Pagini

joi, 30 ianuarie 2014

Laptele şi cornul, varianta UE

Comisia Europeană a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli. Scopul: lupta împotriva obezităţii. Programul, conceput după modelul "de la fermă la şcoală", va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene.


Programul de distribuire a laptelui în școli a fost instituit în 1977, iar programul de încurajare a consumului de fructe în școli datează din 2009. De ambele programe beneficiază, în fiecare an, aproximativ 30 de milioane de copii (peste 20 de milioane de copii beneficiază de programul de distribuire a laptelui în școli și 8,5 milioane de copii de programul de încurajare a consumului de fructe în școli). 
Necesitatea acestor programe pare și mai evidentă în ziua de azi, având în vedere tendința de scădere, pe termen mediu, a consumului de fructe și legume și de lapte, precum și noile probleme legate de alimentație care apar. În majoritatea țărilor, consumul de fructe și legume în rândul copiilor este în scădere și rămâne sub cantitatea zilnică recomandată. Consumul de lapte este, de asemenea, în scădere, iar copiii se orientează către produse supuse unei prelucrări complexe. 
Excesul de greutate și obezitatea sunt preocupări reale: în 2010, OMS a estimat că aproximativ unul din trei copii din UE cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez. Această tendință înregistrează o creștere rapidă: estimarea pentru anul 2008 era de unul din patru copii, se mai arată în comunicatul menţionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu