Pagini

miercuri, 3 septembrie 2014

A fost sau nu a fost? Trei mize ale unei false probleme


Dezbaterea politică este dominată în aceste zile de o falsă problemă: a fost sau n-a fost Klaus Iohannis la sediul Grivco, în urmă cu cinci ani, să-şi negocieze susţinerea pentru postul de prim-ministru interimar?
Trei sunt mizele acestei întrebări, una mai importantă decât alta.

Prima miză: punerea pe candidatul Klaus Iohannis a ştampilei de apropiat al cercului de putere Grivco, dominat de Dan Voiculescu, personaj extrem de nepopular în România în special în rândul electoratului pe care se bazează liderul PNL. Nu contează dacă întâlnirea a avut sau nu loc, dar rostogolirea „informaţiei” şi repetarea ei zi de zi va sădi în memoria oamenilor sămânţa îndoielii: dacă, totuşi, a fost?
A doua miză: scoaterea în evidenţă a bâbâielilor sau chiar a minciunilor candidatului ACL, care nu răspunde suficient de ferm, pare să recurgă la nuanţe de la declaraţie la declaraţie. Este o miză foarte importantă, fiindcă acţionează în miezul punctului forte al celui care a performat ca primar al Sibiului: imaginea omului care tace şi face, iar atunci când zice ceva, nu există dubiu că aşa e. Un Klaus Iohannis cu credibilitatea ştirbită este un Klasu Iohannis uşor de bătut.
A treia miză: aducerea în dezbaterea publică a unei teme false, fără legătură cu campania electorală prezidenţială. O întâlnire care a avut sau nu loc în urmă cu cinci ani n-ar trebui să conteze, în orice caz, n-ar trebui, gestionată atent, să aibă efectul devastator pe care l-a avut excursia lui Mircea Geoană la sauna lui Sorin Ovidiu Vântu în săptămâna finalei de la prezidenţialele din 2009. Mircea Geoană a recunoscut atunci şi a pierdut „la mustaţă”. Minte acum Klaus Iohannis şi va ieşi din cursă înainte ca aceasta să înceapă oficial? Nu minte, dar cade răpus fiindcă nu reuşeşte să gestioneze această criză şi să se ridice, el şi echipa sa de campanie, la înălţimea celor trei mize? Vom vedea.
Atacurile pe teme false par să fie năvodul perfect pentru un Klaus Iohannis care se dovedeşte prea naiv pentru o bătălie atât de murdară. Dacă liderul PNL nu va ieşi din acest năvod şi nu va lua iniţiativa, vom spune în scurt timp: a fost sau n-a fost Klasu Iohannis candidat la preşedinţie?
Cert este că în ceea ce numim pre-campanie electorală se vorbeşte despre o presupusă întâlnire Iohannis – Voiculescu la sediul Grivco, clădire care, ironia sorţii, este confiscată în aceste zile ca urmare a verdictului în Dosarul ICA, în urma căruia Dan Voiculescu are de stat 10 ani la puşcărie. Înainte de episodul „Grivco”, Klaus Iohannis avea de dat explicaţii în legătură cu o altă întâlnire care încă nu ne-am dumirit dacă a fost sau nu a fost reală, cea cu preşedintele Traian Băsescu. Tot trei mize şi în acel caz, diferită fiind doar prima: ştampilarea lui Iohannis ca „om al lui Băsescu”.
Fiecare zi care trece înseamnă încă o zi în care nu se vorbeşte, în contextul alegerilor prezidenţiale, despre marea gogoaşă făcută din aluatul aşa-ziselor realizări ale guvernelor Ponta
Atenţie, fiecare zi care trece înseamnă încă o zi în care nu se vorbeşte, în contextul alegerilor prezidenţiale, despre marea gogoaşă făcută din aluatul aşa-ziselor realizări ale guvernelor Ponta. Adversarii lui politici, în special contracandidatul în corzi Klasu Iohannis, n-au reuşit să facă temă de dezbatere electorală din recesiunea tehnică în care a intrat România, cu eo economie în plin avânt, dacă era să ne luăm după spusele premierului. N-a devenit temă de dezbatere în discursul lui Iohannis nici încercarea de coafare a adevărului făcută de maşinăria de imagine de la Palatul Victoria, cu complicitatea vinovată şi gravă a Institutului Român de Statistică. Tot aşa cum nu am văzut încă o analiză critică, pe înţelesul tuturor, a mişcărilor de politică externă făcute de Victor Ponta spre est şi contractele puse la cale hăt, departe, la Beijing. Chiar şi atunci când anunţă o moţiune de cenzură pe tema Ordonanţei traseiştilor, Klaus Iohannis pare că nu-şi găseşte cuvintele.
În aceste condiţii, atacurile pe teme false par să fie năvodul perfect pentru un Klaus Iohannis care se dovedeşte prea naiv pentru o bătălie atât de murdară. Dacă liderul PNL nu va ieşi din acest năvod şi nu va lua iniţiativa, vom spune în scurt timp: a fost sau n-a fost Klasu Iohannis candidat la preşedinţie?


Text publicat şi în Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters