Pagini

duminică, 28 februarie 2010

Cutremuraţi de indiferenţă


Iar avem un accident. E ceva de capul lui? Aşa şi aşa. Moţi? Da. Câţi? Doi. Mda. Bagă la „scurte”.
Pentru ştirişti, asemenea dialoguri sunt banale. Dacă ar  pune suflet în fiecare dramă pe care o împachetează în jurnalele de ştiri, ar fi pline programele de „Tezaur folcloric” sau „Viaţa satului”. Ar fi rău, ar fi bine? Ar fi imposibil, câtă vreme teles­pec­tatorul obişnuit e pe cale să capete imu­nitate afectivă până şi faţă de marile dezastre naturale care au zguduit mapamondul de la începutul aces­tui an.
Recu­noaşteţi, ştirile dramatice despre cutremurele din Haiti, Chi­le şi Japonia sunt privite ca fapt divers, de parcă am lucra cu toţii într-o redac­ţie! O lume nebună, de o parte şi de alta a ecranului.



NOTĂ.
Am început de ceva vreme să public niste tablete TV în Evz.Cred că încă n-am găsit ritmul bun, dar îmi place provocarea de a scrie la ziar texte de 700 de semne. (Ar trebui să mă uit mai mult la televizor.)

Lista:
Strategia „John Wayne” la MGM, în EVZ

sâmbătă, 27 februarie 2010

Bloggeri năvală la Congresul PNL

Simpatizez cu ideea invitării bloggerilor la Congresul PNL de weekendul următor. Din câte am văzut eu, doi tineri liberali, Alina Gorghiu şi Dan Mihalache sunt vârfuri de lance a acestei iniţiative, pornite la ideea lansată de Agenţia de Rating Politic. Îmi doresc să nu fie vorba doar de mişcări de glezne, pentru imagine.

Deschiderea Ponta pentru PNL şi PDL

A trecut o săptămână de la congresul PSD, au fost dezertările haioase ale celor 4-5 parlamentari, cu Cristi Diaconescu şi Marian Sârbu în frunte. Ha-ha. Sau hă-hă-hă, ca să fiu aluziv.


A trecut neobservat un gând pe care l-am găsit la mai mulţi politicieni: acela că înscăunarea lui Victor Ponta, oricum s-ar fi făcut ea, orice manevre ar fi stat îndărătul ei, poate trezi pofta, poate deschide calea urcării altor tineri în poziţii importante. Deschiderea Ponta e un semnal: nevoia de sânge proaspăt*.

Am găsit această idee la Andreea Vass ("PDL trebuie sa-si deschida acum, mai mult ca niciodata, portile pentru femeile si tinerii competenti din randul membrilor PDL, al sustinatorilor PDL si al celor inca indecisi politic. Cu totii vom fi nevoiti sa fim mai puternici") şi la Alina Gorghiu ("succesul lui Victor Ponta este un semnal destul de puternic. Ma refer la accesul tinerilor in functii importante in partidele politice, pana de curand acestea fiind cumva destinate seniorilor, celor cu experienta serioasa in partid").

*Sunt mai degrabă optimist: ştiu deja tineri politicieni OK la toate cele trei partide (chiar şi la PSD). Totul e ca securiştii şi neocomuniştii să-i lase să respire.

Amintire cu băiaşi



Mi-am amintit de povestea băiaşilor, comunitatea de ţigani care a părăsit teritoriul actualei Românii pe vremea lui Tudor Vladimirescu. S-a aciuat în Ungaria, zona Pecs, şi a păstrat o cultură ciudată, un amestec de cultură românească veche, cu grai de acum 200 de ani, cultură ţigănească şi accente ungureşti.

A fost o experienţă fantastică să-i cunosc, împreună cu prietenul meu nedespărţit în acea vreme, Dan Necşa.

Despre ceea ce am scris atunci, în 1994, în revista Expres, dincolo.

joi, 25 februarie 2010

„Metoda Diaconescu” la PNL

Congresul PSD a trecut (bănuiesc că nici măcar eventuala dezertare a lui Marian Sârbu nu va mai fi suficient de spectaculoasă încât să mai ridice povestea la ratingurile „Ponta” si „Diaconescu”). Urmează Congresul PNL.

Din câte stiu, trupa Băse are o strategie si pentru liberali, după ce a luat aminte că, la congresul precedent, PNL a tinut agenda zilei o nesuferit de lungă perioadă. Evenimentul Congresul PNL va fi perturbat si în timpul desfăsurării lui si, cu sigurantă, după aceea. Metoda Diaconescu a fost verificată pe teren, functionează, deci va fi folosită din nou.

Ce ar trebui să facă liberalii tinând cont de această experientă? Mi-e teamă că se află deja în plin vârtej. În orice caz, m-as bucura să fie cât mai putine cozi de topor.

Diaconescu. Miau!

Aşadar, Cristian Diaconescu, subţirele, a mai dat o dovadă de bărbătie politică, plecând la grupul lui Gabriel Oprea. Dar mai sunt si alte valori acolo: Miki Spagă, Eugen Nicolicea, Culită Tărâtă! Careului de aşi îi lipsea pisica sfioasă în coadă.


Serios vorbind, e de înteles indignarea lui Cristian Diaconescu atunci când a aflat că a fost filat de colegi din PSD. E de inteles ca această indignare să-l facă să plece din PSD, trântind usa (dar cine-l crede că a fost atât de naiv încât să nu-si fi dat seama până acum că ăsta-i mediul acolo?).
Faptul că a plecat la Oprea si n-a avut măcar curajul de a merge direct la Băsescu-PDL arată un om mic, sfios, slab. Mă gândesc că, la un moment dat, era dat aproape-lider PSD si prezidentiabil. Pfuu.


Altfel, am avut dreptate atunci când am vorbit despre stirpea Diaconescu-Stolojan.

NOTĂ.
Ieri n-am reuşit să postez nimic aici. Pur şi simplu, blogspot nu mă lăsa să scriu decât la comentarii. Frustrant.

luni, 22 februarie 2010

Stirpea Diaconescu-Stolojan

Mă enervează genul ăsta de politicieni. Nu zic, se vor fi pricepând la ceva (economie, diplomatie, să zicem). Dar într-un sistem politc normal, decent, n-ar avea ce să caute.










Deja nici nu mă mai interesează de ce s-am retras Diaconescu din cursa pentru sefia PSD. Tot asa cum nu mă mai intersează adevărul din povestea dragăstolo. Dar nu mă pot preface că personajele astea două, Stolojan si Diaconescu, seamănă. Sunt doi exitanti, care au ori schelete în dulap, ori probleme la caracter. În orice caz, sunt departe de genul de oameni cu care te-ai arunca în foc. Deci, antipoliticieni.

Atunci, de ce sunt promovati, din când în când? Oare nu tocmai perpetuarea acestui model contribuie, alături de perpetuarea modelului baron local, la impresia de clasă politică jenantă?

NOTĂ.
Am scris şi în Evz.

miercuri, 17 februarie 2010

Se votează bloguri

Vă invit să votati în topul blogurilor despre care am aflat de la Lucia Verona. Cred că se poate vota în ambele locuri. Votul se dă printr-un comentariu, până în data de 21 februarie, ora 23.59.

P.S. M-am trezit nominalizat la 5 categorii (din 29) atât pt acest blog, cât si pentru celălalt:
Cel mai bun blog al unui ziarist
Cel mai artistic blog
Premiul Voltaire - să ne cultivam gradina
Cel mai bun comentator politic

marți, 16 februarie 2010

Regele se retrage de la Peles

Casa Regală vinde Castelul Peles! Informatia i-ar fi scăpat lui Kelemen Hunor (ministru al Culturii), într-o audiere la Comisia de Cultură a Senatului. Oare se întoarce Pelesul în administrarea statului român? Cât costă?

N-am încă răspunsuri, dar stirea mi se pare super tare! Am găsit-o în Ziua Veche, ziarul online la care s-au înhămat fostii jurnalisti de la Ziua. Detalii, aici.

luni, 15 februarie 2010

PDL, PSD, PNL. Nicio schimbare

M-a amuzat declaratia lui Crin Antonescu, referitoare la manifestarile cultural artistice ale lui Ludovic Orban la Răscruci si Botinda: „Unul dintre drepturile sacre ale tuturor cetătenilor în orice regim e acela de a cânta si a dansa”.

Prefer atmosfera destinsă, măcar de suprafată, de la liberali, celei mult mai încărcate din PSD si zâmbetului fluturesc de la PDL.

În orice caz, se anuntă meciuri grele în cele trei partide. Pronosticul meu: toti trei liderii (Emil Boc, Mircea Geoană si Crin Antonescu) vor rămâne pe scaune. Ceea ce, într-un fel, e bine. Desi nu de astfel de stabilitate e nevoie, fir-ar!

NOTĂ. Am scris in EVZ.

Politist. Palmă. Profesoară

Întâmplarea de la scoala din Sânpaul, unde o profesoară si un politist au făcut schimb de palme, a fost prezentată mai degrabă anecdotic.

Înainte de a vedea filmuletul, mi-am imaginat un fel de ceartă între îndrăgostiti, în care cei doi îsi trag câteo pălmută, apoi se sărută pasional. Apoi m-am gândit că politistul nu era el când a dat în civil, că instinctul, bată-l vina, a actionat.

În fine, imaginile m-au convins că femeia era destul de nervoasă, de isterică, chiar, si pasabilă de ceva sanctiuni pentru că a lovit un om al legii. Ceea ce s-a întâmplat după aceea a întrecut însă orice „asteptare”. Politistul, un pusti de 28 de ani (dacă mă intrebati pe mine, pare ceva mai matur decât atât), si-a aranjat calm ochelarii zdruncinati de lovitură, a tras aer în piept si, după ce parcă s-a asiguat că prinde prim-planul, a lovit ca la sectie. Socant!

Mi-e teamă că lui nu i se pare că a făcut ceva rău, ceva neobisnuit. Mi-e teamă că acum îi e ciudă doar că s-a aflat.

Am incercat să dau filmuletul de pe Antena 1, dar n-am reusit.  Asa ca vă propun să dati click aici. (NOTĂ. După 49 de secunde -primele 20 sunt intro-ul prezentatoarei- puteti inchide).

duminică, 14 februarie 2010

O plimbare cu racheta

Am citit, abia la Mihnea Măruţă şi abia adineauri, un text-lectură obligatorie despre strategia antirachetă a Pentagonului. E mai mult decât o punere în context a evenimentului scut antirachetă. Îl trec aici şi-mi propun să revin. (Citiţi şi comentariile!).

De la Mihnea am sărit la hotnews, să văd despre noua doctrină militară a Rusiei.

Tot de la Mihnea am aflat despre "prezentarea rachetelor", aşa cum e ea făcută (interesant!) pe focusblog.

Apoi am ajuns la comentariile decente şi precise ale grupului Voxpublica (Lucian Davidescu, Laura Cernahoschi, Mihai Gotiu).

Toate informaţiile de aici sunt de ştiut, de comunicat. Fiind publice, apare frustrarea că statul român, care ne  înghite banii numai ca să-şi întreţină birocraţia, nu comunică. Pe cine interesează? Mărturisesc: eu însumi am avut parte, în ultimele zile, de evenimente care mi-au ţinut atenţia 100% în altă parte. Dar, vreau sau nu, la nivel macro, povestea cu scutul antirachetă e incomparabil mai importantă.

joi, 11 februarie 2010

O zi de cacao

Azi va fi o zi de cacao. Am vrut să scriu cuvântul ăla care începe cu si se termină cu cat. Nu stiu ce m-a oprit...

vineri, 5 februarie 2010

Rosia Montană. Câtă mai e

Biserica nouă și cea veche (plan secund) din Corna. Foto: Remus Suciu

Sunt tot mai multi insi care îmi spun, făcând cu ochiul, ca si cum ar cunoaste un secret imens, că jocurile sunt făcute si că proiectul RMGC e aprobat si va fi pus în aplicare, cu toată opozitia (e drept, răzleată) manifestată.

Dacă e asa, măcar să stim ce pierdem, pentru că, de câstigat, nu câstigăm nimic (dacă nu cumva suntem factori de decizie, cum se spune, adică indivizi a căror semnătură contează, la un moment dat). Asa că:

1) Vă recomand să mergeti acolo, ca să vedeti ceea ce s-ar putea să nu mai puteti vedea.

2) L-am rugat pe amicul meu, Ciprian Iancu, să facă o tură până la Rosia Montană, să vadă cum e, acum, acolo. A rezultat un reportaj dintr-un loc care s-ar putea să nu mai fie. Eu zic că e de citit si de meditat.

Ar mai fi:

3) Acele locuri sunt ceva pentru care merită luptat, până la capăt.

Imagine din Rosia. Foto: Remus Suciu

 
Tău Cornei, văzut de pe Piatra Corbului. Foto: Remus Suciu

Post Scriptum
Am pus o fotografie faină si dincolo.

Fain contract, harnic ministru

Fotografie făcută în luna august, 2009, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în timpul unui festival medieval

53 de milioane de lei (vreo unspe milioane de euro) pentru amenajari pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea cailor de acces, restaurări şi construirea unui punct de informare. Mi-ar plăcea un contract din ăsta! Acești bani sunt prevăzuti într-un contract de finantare semnat de Elena Udrea, ministru, la Suceava lui Ghe. Flutur, vice PDL.

Bugetul total al proiectului "Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia" (care se va desfăşura pe parcursul a 60 de luni) este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.
Am fost la Cetatea de Scaun în luna august. Mă bucur că se dau unspe milioane de euro. Am însă emotii (sic!) că mare parte din bani nici măcar nu vor vedea, măcar o dată-n viată, vreo piatră de-aia străveche.

joi, 4 februarie 2010

Au venit americanii

Acum, au venit pe bune. România intră în scutul antirachetă. Pfu!

Anuntul a fost făcut de Traian Băsescu, la capătul sedintei CSAT de azi.

Presupun că lucrul ăsta va ajuta. Inclusiv ca luminită la capătul tunelului ăstuia crizat.

Serios vorbind, eu cred că evenimentul e unul dintre cele mai importante din ultimii ani. E comparabil cu intrarea în Nato.

Si mai serios vorbind, stiti cine se va ocupa, o vreme, de chestia asta? Însusi „seful mafiei personale a lui Adrian Năstase”. Mamă, ce mai general e Gabriel Oprea!

Rosia Montană. Trei chestii

Amicul meu Mihai Soica a stat de vorbă cu avocatul Virgiliu Ghidra, care apără interesele Fundatiei Soros într-un proces în care cere desecretizarea contractului dintre statul român si Rosia Montană Gold Corporation. Iată ce mi-am notat:

- „Licența este clasificată potrivit Legii 182/2002, fiind considerată un document de securitate națională. Practic, este vorba despre contractul dintre Statul Român și RMGC, unde sunt toate datele tehnice ale proiectului, date pe care nu le putem vedea ca informații de securitate națională. Exploatarea trebuie să fie făcută în conformitate cu interesul național. Această secretizare este abuzivă și nelegală și nu cunoaștem motivația celor care au secretizat dar totul este din domeniul absurdului. Noi nu știm ce anume poate fi secretă în această licență. Dacă nu se permite  accesul putem să bănuim orice

- instanța Curții de Apel Brașov a decis anularea certificatului 4/2004, pentru descărcarea arheologică.Prin urmare RMGC are obligația să reia demersurile pentru obținerea certificatului de descărcare arheologică. „Consecința deciziei de la Curtea de Apel Brașov este refacerea studiului arheologic și fără acest document este blocată procedura de autorizare din punctul de vedere a Ministerului Culturii și Cultelor”.

- Curtea de Apel Alba, prin decizia 75/2007, a dispus anularea mai multor decizii ale Consiliului Local Roșia Montană care se refereau la aprobarea planului de urbanism în zonă, conform căruia zona era declarată mono industrială. Judecătorii au descoperit că mai mulți consilieri locali din Roșia Montană erau incompatibili, fiind angajați la RMGC (Cornel Avram și Constantin David, maiștri). „Instanța apreciază că interesul patrimonial al consilierilor locali angajați ar RMGC este evident și de natură a le afecta obiectivitatea și imparțialitatea în procesul de deliberare”.

luni, 1 februarie 2010

Sufocati de securisti

Am aflat de la Mihai Soica, omul care are informatii beton, că Înalta Curte de Casatie si Justitie a dat verdict (irevocabil) de colaborare cu Securitatea (sintagma politie politică nu mai există, gratie lui Felix...). Stanca ăsta a condus filiala PDL Sălaj ani buni si a fost făcut general de către presedintele Traian Băsescu.
Atunci când l-a răsplătit, Băsescu a spus că-l va degrada dacă se va dovedi că a făcut politie politică. Decizia ÎCCJ (întreaga poveste e în EVZ) e deja veche de 5 zile, dar n-am auzit încă de vreo degradare.

În spatele lui Stancu sunt tabelele cu voturile de la scrutinul din 2008

Toate se leagă, am zis-o si în editorialul de marti. La o zi după verdictul ÎCCJ, La Repubblica scria (fără nico legătură, n-aveau ei de unde să stie ceea ce a aflat Mihai ;) ) că România detine suprematia la servicii secrete. Deci, se poate...

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters