Pagini
duminică, 29 noiembrie 2009
De la credibil la penibil
vineri, 27 noiembrie 2009
Cu pumnul în faţă
În cel mai bun caz pentru el, Băsescu a fost inabil si atunci si acum, când a răspuns neinspirat la capcana în care l-a atras Răzvan Dumitrescu. Îl priveste.
Ceea ce mă enervează e că mi se oferă pe tavă tot felul de porcării. Nu sunt chemat să votez un candidat, ci împotriva unuia. Nu pot să stau să-l ascult pe candidat, să văd ce-si propune, ci trebuie să înghit ceea ce-mi oferă staff-urile si securistii.
Si mi-e scârbă. Naiv cum sunt.
miercuri, 25 noiembrie 2009
Hip-hop anti-Geoană
Nu cred că e cum zice visurat, adică cel mai tare clip din campanie (ăla cu tipa care se trezeste lângă Băsescu mi se pare muuult mai bun!), dar e un clip OK. Iar tipa face toti banii!
De văzut, de ascultat.
marți, 24 noiembrie 2009
Noul război al afiselor
Piata Obor-Ontanu e dominată de Băsescu. Mă întreb dacă vor înlocui chemarea la referendum cu, eventual, rezultatele referendumului. Mai sun si alte idei?
Intersectia Lizeanu e plină de Geoană. Si de sârme. Doamne, câte cabluri sunt în orasul ăsta!
luni, 23 noiembrie 2009
Ce vor face alegătorii liberali?
Acesta e primul argument pentru neutralitatea PNL.
Al doilea vine dinspre alegători. Iată ce spune Ionut (mai multe, pe blogul lui):
Insistentele celor ce ma indeamna sa votez cu Geoana pentru ca “prioritatea
este sa scapam de Basescu” ma enerveaza la fel de tare precum insistentele celor
ce ma indeamna sa votez cu Basescu pentru ca “este singura sansa pentru a evita
dominatia pesedista”.
duminică, 22 noiembrie 2009
De ce n-au votat secuii?
Covasna ..................................... 44,5%............... 26,66%
Harghita .................................... 48,07%............. 27,97%
În al doilea rând, Kelemen Hunor nu e genul de politician care să treacă sticla.
Iar în al treilea rând, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a transmis foarte clar îndemnul ca secuii să stea acasă, după cum arată si afisul de mai jos, fotografiat de amicul meu Adi Moise.
Specialii din Olt, Ilfov, Dolj si Teleorman
Ora................... 10.00 ......... 13.00 ........ 16.00
Nr. voturi pe liste speciale: .....53.875....... 170.389 .......305.007
Judetul Olt .............2.841 ....... 8.735 ............14.935
Judetul Ilfov........... 3.382 .......8.965.......... 13.881
Judetul Dolj .............2.586 ........8.253 .........13.750
Judetul Teleorman ....2.241..........7.007.......... 11.671
Bucuresti ................1.373.......... 3.572 ..........6.278
Au iesit orăsenii la vot
Palatul Cotroceni văzut de sus
Ceea ce stiu deocamdată e că am stat la coadă ca să votez, la o sectie oarecare din sectorul 3. Stiu si că în sectorul 1 Chiliman s-a votat mai mult decât în celelalte sectoare si că prezenta la vot e cea mai mare, la ora asta, raportat la alegerile precedente. Dar asta e, deja, public.
Am auzit una haioasă:
O tanti în vârstă o întreabă pe alta: „Cu cine ai votat?” „Cu Antonescu”, răspunde aia. „De ce, îl stii, îti place de el?”. „Nu-l stiu, dar îmi place cum sună.”
vineri, 20 noiembrie 2009
Antonescu sau Geoană?
Mergeti la vot :)
joi, 19 noiembrie 2009
Campanie electorală după căderea noptii
Ăsta e stencilu' cu pricina
miercuri, 18 noiembrie 2009
Candidatii flutură în vânt
Crin Antonescu se bazează pe Remus Cernea. Pe stâlp e Gigi Becali. În atentia amatorilor: în blocul cu bănci din Rondul Baba Novac
M-am întrebat de ce se minuna asa domnisoara de pe blocul din dreapta. Că doar nu de Gigi
Dormi linistit (în intersectia Mihai Bravu, vreau să spun), Traian Băsescu luptă pentru tine! (Apropo, de ceea ce vă e frică, scăpati.)
Candidatul Eduard Manole, în Doamna Ghica, vrea să dea România înapoi. Eu as prefera să meargă înainte
Crin Antonescu flutură la intrarea în intersectia Doamna Ghica. Săgeata arată spre afisul lui Traian Băsescu
Mircea Geoană vrea să învingă, la intrarea pe Petricani, împreună cu, probabil, Dinamo. Dar dacă pierd si Geoană si câinii?
Turul Brownian al României
Dacă vreti să cititi si textul, aruncati o privire aici.
În orice caz, vă recomand infograful realizat de colegul meu Gabi Spanache, pe baza informatiilor adunate de Mădălina.
Cu fundul în gura lui M.B. (aflu)
Uneori e amuzant, înteleg. Problemalui e că lucrează la stăpân si, ca să fiu corect politic, pare că împărtăseste convingeri după cum i se spune. Cred că astfel de oameni îsi imaginează că toată lumea e la fel, că gândeste si exprimă la comandă, numai ce i se spune.
În fine. Treaba lui. Faza e că, din când în când, mi se spune că mă mănâncă de fund. Poate-i place.
Nu, n-am de gând să-l dau în judecată. Nici nu stiu ce a spus. Nu-l dau în judecată (mănâncă si el o pâine) asa cum n-o fac nici cu Vadim. CV Tudor, îl stiti si p-ăsta, imposibil să nu-l stiti.
Vrei sa te mai trezesti cu Băsescu?
luni, 16 noiembrie 2009
Parapsihologul de serviciu
OK, n-o să aflăm cine l-a ucis pe Kennedy, cine au fost teroristii si de ce s-a „îmbolnăvit” Stolojan. Dar chiar să spui că si-a vârât coada parapsihologul? Si că, citez, „puteti face investigatia foarte usor, folosind Google"?
Aici, stirea completă. Omul cu pricina e Victor Gaetan, tipul care a scris cartea aia împreună cu ex-procurorul Nastasiu.
NOTĂ.
Asta e partea naspa: chiar dacă în carte sunt lucruri superintersante, câteo chestie d-asta cu paranormali riscă să ducă totul în derizoriu. Şi e păcat, fiindcă povestea cu Hayssam chiar e tare. Tare importantă, vreau să zic.
Epiglota lui Bogdan Chirieac
Marea Confruntare, moderată de un blogger
- Am ajuns la hotel pe la 14.10. În taxi, nu mai conteneau telefoanele şi sms-urile. “- Tu moderezi? Şi ce să scriu, că eşti blogger?”. “- Da, blogger şomer, aşa să scrii”. Un şomer a moderat prima dezbatere în direct dintre doi candidaţi la prezidenţiale. Teoria conspiraţiei să ia o pauză.
--fragment din descrierea lui Mihnea
duminică, 15 noiembrie 2009
Orice abţinere înseamnă vot pentru Geoană
Dacă m-ar întreba, i-as spune că în ultimele zile ale campaniei electorale ar trebui să vâneze
a) alegătorii care l-ar vota dacă ar crede că are vreo şansă, dar se îndoiesc de asta şi
b) nehotărâţii sictiriţi care oricum nu s-ar prezenta la vot pentru o finală Băsescu-Geoană, aşa că nu se vor obosi să voteze nici în turul 1, crezând că ar fi degeaba.
Cred că ăsta e mesajul pe care ar trebui să-l transmită Crin Antonescu: că se află în joc şi că jocurile se fac, în realitate, în turul 1.
NOTĂ.
Vă recomand si editorialul din Evz.
joi, 12 noiembrie 2009
Se întâmplă din nou
Ce faină e campania electorală.
NOTĂ.
Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de fostul Guvern, pe finalul anului trecut, iar banii au fost alocaţi atunci preponderent către primării conduse de PNL şi PSD.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Schimb avantajos de principii
Stenograma din Curentul.ro e veritabilă, nimeni n-o contestă. Suportul audio e fără dubiu. Personajele sunt credibile, reale. Toate trei pică prost. Poate, spun poate, Macovei va plăti cu funcţia. Şeful Agenţiei de Integriate ar trebui să fie un tip integru. Ceea ce nu prea rezultă din scenetele stenografiate. Cât despre SRS şi Chirieac..., amândoi au istorii dubioase în spate. Hai să zicem, eufemistic, că nu sunt tocmai exemple de moralitate şi de credibilitate.
Nu ştiu cine a înregistrat halucinanta discuţie. Dar, vorba lui Ovidiu Nahoi, „dacă nu Statul Român a făcut asta, atunci să-i găsească el, prin organele lui competente, pe autorii înregistrării şi pe cei care au dat-o în presă”.
În urmă cu două săptămâni erau oameni indignaţi că a fost înregistrată şi a apărut în ziare discuţia privată dintre un consilier prezidenţial, Constantin Degeratu, şi „teroristul nr. 1 al Romaniei”, Omar Hayssam. Nu-i preocupa faptul că întâlnirea a avut loc şi nici ceea ce s-a discutat, ci cum de a apărut în presă.
Acum, aceiaşi oameni bat toba pe cazul SRS-Chirieac-Macovei şi trec cu nonşalanţă peste „procedura”. (Comparaţia se poate face şi în sens invers: indignaţii de acum salutau transparenţa de atunci.)
E blonava o societate în care principiile se schimbă în funcţie de interesul de moment. Asta e România. Asta e România??
P.S. Ups! A mai trecut o zi de campanie electorală?
marți, 10 noiembrie 2009
Între Etno si .ro
De fiecare dată când a câstigat „Opozitia” (CDR, respectiv Alianta D.A.), a făcut-o gratie mobilizării extraordinare a orasului, a tinerilor dinamici. Care sunt sansele ca acest lucru să se întâmple si de data asta? Are Crin Antonescu vreo formulă miraculoasă? Sau ne vom multumi să votăm pe bloguri si să stăm acasă la turul II?
NOTĂ.
Am scris un foişor un pic mai amplu în Evz.
Inocentul Traian Băsescu
Serios vorbind, dincolo de orice ironie vrută sau nevrută, mă preocupă ideea punctului de inflexiune care transformă inocenta în viclenie.
luni, 9 noiembrie 2009
Presa nu. Adică, da, presei!
Negoită garantează pentru Gabriel Oprea
Nu cred că asta e doar dovada izolării PDL si a lipsei de cadre. Cred că e tot o miscare de genul „na, să vă văd ce faceti dacă mut asa, hă-hă-hă!”.
Dar hai să zicem, de dragul discutiei, că generalul de patru stele Oprea e printre putinii care au acceptat să joace în acest scenariu si că de aceea s-a apelat la el.
Sunt curios ce spun adeptii lui Băsescu văzând lista Negoită-Oprea, care, ca să fiu corect, include si cadre de nădejde precum Blaga, Videanu, Berceanu, Sulfina Barbu, Stănisoară, Tabără + Predoiu, Paleologu jr., Funeriu, Aurescu. Doar deja-vu?
UPDATE.
Să notez că am scris si un editorial în EVZ.
Băsescu în Piaţa Universităţii
Bine ar fi fost dacă Băsescu ar fi vorbit despre armata scoasă în stradă în primii lui ani de mandat (ca să nu zic de perioada în care golanii erau în stradă şi el în FSN-ul lui Iliescu), nu în campanie electorală.
Acum, chiar dacă sunt convins că el e, în realitate, foarte bine intenţionat şi cu sufletul curat, riscă să atragă suspiciunea că vrea să atragă voturi cederiste, ca să le zic aşa, adică ale acelora care chiar au fost în stradă atunci, în Piaţa Universităţii, împotrivă lui Ion Iliescu. În schimb, Traian Băsescu era atunci în tabără lui Ion Iliescu. Deci, rusinica!
P.S. Cu prilejul discursului electoral de la Aeroportul Henri Coandă, Traian Băsescu a prezentat un student timişorean, fiul unei femei care a fost împuşcată la revoluţie. Băiatul a fost decent, a spus că e onorat să meargă la Berlin, cu ocazia a 20 de ani de la căderea Zidului.
Un coleg n-a prins prima parte a scenei, a văzut doar imaginile. „E noul premier desemnat?”, a întrebat el.
vineri, 6 noiembrie 2009
E tare Băsescu. Le-a tras-o
As fi putut aprecia dacă Traian Băsescu ar fi fost bărbat si ar fi spus: „Eu sunt cel mai puternic, eu spun cine va fi premier, v-am consultat numai asa, de chichi”. Seful statului a preferat, din nou, jocul. A construit un speech (Lăzăroiu?) cu suspans. A părut că dă înapoi, responsabil, că tine cont de părerea majoritătii. Apoi a aruncat bombita: Liviu Negoită. Ce-l recomandă pe Negoită? Că a obtinut la locale cam acelasi procent ca Johannis, însă „sectorul 4 (adică 3, n. mea) are mai multi locuitori ca Sibiul”.
Să ne amintim că precedenta nominalizare, a tehnocratului Croitoru, a venit tot ca un pretins hatâr făcut majoritătii parlamentare, care a mers si atunci cu independentul Johannis?
Eu chiar m-am săturat de sugubetisme din astea. Zău, sunt gata să votez în turul 2 numai ca să nu mai obtină Traian Băsescu un nou mandat.
NOTĂ.
În ascult pe Canacheu PDL. Realizez încă o dată cât de plat e acest partid: a fost singurul care n-a propus, măcar de formă, un premier. E ca un lan de floarea-sorelui mort în păpusoi dacă Băsescu nu zice nimic.
joi, 5 noiembrie 2009
Kafka porcină, frate
Copiii mai mari se amuză, cei mai mici sunt un pic speriaţi. Câţiva părinţi, uşor nervoşi. Sunt cei care întârzie la serviciu. Nervoşi, dar înţelegători. Ştiu că virusul A/H1N1 bântuie prin ţară, că e nevoie de măsuri ferme şi că persoanele cele mai expuse sunt copiii.
Fata colegului meu, după ce trece cu brio „testul”, îşi ia la revedere de la taică-său şi îşi trage nasul. E un tic nervos. Ghinion: gestul e surprins de medicul şcolii, care sare în faţa ei. „N-ai voie să intri în şcoală dacă n-aduci adeverinţă de la medicul de familie”, îi zice, vigilent. „Dar n-am nimic, m-aţi controlat adineauri, aşa-mi trag eu nasul, nici muci n-am”, răspunde fata. Însă medicul rămâne neînduplecat.
Prin urmare, colegul meu rostogoleşte o înjurătură mică, îşi ia fiica şi o duce la medicul de familie. Aveau o relaţie familiară, el şi medicul, fireşte. Stă la coadă, îi vine rândul, intră. Îi spune omului păsul, zâmbind, ca şi cum ar fi povestit o glumă proastă. Proastă, dar glumă. Medicul de familie se dă, însă, îndărăt. „Nu pot să vă dau adeverinţă!”, zice. Scoate o foaie dintr-un sertar, scrie ceva pe ea, ştampilează şi zice, întinzând foaia, cu vârful degetelor: „Trebuie să mergeţi la Balş”.
Vrând-nevrând, colegul meu îşi ia din nou fiica şi merge la Spitalul de Boli Infec ţioase, unde stă la coadă, de-a lungul unui hol lung, alături de câteva zeci de oameni. Unii tuşesc. Unii ştiu totul despre gripa cea nouă, mai bine chiar decât medicii. Se simt importanţi când le dau explicaţii celorlalţi. Alţii sunt nervoşi. Au treabă şi, într-un fel, se simt ca într-un film SF.
În fine, în atmosferă pluteşte o oarecare teamă. După alte ore de aşteptare, colegul meu intră în cabinetul de la „Balş”, împreună cu fiică-sa. Medicul, vădit obosit, întreabă: „Care-i problema?”. Colegul meu povesteşte tărăşenia. Nu mai e amuzat. Acum e nervos. Dar îşi ascunde starea, medicul din faţa lui n-are nicio vină. „Asta-i culmea, domnule!”, zice medicul de la „Balş”. Pare că-i vine să râdă. Un fel de râsu’-plânsu’. Priveşte fata. „N-are nimic, dar o voi consulta, dacă tot aţi venit până aici. Până la urmă, asta e procedura, aţi intrat, vă consult. Dar, vă spun, au înnebunit cu toţii, o să ne omoare isteria asta”, mai bombăne el.
Bineînţeles că fata n-avea nimic, era sănătoasă. De ieri, n-are nimic cu hârtie la mână. Mă rog, nu vreau să cobesc, dar n-aş băga mâna în foc că acea hârtie a protejat-o de toate tusele prin care a trebuit să treacă din momentul în care vigilentul medic şcolar n-a vrut să rişte s-o lase în şcoală.
NOTĂ.
Editorialul complet e în EVZ.
miercuri, 4 noiembrie 2009
Iliescu ne-a ţinut pe loc, Băsescu ne-a dat înapoi
"Ion Iliescu ne-a ţinut în loc, şi asta e o faptă foarte gravă. Traian Băsescu ne-a dat înapoi, ceea ce este la fel de grav."
Antonescu nu-l vede, totuşi, pe Băsescu ca pe un rău absolut. Într-un fel, cel puţin pe aceeaşi treaptă a vinovăţiei îi vede pe "intelectualii lui Băsescu" şi pe cei din tabăra "anti-Băsescu cu orice preţ".
Acesta nu e un promo la interviu. Sunt două idei care mi-au atras atenţia.
Mai multe, la sursă.
marți, 3 noiembrie 2009
Mircea Badea n-are
Porcina politică. De la Cantacuzino la Chisinău
E lăudabil. Douzeci de mii de doze nu e mult, dar nici deloc. Gestul e, însă, simbolic.
Sper să nu fie doar o manevră electorală. Spun asta fiindcă stiu că voturile din Basarabia contează, că au fost deschise două noi consulate, la Cahul si Bălţi. Stiu că vor fi patru secţii de votare la Chişinău şi câte o secţie la Orhei, Nisporeni, Ungheni, Bălţi, Cahul, Giurgiuleşti, Anenii Noi, Căuşeni şi Soroca (fată de doar patru secţii de votare, doar la Chişinău, cum a fost la alegerile precedente).
Gura desteptului
Pe INconstantIN se strâng, de altfel, vorbe de duh, asa că vă propun ca, dacă mai detectati vreunele, să le trimiteti acolo.)
luni, 2 noiembrie 2009
Mi-e silă de larve şi de stăpânii lor
Dar mi-e siliă de acei indivizi care nu au suficient creier încât să judece singuri. Mi-e silă de indivizii care sunt plătiţi să aibă anumite "opinii" şi, netrebnici cum se află, îşi imaginează că toată lumea e sluga cuiva. Nu ştiu dacă mi-e mai silă de aşa-zişii moguli (şi înţeleg prin acest termen peiorativat stăpânii de conştiinţe, stăpânii de larve) sau de slugile lor, de larvele însele.
