Pagini

marți, 8 decembrie 2009

Cititorii si postacii

La ultimul editorial din Evz au fost 181 de comentarii, până la ora asta. Nu obisnuiesc să le răspund cititorilor acolo, nu cred că e locul în care trebuie polemizat. Cei care chiar doresc să vorbească cu mine despre ceea ce am scris la ziar îmi scriu pe mail. Unii vin aici. Aici atmosfera e mai lejeră, e mai putin oficial, ca să zic asa. Asa că aici răspund.
În primul rând, cititorilor.

Cristi-Toronto: "Au pierdut voturile persoanelor cu studii superioare."?!?! Asta de unde ati mai scos-o,dle Hera? Eu sint ferm convins ca de fapt majoritatea celor cu studii superioare, printre care si subsemnatul, au votat Traian Basescu

Linus Torvalds: Calin, un link pentru afirmatia de la punctul 3 referitoarea la pierderea voturilor populatiei cu studii superioare
În loc de link, vă arăt demographics-urile CURS (bazate pe extit poll). Le am si pe cele de la CSOP, arată acelasi lucru.


În al doilea rând, postacilor:
B.S.: „Hera, nu ma ashteptam sa fii asha un comunist si sa nu ne lasi nici macar sa sarbatorim victoria istorica!!!I-am ciuruit!Iar tu afara de la evz, esti sluga mogulilor! (...) Da, Hera face nota discordanta si nu se intelege ca a invins anticomunismul acum! Evz e un ziar prea independent ca sa sprijine opiniile vadit partinitoare proPNL si pro PSD!”

B.S. e, probabil, un pseudonim. Am întâlnit de mai multe ori acest tip de abordare. Îndărătul anonimatului, unii postaci jignesc. Poate că nu merită polemizat cu acestia. Zic, totusi, că a-ti spune părerea nu înseamnă defel a fi slugă. Independenta unui ziar înseamnă si asta: a lăsa la liber opiniile celor care scriu acolo. Comunist nu înseamnă să îl critici pe Traian Băsescu. Sincer să fiu, n-as fi deloc încântat să am fani precum B.S. Când un B.S. te înjură, e aproape reconfortant.


7 comentarii:

  1. Eu cred ca ai reusit o analiza plina de bun simt si sunt convins ca cea mai mare dorinta a lui Base este aceea de a se razbuna pe cei care au fost impotriva lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. La chestiunea cu voturile persoanelor cu studii superioare îmi permit să te contrazic, pentru că eşti pe domeniul meu şi interpretezi greşit cifrele.

    Poza îţi arată că un sondaj cu marjă de eroare 1.5% îţi dă o diferenţă de sub 0.5%. Singura concluzie pe care o poţi trage de aici este că persoanele cu studii superioare au votat în mod egal cei doi candidaţi.

    Nu mai vorbesc că rezultatul general al sondajului a greşit direcţia faţă de de rezultatele oficiale pentru că a ignorat cu totul voturile celor din străinătate. De unde ştii că dacă le-ai lua în calcul nu se inversează şi ponderea celor cu studii superioare?

    În fine, dacă zici "a pierdut", musai trebuie să dai un termen de comparaţie. Adică trebuie să te duci frumos la arhivă, turul 2 al alegerilor din 2004, şi să arăţi că atunci persoanele cu studii superioare au votat Băsescu mai mult ca acum.

    Pe scurt, ai dreptate atunci când spui "a pierdut în timp", dar nu ai dus corect la capăt analiza pentru că nu ai furnizat termenul de comparaţie. Strict pe cifrele din acest an, nu ai dreptate, pentru că nu le interpretezi corect.

    Şi ca orice postac respectabil, semnez ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Calin: Cine a trecut prin valurile de injuraturi live, in strada, din '90 (eventual si prin mana justitiara a clasei muncitoare) nu cred ca trebuie sa isi mai faca griji ca si acum este injurat de aeeasi categorie de disperati ;-)

    Ovidiu: ca tot esti pe terenul tau :-) Spune-mi, te rog, de ce ar fi trebuit sa ia cineva in considerare intr-un sondaj si voturile din strainatate? :-)) hai ca asta e tare! cele 80k voturi din turul 1 si cele +140k din turul doi sunt cantitate neglijabile in orice sondaj la nivelul Romaniei votatoare (cca 18,5 milioane de aleagatori pe liste, din care te astepti sa vina la vot cam 50%). Daca te bazezi pe faptul ca acum se presupune ca acestia au modificat rezultatul... iti spun, simplu, ca te lasi indus in eroare. Poate rezultatul l-au modificat 80K voturi din... Valcea! Logica aceasta e cam simplista si foarte sofista (si daunatoare pentru ca, uite, incerci sa demonstrezi ceva.)
    Inca ceva: imi permit sa iti atrag atentia ca s-ar putea sa te inseli si in privinta profilului socio-demografic evidentiat de exitpoll. Intrebarile de gen sex, grupa de varsta, categorie sociala, nivel de educatie etc. nu intra in sondajul propriu-zis, asa ca e gresit sa aplici marja de eroare la aceste statistici (nu e bine nici sa le iei drept relevante, e drept, rolul lor fiind in primul rand de validare a reprezentativitatii cercetarii in raport cu structura sociala generala, cunoscuta de obicei prin recensamant si alte sondaje de calibrare, sau cercetari tip omnibus).
    Bun. Acum de unde ai dedus ca marja era de 1,5%? Nu am auzit ca vreun "sondor" sa declare explicit marja (ceea ce e o mitocanie tolerata in Ro), dar unii s-au laudat cu esantioane de 13000 de indivizi intervievat. Asta stabileste "marja" (eroarea de esantionare maxima tolerata la +/- 0.8%, pe un nivel de incredere 95% - iata inca o porbabilitate inclusa in ecuatie ;-) ).
    Si last, but not least, intervalul de +/-1,5% este, IMHO, inadmisibil pentru o cercetare de tip exitpoll! Bun, prost nu e cel care cere, ci cel care da...
    C.

    RăspundețiȘtergere
  4. Geocer: De asta mi-e teamă şi mie, că scopul e răzunarea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ovidiu: Nu mă mir că mă contrazici. Am scris articolul având la dispoziţie datele exit poll Curs şi Csop (care a fost exit-poll-ul foarte apropiat de rezultatele finale.)
    Pentru comparaţie, există sondajele de opinie dinainte de votare.
    N-am spus niciodată că tu ai fi vreun postac, iar dacă te prefaci că nu ştii ce-i ăla, întreabă-l pe Breb, cred că se luptă cu unii.

    RăspundețiȘtergere
  6. premise: Dar de ce să fie înjurături şi acum, ca atunci?

    RăspundețiȘtergere
  7. @premise: Am citit de marja de eroare în presă. Habar n-am care e metodologia exactă a fiecărui exit-poll, că niciunul din ei nu a publicat-o. Dar am citit cifra asta. Poate că e 0.8% cum zici tu, diferenţa sesizată de Călin este tot sub marja de eroare, deci tot greşită e interpretarea.

    Cu privire la "de ce voturile din străinătate", răspunsul e simplu: pentru că populaţia studiată include cetăţenii aflaţi în străinătate. E cât se poate de interesant un studiu de profiluri electorale, dar scopul principal al sondajelor a fost predicţia rezultatului final şi atunci trebuie să analizezi toată populaţia, nu doar o parte a ei.

    Din cele patru firme care au făcut sondaje, una singură a dat un rezultat în direcţia celui final. Singura diferenţă metodologică de care am cunoştinşă, asumată oficial, este că cei de la CSOP-IRES au inclus în modelul statistic o variabilă care estimează votul celor din străinătate. De aici şi ipoteza că de aici vine eroarea celorlalţi.

    @Călin: Sondajele anterioare nu sunt un termen de comparaţie bun, pentru că metodologia este radical diferită. Termenul de comparaţie valid este exit-poll-ul din 2004.

    RăspundețiȘtergere