Pagini

vineri, 20 februarie 2015

Eduard Hellvig la şefia SRI. Două implicaţii

Mihai Ţurcanu, aproape europarlamentar - în locul lui Eduard Hellvig
Nominalizarea europarlamentarului Eduard Hellvig la şefia SRI a lăsat cu gura căscată pe mulţi; alţii s-au grăbit să spună că era normal, că ei ştiau. Probabil că toată lumea are dreptate.

Această nominalizare şi eventuala sa numire în fruntea principalului serviciu de informaţii românesc are mai multe implicaţii. Mă refer aici la două dintre ele.

Compromisul rezonabil şi generaţia post-Mîndruţă

Laura Codruţa Kovesi
Dacă lucrurile vor continua să evolueze ca în utimul timp, Direcţia Naţională Anticorupţie va ajunge să conducă autoritar în topul încrederii, la luptă (din inerţie) cu Armata. Banca Naţională a României pierde, la râdul ei, în frunte cu eternul conducător isăresc, pe măsură ce se împute (n-am găsit altă rimă) povestea cu francul elveţian. Soluţia Mugur Isărescu va deveni amintire, veteranul de la BNR va intra în galeria marilor foşti, pe undeva pe lângă dl. Gheorghe Mărmureanu. 

De partea cealaltă, notorietatea Laurei Codruţa Kovesi va creşte neîncetat, iar numele Ţepeşei noastre va începe să fie vehiculat pentru cea mai înaltă funcţie în stat, dacă se va întâmpla cumva ca dl Iohannis să şchiopăteze. Ca să revenim totuşi cu picioarele pe pământ, să de amintim că şi predecesorul doamnei Laura se bucura de o imagine excelentă, respectiv execrabilă, în funcţie televiziune. Situaţia rămâne deci fluidă. E ca un joc de societate în care e bine că apar mereu actori noi, altfel ne-am plictisi.

luni, 16 februarie 2015

Cine e Puterea din România? Toate-s vechi şi nouă toate

Fotografie care însoţeşte editorialul publicat în Evenimentul zilei în 19 aprilie 2007

Am descoperit întâmplător un text scris în anul 2007. Mă întrebam atunci, când preşedintele Traian Băsescu tocmai fusese suspendat întâia oară (faza 322) cine deţine puterea în România. 


Foto: Evz
Mereu, gradul a batut functia. Cu alte cuvinte, si-au aratat muschii ba presedintele, ba parlamentul, ba premierul, ba - de fiecare data - serviciile secrete, mai precis dubiosi venind din trena Securitatii...
Mi-e teama ca suntem condamnati la acelasi cerc vicios in care detinatorul puterii este acel ceva din umbra care nu tine cont de culoare politica sau institutie, ci doar de duhoarea grea a Securitatii. Vedeti? Geoana a scos si el un biletel pe piata. Ne aflam intr-un nou capitol din Manualul de manipulare al Securitatii. Din nou, serviciile secrete sunt in prim-plan. De ce le zicem servicii secrete? De ce nu le spunem vedete TV?
În text e ceva şi despre o acţiune a lui Geoană. Toate-s vechi şi nouă toate.

vineri, 13 februarie 2015

Probabil cel mai sec text de demisie. Cazul Varujan Vosganian

Varujan Vosganian a demisionat pe blog


Ca un raspuns colegial la solicitarile dumneavoastra, primiti, prin prezenta, demisia mea din noul PNL.
Aşa sună demisia din Partidul Naţional Liberal a senatorului Varujan Vosganian, acuzat de corupţie. O bulină albă: a demisionat pe blog, nu pe Facebook.

Căderea lui Vosganian a început în momentul în care preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l trimită să fie comisar european. Acum, amândoi sunt în retragere, deşi încă în putere fizică şi intelectuală. Am impresia că cel mai tânăr dintre ei e mai la pământ.

miercuri, 11 februarie 2015

DNA reţinut (probabil cel mai sec comunicat de la anti-corupţie)

Comunicatul de presă al DNA referitor la reţinerea şi acuzaţiile aduse Elenei Udrea
DNA a publicat aseară probabil cel mi sec comunicat de presă din ultimele luni, de când nu trece o zi fără o reţinere de răsunet. Dacă, de obicei, aflăm inclusiv detalii spumoase despre faptele incriminate, în cazul celei mai spectaculoase reţineri a momentului, cea a Elenei Udrea, comunicatul e scurt & sec, poate fi învăţat pe de rost: