Pagini

miercuri, 28 martie 2012

Un Crin și-o Frunzăverde

Crin Antonescu (stânga) și Sorin Frunzăverde (dreapta), cu Vasile Blaga pierdut prin mijloc. Parcă o văd și pe Lili Ruse |Captură Digi 24

Nu mi-am putut opri comentariul din titlu. E cu simpatie, desigur. Și, firește, momentul politic merită mai multă atenție, dar am mai vorbit despre asta și aici și aici.

marți, 27 martie 2012

Jos traseismul! Sus traseismul!

Sorin Frunzăverde, probabil cea mai de calibru achiziție posibilă în contextul actual
Cei din PDL au primit o lovitură puternică prin plecarea lui Sorin Frunăverde la PNL. Probabil că vor mai urma. Nu le plâng de milă, o merită cu vârf și îndesat!

Pentru liberali, mișcarea face parte dintr-o logică electorală pragmatică. Un pragmatism pe care eu, personal, nu-l înghit, pentru că se traduce prin „scopul scuză mijloacele”. Am spus de câte ori am avut ocazia: dacă folosești mijloacele celui pe care vrei să-l înlocuiești, dacă te transformi în cel pe care vrei să-l înlocuiești, atunci la ce e bună schimbarea (pentru mine, omul simplu)?

Ce face acum PNL? După ce a criticat vehement și pe bună dreptate pesederizarea din vremea lui Adrian Năstase și pedelizarea/uneperizarea băsesciană, a ajuns la concluzia că schema funcționează. Înregimentarea lui Sorin Frunzăverde e doar deschiderea robinetului. Am citit în această seară știri triumfaliste provenind de la PNL Ilfov și PNL Vaslui, potrivit cărora zeci de primari și consilieri locali sau județeni din PDL sau UNPR vor să candideze pe listele USL.

Dacă îi vor accepta, în ideea că, astfel, își vor asigura vreo majoritate, ar face bine să știe că acea majoritate va fi una mincinoasă, conjuncturală, oportunistă. Ar fi un mesaj deplorabil transmis bazei partidului, liberalilor din teritoriu care și-ar vedea visul de a candida năruit din cauza celor cu care, până deunăzi, s-au luptat.

Revin: la ce bun să mai mergi la alegeri dacă vor candida aceiași oameni, care și-au schimbat echipa?

PNL ar da un mesaj de forță dacă ar condamna traseismul politic și acum, când poate deveni beneficiarul acestuia. Tot așa, ar da un mesaj de slăbiciune și murdărire dacă își va deschide porțile pentru oameni slabi la caracter și subțiri la doctrină.

luni, 26 martie 2012

Justiție la comandă? În România?!

Ioan Oltean spunându-și păsul la Digi 24, RTV, Realitatea TV, Antena 3, Prima, Pro TV și la alte televiziuni
N-am nicio înțelegere pentru aceia care știau, dar au tăcut mâlc atât timp cât nu i-a afectat personal.

Ioan Oltean se plânge acum că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, că n-are nicio legătură cu acuzațiile de mită din dosarul Andreica. O fi. Aștept și eu, cu răsuflarea tăiată, să aflu dacă e așa sau ba, iar până atunci îl consider un negustor politic cinstit (atât cât e posibil).

Dar...

... nenea Oltean vine și zice că pocinogul i se trage de la cineva din interiorul PDL (în text, el zice „din interiorul sau din exteriorul PDL”). Că e o comandă politică. Cu alte cuvinte, aduce în discuție independeța justiției tocmai unul dintre aceia care ar trebui să susțină vorbele lui Traian Băsescu (președinte), care spunea că, uite, justiția n-are mamă, n-are tată (citatul e altfel, dar ideea e asta).

Poate că are dreptate Ioan Oltean. Eu, ca simplu Naiv prin România, nu pot să cred că justiția se face la comandă politică. Dar dacă zice Oltean așa, încep să fiu îngrijorat.

joi, 22 martie 2012

Scrisoarea pierdută de Elena Udrea și găsită de Cristian Preda

Cristian Preda are dreptate: chiar dacă n-o spune, mailul care a ajuns la el din greșeală arată gradul de militarizare din PDL București.

Nu trebuie să fim naivi: cititorii mei știu foarte bine că un partid organizat lucrează cu mesaje pregătite din vreme, de oameni pricepuți, care sunt distribuite purtătorilor de mesaj, care le asimilează și le transmit mai departe ca și cum ar fi ale lor, gândite tocmai atunci.

Fragment din mailul primit de Cristian Preda de la organizația PDL-București


Din punctul ăsta de vedere, totul e OK, materialul îi poate ajuta să priceapă pe unii care încă nu s-au prins și poate fi folosit ca studiu de caz.

Pe de o parte e fragmentul redat mai sus, despre care a comentat și Cristian Preda. Da, intelectualii au fost buni o vreme, că erau purtători de mesaj, dădeau bine la export și ajutau la prostirea celor care încă își mai făceau iluzii, dar acum, când „alegerile sunt un joc în care cel mai important lucru sunt voturile”, ar trebui să facă ciocu' mic. Supărător.

Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faza cu Prigoană, candidatul pe care pare să-l prefere conducerea organzației bucureștene (care nu se bagă „că n-are șanse” - l-am citat pe președintele Băsescu). Dacă nu mă înșel, aceeași conducere de partid prefera deal-ul cu Gigi Becali, care își ridicase deja colțișorii la aceeași intelectuali Preda&Paleologu.

Așa că nu bag mâna-n foc.

miercuri, 21 martie 2012

Zâmbetul lui Diaconescu și atitudinea activă a României în Siria

Dacă o fotografie face cât o mie de cuvinte, o secvență video de zece secunde face cât un referat de politică externă, cu servicii secrete în coadă.

Mie asta mi-a sugerat secvența din fragmentul video alăturat, în care Luca Niculescu l-a întrebat pe ministrul de externe, Cristian Diaconescu, când se va retrage ambasada României din Siria.

Diaconescu a spus că ambasada va rămâne acolo „cât va fi nevoie”, pentru că oficiile consulare au „mai multe atribuțiuni” și România are, în zonă, „o atitudine activă”.

Mie mi-a plăcut faza, un actor s-ar descurca greu să interpreteze un rol cu atâtea mesaje din câteva trăsături ale feței.

luni, 19 martie 2012

Grecul și-a dat demisia. Franțuzoaica s-a mai calmat

Ministrul grec de finanțe a demisionat din funcție ca să poată conduce mai bine Partidul Socialist, PASOK, aflat în cădere liberă.  Evangelos Venizelos tocmai a câștigat alegerile interne (ieri) dinh cadrul partidului.

Îl știți pe amicul Venizelos din timpul falimentului grec (cred că e nașpa să fi fost ministru de finanțe într-o perioadaă atât de tulbure) și, mai ales, din fotografia „Grecul și franțuzoaica”, pe care am văzut-o în Der Spiegel și v-am arătat-o și pe acest blog.

Nu mă preocupă soarta PAOK, deci nu-i pot ura succes lui Venizelos. Dar acea fotografie mi l-a făcut nu simpatic, nici măcar antipatic. Doar cunoscut, ca înfățișare. O fi un bun la suflet sau măcar un bun specialist?

luni, 5 martie 2012

Nu contează ce a spus Crin, contează ce-a zis Preda c-a spus Crin

O declaraţie făcută de Crin Antonescu într-un interviu a fost interpretată de un adversar politic (Cristian Preda) şi rostogolită de câţiva jurnalişti nepricepuţi sau prost intenţionaţi, transformându-se într-un "adevăr" pe care, posibil, se va bate monedă.

Nu contează ce a spus unul sau altul, contează ce se spune că a spus. Atunci când vorbim despre lamentabila clasă politică din România trebuie, dacă suntem corecţi, să pomenim şi despre lamentabila clasă jurnalistică din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Aici e interviul original, mai jos e fragmentul de la care s-a pornit:

AGERPRES: În ce scenariu v-aţi depune mandatul?
Crin Antonescu: În ce scenariu aş demisiona de la conducerea PNL? Păi în scenariul în care USL nu câştigă alegerile parlamentare. Înţelegând prin câştigarea alegerilor parlamentare formarea următorului Guvern.
Iar aici şi aici şi în alte locuri e declaraţia lui Cristian Preda (făcută la Colegiul Director al PDL, unde a participat la invitaţa personală a lui Emil Boc), redată mai jos:

CRISTIAN PREDA: "Ţelul nostru este să-i dăm o mână de ajutor lui Crin Antonescu să plece de la şefia PNL. Dacă îl ajutăm pe Crin Antonescu să rezolve problema pe care o are, dacă nu duce PSD la guvernare, cred că vom face un progres pentru toată lumea".
Drăguţ e titlul din Ziarul de Iaşi: "Crin Antonescu si-a anuntat plecarea de la conducerea PNL".
În fine, au fost prea multe ziareşi site-uri care au luat de bună declaraţia lui Preda, fără a face o minimă verificare asupra a ceea ce a declarat Antonescu într-adevăr. Ceea ce e naşpa.

P.S. Probabil că mâna de ajutor cea mai dibace a fost dată de Mediafax, care a scris, pe nemestecate, aşa:

Cristian Preda a insistat pe ultima declaraţie a liderului PNL Crin Antonescu, care a anunţat că va demisiona de la şefia PNL dacă PSD nu ajunge la guvernare.