Pagini

marți, 30 noiembrie 2010

Serviti gogosi „Rosia Montană”!

Mă intrigă/amuză/ linisteste ultima mutare a celor de la RMGC, care l-au adus la Bucuresti pe Dennis G. Rodwell (arhitect britanic, consultant Unesco) să spună că Rosia Montană nu poate fi inclusă în patrimoniul Unesco fiindcă propunerea ar avea „deficiente majore”.

Prima observatie: cu această ocazie, RMGC încearcă să mai dea o lovitură de imagine, să mai forteze un pic mâna, să mai inducă impresia că
a) opinia publică e tot mai favorabilă proiectului (deci guvernul se pune împotriva curentului dacă mai zice „ba!” multă vreme)
b) tot mai multi experti internationali, neutri, fireste! :), spun că nu e nicio problemă, nici ecologică, nici de patrimoniu, nici economică (deci oengistii sau oamenii simpli care se opun sunt niste ciudati cu interese dubioase, deci guvernul ar face bine să dea, naibii, ok-ul ăla)

Două vorbe despre „expertul Unesco”. Se foloseste anume această titulatură care ar trebui să inducă ideea că e o pozitie cvasioficială a Unesco (mă amuză îndemnul imperativ din raportul lui Rodwell: „this chapter into Rosia Montana case should be brought to a speedy close”). În realitate, a spune despre Rodwell că e un expert Unesco e o exagerare cu intentie. Din CV-ul de pe siteul lui Rodwell lipseste această calitate; singura precizare e că printre clientii acestuia se află, alături de alte institutii (de ex., Agentia Comercială de Cooperare Tehnică) si Unesco.

Dar să zicem că omul e consultant de nădejde (neavând însă vreo pozitie decizională). Ia să vedem ce spune:

Dacă am înteles eu bine, principala deficientă e un sofism: „nu există niciun precedent* în care un sit minier să fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO în scopul împiedicării operaţiunilor miniere comerciale”. 

În fine, Rodwell mai zice că sunt criterii Unesco potrivit cărora nu poti include ceva în patrimoniul international dacă acel ceva nu e sustinut de comunitătile locale.

Desigur, avem de a face cu chitibusării, cu chichite avocătesti. Atunci când zici că nu există precedent „cu exceptia”, recunosti că există precedent. Din câte stiu, nu există institutia ”precedentului cu asterisc”; ori e, ori nu e. Si dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. În plus, „Precedentul”e si el singur pe lume, înainte de a deveni precedent (slavă Domnului, precedente tot apar!). Tot asa, sprijinul comunitătilor locale e ceva pur subiectiv; singura obiectivare ar fi un referendum, de care, însă, RMGC, cei care controlează sărăcia din zonă, încă se feresc: dacă referendumul ar fi suficient de bine controlat si ar oferi răspunsul dorit de RMGC, asta tot n-ar însemna mare lucru, n-ar fi ceva imperativ; dacă însă referendumul ar contrazice RMGC, compania căreia îi stă tot mai putin în cale ar primi o lovitură teribilă. 


* „cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special”

5 comentarii:

  1. Nu e prima si cred ca nici ultima imoralitate...nu ilegalitate, comisa de Gabryel Resources .Descarcarile arheologice , includerea Masivului carnic in noul proiect desi fusese castigat in instanta deja, printr-o decizie definitiva si irevocabila ... campania aia electorala de la ei de pe site ,conferintele de la Mariot . Stii ce ma mira? Venise deunazi comisia trilaterala in capitala . Auzisem zvonuri ca ar fi insistat pentru proiect ..asa ca ma sparam la demararea proiectului cat mai urgenta . Mai ales daca se confirma ca pe langa cele 300 tone de aur si cele 1600 tone argint , ar exista si sutele de mii de tone de uraniu pur (cum am vazut unele wikileaks autohtone pe net) . recent am avut un proiect de studiere a cazului pt un seminar la facultate , si-am fost de partea celor impotriva proiectului .

    RăspundețiȘtergere
  2. @constantinandreirusu: sună intersant „de partea celor împotrivă” :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia cu mina din Polonia se referea la altceva, nu la precedentul referitor la impiedicarea unui proiect minier - acolo nu exista nici un precedent. Iar referitor la mina din Polonia, ati retinut gresit:

    siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai dupa ce toate operatiunile miniere comerciale au fost definitiv incheiate, “cu singura exceptie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice si turistice, este un caz special”.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da...te invit sa vezi niste imagini din aprilie anul asta :
    Photographis

    Salutari!

    RăspundețiȘtergere