anticorupţie la nivelul Uniunii Europene (pe care l-am anunţat aici), care citează două Eurobarometre (1 şi 2). Mai precis, 93% dintre români sunt convinşi că fenomenul corupţiei e răspândit în ţara lor. În acelaşi timp, 25% dintre români spun că li s-a solicitat mită în ultimul an (al doilea cel mai mare procent din UE, unde media e de 4%!). De asemenea, românii se află în Top 5 atunci când apreciază că sunt afectaţi direct de corupţie, după Spania şi Grecia (63%), alături de Cipru (57%) şi înainte de Croaţia (55%). Danezii (3%), nemţii şi francezii (6%) se simt cel mai puţin afectaţi de corupţia din ţările lor.