Pagini

vineri, 20 februarie 2015

Eduard Hellvig la şefia SRI. Două implicaţii

Mihai Ţurcanu, aproape europarlamentar - în locul lui Eduard Hellvig
Nominalizarea europarlamentarului Eduard Hellvig la şefia SRI a lăsat cu gura căscată pe mulţi; alţii s-au grăbit să spună că era normal, că ei ştiau. Probabil că toată lumea are dreptate.

Această nominalizare şi eventuala sa numire în fruntea principalului serviciu de informaţii românesc are mai multe implicaţii. Mă refer aici la două dintre ele.


Prima e deja dezbătută: aici e posibil să fie iniţiat începutul sfârşitului pentru guvernul Ponta. A apărut primul dezacord major între PSD şi UNPR. În vreme ce liderul pesedist a dat de înţeles că îl deranjazează nominalizarea, cel uneperist s-a grăbit s-o aplaude şi să anunţe că formaţiunea sa va vota în favoarea lui Hellvig.

A doua e cu va urma. Odată numirea lui Hellvig ca succesor politic al lui Gaorge Maior, liberalul (ex-conservator) va renunţa la funcţia de membru al Parlamentului European, iar locul lui va fi luat de nr. 7 de pe lista cu care PNL a candiat anul trecut la alegerile europarlamentare (ca urmare a rezultatului alegerilor, liberalii au obţinut 6 mandate de europarlamentari). Iar nr. 7 este Mihai Ţurcanu, liberal din Botoşani. În prezent, Ţurcanu este "asistent local" al europarlamentarului Eduard Hellvig, potrivit site-ului PE. Ceea ce e OK.

Mai puţin OK ar putea fi faptul că în trecutul recent al lui Ţurcanu sunt nişte scandaluri locale. N-am cercetat, nu ştiu dacă îndărătul lor sunt fapte reale sau doar răfuieli politice cu miză local-regională, dar presa din Botoşani a scris despre aşa-zisul Clan Ţurcanu (Florin Ţurcanu a fost preşedinte al Consililui Judeţean Botoşani, apoi Mihai a fost numit şef la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară ANSV, în condiţiile în care familia celor doi deţinea un abator - despre care s-a vorbit ceva mai mult în contextul scandalului legat de carnea de cal vândută în Occident cu etichetă de carne de vită). Una peste alta, ca să mai domolească scandalul, Mihai Ţurcanu a părăsit PNL Botoşani, trecând la PNL Neamţ, a pierdut funcţia de la ANSV, iar fratele său pe cea de la Consiliul Judeţean.

Ceea ce vreau să spun că există o vulnerabilitate aici. Însă vom avea la SRI un şef tânăr, dar experimentat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters