Pagini

joi, 8 iulie 2010

Rosia Montană - lovituri subterane

Am tot amânat să mai scriu despre Rosia Montană cu gândul să adun marfă beton. Am gresit. Trebuia să scriu de fiecare dată când aveam ceva de scris. Amân acum să scriu ce-am adunat „din urmă”, ca să vă spun despre un meci între CMGC si Asociatia Ad-Astra.

În urmă cu două luni (15 mai), profesorii si oamenii de stiintă din Ad-Astra au transmis un comunicat în care îsi exprimau punctul de vedere privind proiectul de la Rosia Montană. Pe scurt, cele 10 pagini vorbesc despre:

1) riscurile asociate exploatării cu cianuri si imapctul negativ asupra mediului (problemele gestionării deseurilor din iazul de decantare, problema contaminării apelor subterane, a contaminarii aerului si a reabilitării mediului post-exploatare, riscurile asociate iazului de decantare, impactul negativ asupra faunei din zonă)
2) demontarea argumentelor de ordin economic
3) argumente de ordin arheologic, istoric si cultural împotriva proiectului
4) efectele sociale pe termen lung
5) distrugerea potentialului turistic

Ad-Astra propunea alternative pentru dezvoltarea zonei (programe turistice masive, agro si eco-turism, prelucrarea lemnului, , cresterea de animale, infiintarea de fabrici de produse lactate etc.)

În fine, am întins-o ca să vă spun că oamenii chiar au studiat problema si au venit cu niste argumente.

După o lună (10 iunie), RMGC a găsit de cuviintă să participe la dezbatere trimitând o scrisoare către rectorii universitătilor la care activează profesorii care au semnat „Pozitia Asociatiei”. Scrisoarea, din câte am aflat, a fost trimisă personal rectorilor, e o „dare în gât” a celor care au iesit din rând si contine aluzii la cât de mult poate ajuta RMGC universitatea cu pricina.

Aceasta e doar o parte a actiunilor subterane prin care RMGC încearcă să-si atingă scopul. A „înduplecat” aproape pe toată lumea (în România, oamenii si institutiile se cumpără destul de lense...). Până si cei mai curajosi dintre contestatari se gândesc acum de două-trei ori înainte de a cuteza să mai cârtească. Atmosfera e sumbră si incredibilă!

Asa cum am scris în mai multe rânduri, strategia a fost cinică si aplicarea ei se apropie de final. Există încă o rezistentă în fata proiectului, dar e una foarte-foarte mică. Cel mai mare dusman al celor de la RMGC nu se mai află în opinia publică, stresată deja de alte probleme aparent mai importante si nici în presă, ONG-uri sau partide de opozitie. Cel mai mare dusman e timpul. Nu mai au timp. Au cheltuit enorm, au promis imens, si încă n-au obtinut OK-ul. De aceea, mă astept să urmeze actiuni dure, fără perdea, pe ultima sută. Cu cât patima le e mai mare, cu atât mai convins sunt că toată povestea pute mai rău decât mi-am imaginat vreodată (si stau bine cu imaginatia!).

Voi reveni

11 comentarii:

  1. http://danghemes.blogspot.com/2010/05/locul-in-care-casele-mor.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a „plăcut” un comentariu la fotografiile tale: că, cică, ar trebui să fim recunoscători RMGC că va salva clădirile...

    RăspundețiȘtergere
  3. La comunicatul Ad Astra ref la incercarea de racolare de catre RMGC a Universitatilor si "darea in gat" a semnatarilor Raportului/Pozitiei asociatiei le-am scris urmatoarele:

    Sincere felicitari pentru actiunile si constiinta legalitatii lor, Asociatiei Ad Astra!

    Demersul dvstra ma incurajaza sa fac cunoscuta presiunea diplomatica pe care a exercitat-o RMGC, prin ambasadorul Romaniei la Strasburg catre ambasadorul Romaniei
    de la Paris in mai 2008, cu ocazia organizarii de catre RPER a Simpozionului Patrimoniul
    roman-Patrimoniu european, prima editie ROSIA MONTANA, sub inaltul patronaj al Academiei Romane.

    Ambasada romana din Paris ne oferise gratuit localul simpozionului in SAlon d'Or du Palais de Béhague, invitatiile oficiale erau expediate si ni s-a impus participarea la conferinte a RMGCului, calificata de catre presedintele Asociatiei Jurnalistilor de Patrimoniu, franceze, in cadrul lucrarilor, ca publicitatea unei firme private care isi urmareste numai beneficiile.

    Merita cred sa mentionez ca RMGCul a adus din zona Rosia Montana persoane favorabile proiectului lor, care au exersat/imprimat, in jurul Simpozionului si Festivalului de Film ce a avut loc intr-o sala de prestigiu pariziana, o atmosfera de presiune, pe care personalitatile franceza participante au conotat-o ca "atmosfera de Mineriada" !

    Aceste afirmatii le sustin si dovedesc la nevoie cu documente primite de la cei ce ar vrea ca Romania sa aiba alta imagine decat cea lasata de astfel de practici !

    Stefana Bianu
    presedinta asociatiei RPER-Fr "Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie"
    182, rue de l'Universite, 75007 Paris
    tel 00336 07 49 14 42
    e-mail: stefanabianu2002@yahoo.com

    www.patrimoniu-rper.com

    RăspundețiȘtergere
  4. @Stefania Bianu: Se pare că ştiţi foarte bine despre ce e vorba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Echipa Site-Brasov realizeaza site-uri profesionale cu preturi incepand de la 99 RON. Avand o experienta de peste 5 ani in domeniu, webdesigneri nostrii va ofera garantia unui site bine facut. Noi va facem site-ul si il aducem printre primele pozitii in cautarile de pe Google, Yahoo, Bing,AOL etc.

    Pentru cei ce au deja un site, prin serviciile noastre de SEO optimizam site-ul dorit astfel incat numarul de vizitatori sau de potentiali cumparatori poate creste cu peste 25-30%.

    NEW! Acum va punem blogul pe domeniu .com .net .org .biz sau .info la cele mai mici preturi!

    Contact la www.site-brasov.blogspot.com sau la adresa de e-mail site_brasov@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  6. nu ti-e teama ca RMGC trimite o scrisoare wordpress-ului si goagalei? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar au multi bani negri baietii astia. Sa dai spaga la atata lume nu e lucru usor.

    RăspundețiȘtergere
  8. @zamo.ca: Frică nu mi-i. Ar fi haios, dar oamenii sunt rationali - actionează precis si eficient.

    RăspundețiȘtergere
  9. @razvanserbu: Socoteala e simplă - le merită. În plus, cred că multă spagă e de genul promisiune.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ferentz: Studiez oferta ;). În principiu, sunt de acord. vorbim in max. doua zile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar si cata bataie de cap.

    RăspundețiȘtergere