Dispreţuiesc deopotrivă căpitanul de Securitate şi informatorul de pe scara vecină. Ambii sunt suboameni, consider.
Aşa că, vă rog, mai scutiţi-mă cu insultele voastre ticăloase! Faptul că încerc să arăt unde cred eu că sunt problemele zeilor voştri înseamnă doar atât: că asta e părerea mea. Pot accepta că sunt naiv, pot accepta că greşesc, pot accepta alte argumente.
Dar lăsaţi-mă în pace cu înjurăturile voastre la comandă. Dacă de asta sunteţi în stare, vă deplâng, larvelor!
NOTĂ. Mitrea e primul care a vorbit despre această specie de care mi-e scârbă.
duminică, 1 noiembrie 2009
Blestemul lui Brucan. Sau optimismul?
Ceva democratie am învătat. Stim cum e cu alegerile, cu puterile în stat, ne dăm seama când se amestecă una cu alta si când se izbesc. Stim ce înseamnă o lege proastă, chiar si atunci când e cea supremă. Lapte si miere nu prea vedem.
În schimb, ne vedem într-o capcană, aceeasi de care nu putem scăpa. Parcă am fi într-un acvariu. Vorba lui Băsescu, în urmă cu cinci ani: blestemul românilor e să aleagă între doi comunisti. Asa spun sondajele, asa sugerează si graficele lui Turambar, mai trebuie vreun argument? :P
Eu îmi păstrez naivitatea si sper că n-o să asistăm, totusi, la blestematul hă-hă-hă cinic. Sper că Ionut n-o să ajungă să-l urască pe Băsescu până la sfârsitul zilelor lui. Sper ca Ovidiu să ajungă să-l voteze pe cel mai destept si să fie multumit de asta. Voi ce sperati?
Sindromul Cristoiu la Chisinău
Eu cred că, în acest caz, problema nu e la politicieni; de la ei nu trebuie să avem asteptări foarte mari pentru că majoritatea se află sub vremi. Cei de deasupra vremilor sunt oamenii de stat, sunt aceia care fac istorie. Din păcate pentru cei care cred altfel, ziaristii trebuie să fie ziaristi, nu oameni de stat. Să încerce să rămână pe aceeasi linie, să apere aceleasi principii, în ciuda subiectivitătilor normale, pe care nu trebuie să le ascundă dar pe care, în orice caz, trebuie să le precizeze. Un politician îsi permite să fie ipocrit, un ziarist n-ar trebui să-si permită asta. E diferenta dintre cele două specii, cred.
Bloguri în campanie electorală
În ceea ce mă priveste, eu nu cred în ipocrizie. Nu-mi plac ascunzisurile. Cred că inclusiv „reperele” din blogosferă au dreptul la o opinie. Dacă aceasta e exprimată, mi se pare OK. De ce ar trebui un blogger să joace echidistanta, dacă el are o simpatie clară, dacă el, în propriul for interior, n-are dubii? Eu cred în blogăreala sinceră. La naiba, dacă nici noi, atunci cine?
În acelasi timp, mă dezgustă interventiile rele, pătimase, tonomatice. Cred că la asta se referă geotax. Deci, suntem doi.
Dacă pierde, Băsescu iese din politică
1 fuziunea PD - PLD „nu s-a facut cu extragerea tuturor beneficiilor. De ex din punct de vedere doctrinar.” (e o recunoastere a faptului că PDL n-are nicio doctrină)
2 „Daca pierde, TB nu va mai reveni in politica. Nu cred ca va incerca sa influenteze jocurile in PDL.”
*Nu cred că astea sunt procentele reale. N-are cum să fie asa. Stiu, si Agentia de rating politic se joacă oarecum asemănător: 38 Băsescu, 23,5 Geoană, 21,5 Crin. Mai interesant-plauzibil mi se pare graficul lui Turambar.