Pagini

sâmbătă, 21 octombrie 2017

Ce înseamnă să fii inteligent și totuși să spui prostii

Am crezut întotdeauna despre Cristi Pustai că este un tip inteligent.


Poate datorită faptului că a făcut o facultate, Matematica. Poate fiindcă a avut mereu declarații decente, de bun simț. Și-a știut lungul nasului. A făcut chiar performanță la cluburi mici - de regulă, la Gaz Metan Mediaș. Pentru că Eric.

Azi-dimineață am citit o nouă declarație a lui. Echipa lui e pe ultimul loc, joacă slab, tocmai pierduse al doilea meci pe propriul teren, lumea îl huiduia (după ce îl adunase, dar asta e o altă discuție), îi cerea demisia.

"Nu spectatorii m-au pus antrenor, nu ei mă demit", a declarat Pustai, conform Gazetei Sporturilor. 

Oamenii inteligenți sunt uneori foarte cinici. Dar cinismul nu dă întotdeauna bine. Nu ajută mereu, chiar dacă e o armă de apărare des folosită. E o autoincurajare, un antrenament al subconștientului.

Este adevărat că nu spectatorii pun anagajează sau demit un antrenor, în afară de situația în care nu dețin, la propriu, acțiuni la clubul cu pricina. Nu e cazul la Gaz Metan.

"Nu spectatorii m-au pus antrenor, nu ei mă demit" (Cristi Pustai)

În afară de situațiile în care acela care deține puterea, care are pâinea și cuțitul și stie de organizațiile dictatoriale, nu cunosc organizații în care să nu se țină cont de ceea ce zic ceilalți, cei mulți, fanii.

Pentru o clipă, Pustai a lăsat inteligența deoparte și a lăsat să vorbească iritarea, nervozitatea. Câteodată, când lucrurile merg prost, antrenorul e un paratrăsnet. Chiar și atunci, el trebuie să știe, și Pustai știe, că fotbalul e cazul să rămână ceva pentru oameni. Afacerile uriașe din fotbal pe asta se bazează: pe plăcerea oamenilor de a veni la meci, de a se bucura de fotbal. Plătind biletul, abonamentul la cablu, cumpărând tricouri, fulare etc. De aici vin sumele uriașe plătite unor și pentru Messi, Rinaldi, Neymar, Bale și ceilalți, inclusiv leafa lui, în microuniversul de la Mediaș, tot de pe acolo vine. Chiar dacă mai întortocheat.

Niciun meci împotriva fanilor nu se poate câștiga.

Cristi Pustai, care e un tip inteligent, știe asta. Dar e om și el. Are trăiri. Matematica înseamnă și poezie, și slăbiciune omenească, nu doar precizie, geniu și cinism. De aceea e frumos fotbalul și aduce oameni la stadion, care plătesc ca să îi vadă pe alții cum se joacă și câștiga binișor din asta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters