Pagini

miercuri, 25 august 2010

Trăiască birocratia românească!

Premierul Emil Boc aduce tot mai mult cu un lider comunist: îţi spune în faţă că e alb ceea ce tu vezi negru. De­claratia* cum că nu există cozile de la ghişeele caselor de sănătate, de pensii şi ale agenţiilor de şomaj e rostogolită de televiziuni, pe bună dreptate, laolaltă cu imagini ale unor cozi foarte reale.
La fel de reale sunt formularele ce trebuie completate, lunar, de aproximativ un milion de oameni (estimare EVZ). Trei formulare a câte trei pagini fiecare, la trei ghişee. În total, cel puţin nouă milioane de coli A4 şi câteva mii de funcţionari care să fie plătiţi numai pentru a prelua aceste formulare 8 ore/zi, lună de lună. Plus alţii ca să le prelucreze.
Situaţia nu există. Nici aparatul birocratic supradimensionat. Bine că există Boc, altfel trebuia inventat.


NOTĂ. Am calculat tone de hârtie, număr de functionari si ore de lucru. Noroc că îndeamnă Ghinea la grevă fiscală, că s-ar bloca naibii aparatul birocratic.

P.S. Recomad analiza lui Cristian Pantazi.

* „Atâta vreme cât situaţia nu există, este doar o afirmaţie... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situaţia pe care mi-o incovaţi... Va trebui să vină oamenii cu o analiză cerută, pentru că o asemenea afirmaţie pe care aţi auzit-o nu s-a confirmat” (Emil Boc)

UPDATE. Am fost întrebat de unde am scos un milion de contribuabili. Am dat link la articolul din EVZ. Redau pasajul cu pricina:

Este vorba despre peste 386.500 persoane fizice autorizate, 105.000 de deţinători de contracte şi convenţii civile şi aproape 60.000 de oameni care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, potrivit datelor Fiscului valabile la sfârşitul lunii aprilie.

Adică aproximativ 550.000 de persoane, la care se mai adaugă şi agenţii de vânzări şi de asigurări, dar şi reprezentanţii profesiilor liberale, precum arhitecţii şi contabilii. Astfel, potrivit estimărilor EVZ, un total de aproximativ un milion de persoane trebuie să plătească noi taxe către vistieria statului.

4 comentarii:

  1. vrei sa spui ca unul din patru/cinci din populatia activa are contract pe drepturi de autor ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucian, am adăugat linkul la articolul din EVZ si, explicit, pasajul cu pricina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu toate PFA-urile sunt active. Unele au fost facute si din motive de birocratie excesiva nu au fost "inchise" oficial. Toti cei care au lucrat vreodta in asigurari ca agent in ultimii 10 ani au un PFA. In realitate numarul celor care sunt in situatia de a depune ceva mult mai mic (IMM-urile depun mai multe hartii si sunt mai numeroase).
    In privinta drepturilor de autor imi pare ca problema cozilor e falsa. Au existat niste nise fiscale putin impozitate (dobanzi, actiuni, drepturi de autor, revolutionarii etc) din care o parte acum se inchid. Pe masura ce nu mai e "fiscal interesant" sa fi platit pe drepturi de autor, ziaristii si restul vor reveni la contracte de munca si conventii civile si cozile vor disparea.
    Principial, asigurarile de sanatate ar trebui sa devina contributii minime "obligatorii" pentru toti cei care sunt asigurati (pensionarii ar trebui pusi sa plateasca si ei proportional cu pensia la fel ca salariatii). Mie imi pare in toata dezbaterea ca unii oameni considera privilegiul temporar de a nu fi platit anumite taxe ca un drept natural.

    Ca liberal eu sustin chiar desfintarea "drepturilor de autor" in forma in care exista astazi pentru ca nu putem avea proprietate asupra ideilor asa cum avem asupra unei greble.

    RăspundețiȘtergere
  4. sa nu uitam ca-n urma cu cateva luni s'a dat publicitatii o situatie privind cei 4,4 milioane de "contributori" fata de cei 5,5 milionane de "asistati": acolo se spunea ca 3,7 milioane sunt inregistrati cu contracte de munca, restul de 0,7 milioane avand alte forme contractuale... eu ma-ntreb oare de ce s'a dat o reglementare suplimentara pentru cei 0,7, cata vreme nu-i clar cu cat % creste baza de contributie?!?

    RăspundețiȘtergere